Baselworld ligt alweer enige tijd achter ons, maar toch denken we nog wel eens terug aan de vele complicaties die daar traditiegetrouw worden gepresenteerd. Vandaar dat we de herinnering aan de grootste horlogeshow ter wereld nog maar eens onder de aandacht brengen met 4 azen van Chopard, Hublot, Patek Philippe en Zenith. Four of a Kind complicaties die toch helemaal anders zijn.
Chopard L.U.C Quattro
De fraaiste horloges van Chopard – fraai als in uurwerk-technisch – dragen de naam L.U.C. De L.U.C Quattro is een gelimiteerd roségouden model dat is uitgerust met een bijzonder fraai uurwerk uit het eigen Chopard-atelier. Het COSC-gecertificeerde L.U.C Caliber 98.01-L heeft een verbazingwekkende gangreserve van 216 uur, oftewel negen dagen, dankzij de gepatenteerde Quattro-technologie. Die technologie behelst de inzet van liefst vier veertonnen voor een karrevracht aan energie. Het horloge is overigens ook nog eens voorzien van een zeldzame Poinçon de Genève-certificering ten teken van opperste uurwerkkunde in technisch en esthetisch opzicht. Het automatische uurwerk bestaat uit 223 componenten.
Voor meer informatie: www.chopard.com
Patek Philippe Nautilus Perpetual Calendar Reference 5740/1G-001
Met zijn afgeronde achthoekige lunette, een behuizing die is ontworpen als een patrijspoort en gedurfde horizontale strepen die de wijzerplaat accentueren, is de Nautilus al 42 jaar een karakteristiek en sportief maar vooral ook een zeer begeerd horloge. De klassieke Ref. 5711 is misschien wel het meest begeerde stalen horloge ter wereld. Wachtlijsten hebben ervoor gezorgd dat het bijna onverkrijgbare horloge nu voor twee keer de winkelverkoopprijs van de hand gaat via de niet officiële dealers. 45.000 euro voor een stalen horloge zonder complicaties is een beetje gecompliceerd. Dan liever twee keer zoveel uitgeven aan de allereerste Nautilus met eeuwigdurende kalender. De Ref. 5740/1G-001 is opmerkelijk dun, met een kasthoogte van slechts 8,42 millimeter. In de kast tikt het uitzonderlijke 240 Q-kaliber van Patek Philippe. Het automatische kalenderuurwerk si is geprogrammeerd om de juiste datum tot het jaar 2100 weer te geven.
Voor meer informatie: www.patekphilippe.com
Hublot Big Bang Sapphire Tourbillon
Met de Big Bang Sapphire Tourbillon laat Hublot zien dat het ook met keihard saffier uit de voeten kan. De transparante kast geeft onbelemmerd zicht op het geskeletteerde tourbillon-uurwerk, kaliber HUB6016 met een gangreserve van 115 uur. Zo’n beetje alles is transparant aan de Big Bang: een zwevend horloge is het resultaat. Om optimale transparantie te creëren zijn de wijzerplaat en de cijfers, indexen en gangreserve-indicator allemaal opaalachtig en worden ze door opengewerkte wijzers aangeduid.
Voor meer informatie: www.hublot.com
Zenith Defy Zero G
De nieuwe Defy Zero G beschikt over de geavanceerde gyroscopische Gravity Control-module. Die hypnotiserende mini-machine staat centraal in het hart van het met de hand op te winden El Primero kaliber 8812 S dat uit 139 componenten is opgebouwd. Deze tourbillon gaat een stapje verder dan het door Abraham-Louis Breguet uitgevonden mechanisme dat de negatieve werking van de zwaartekracht op het echappement bevecht. In de Defy Zero G wordt een poging gedaan de zwaartekracht helemaal buitenspel te zetten – de naam Zero G geeft al blijk van dit streven. In een tourbillon zijn alle onderdelen van het echappement, te weten gangrad, anker en balans met spiraal in een kooi geplaatst. Die kooi is bij de Zero G als een gyroscoop die in alle richtingen kan bewegen. Eigenlijk beweegt het horloge met de drager en blijft het echappement in een constante horizontale positie. Het driedimensionale effect in de glazen bol is spectaculair.
Voor meer informatie: www.zenith-watches.com