Omega First Wrist-Chronograph Limited Edition

18 nieuwe horloges, 18 antieke uurwerken

Omega First Wrist-Chronograph Limited Edition cover

Ter gelegenheid van het debuut van Omega’s allereerste polschronograaf, heeft het horlogehuis uit Biel iets opmerkelijks gebouwd. Geen Speedmaster in een exotische variant, maar iets veel originelers én exclusievers. De Omega First Wrist-Chronograph Limited Edition is een moderne remake van een klassieker, maar met een antiek 18”’CHRO uurwerk in de 47,5 mm kast.

De fraaie gevormde kroon van de Omega First Wrist-Chronograph Limited Edition

De fraaie gevormde kroon van de Omega First Wrist-Chronograph Limited Edition

De originele Omega 18”’CHRO-chronograaf was de eerste in serie geproduceerde polschronograaf. De grootte van de kast verraadt dat het ferme 18”’ uurwerk oorspronkelijk in een zakhorloge thuishoorde. De Omega First Wrist-Chronograph Limited Edition is tegelijkertijd een hommage, een replica en een origineel horloge. De 47,5 mm witgouden kast is gemaakt van moderne materialen en met hedendaagse productiemiddelen en voelt dus zeer contemporain aan. De kroon is van Omega’s eigen Sedna-goud en is dus krasbestendig en kleurvast. Hoewel de vorm het origineel uit 1913 benadert, is de 2018-variant dikker. Dat komt onder andere door het gebruik van saffierglas en het scharnierende achterdeksel.

Geëmailleerde glans

De zachte glanzende, witte wijzerplaat is een grand feu geëmailleerd exemplaar, precies zoals het hoort bij een klassieke chronograaf. De beide chronograafregisters zijn verzonken en gemaakt van afzonderlijke kleine schijven. De Breguet-wijzers zijn heel klassiek van geblauwd staal met een secondewijzer uitgevoerd in afwijkend roségoud.

700 uur opknapwerk

De Omega First Wrist-Chronograph Limited Edition toont het antieke 18”’CHRO uurwerk

De Omega First Wrist-Chronograph Limited Edition toont het antieke 18”’CHRO uurwerk

Tot nu toe is alles klassiek, maar wel helemaal nieuw gemaakt. Hoe anders ging het eraan toe bij de vervaardiging van het uurwerk. De helemaal opgeknapte 18”’ CHRO-uurwerken die nog ergens in de manufactuur ‘rondslingerde’, zijn onderhanden genomen door de horlogemakers die gespecialiseerd zijn in de exotische en originele Omega Central Tourbillon. Het duurt ongeveer 700 uur om één klassieke uurwerk op te knappen. Dat is wat oneerbiedig gezegd want het uurwerk krijgt bijvoorbeeld nieuwe jewels wat betekent dat er nieuwe gaten in de platine moeten worden geboord, dat er bruggen opnieuw moeten worden gemaakt en dat de originele draaipunten opnieuw moeten worden gepolijst. Het eindresultaat is een uurwerk dat zich kan meten met de creaties van kleine, artisanale horlogemakers van de über klasse als Laurent Ferrier en consorten. Dat Omega normaal gesproken zo’n 700.000 horloges per jaar produceert is niet terug te zien in de Omega First Wrist-Chronograph Limited Edition.

De Omega First Wrist-Chronograph Limited Edition is voer voor liefhebbers en verzamelaars

De Omega First Wrist-Chronograph Limited Edition is voer voor liefhebbers en verzamelaars

Meer dan een ton maar wel met een koffer

De First Omega Wrist-Chronograph Limited Edition is een gelimiteerde editie van 18 exemplaren. De prijs is 120.000 euro voor belastingen. Voor die prijs krijgt de gelukkige eigenaar/verzamelaar een met de hand gemaakt, met hout ingelegde en met leer gevoerde bewaardoos die is geproduceerd door een prestigieuze Parijse koffermaker.