Zenith Defy El Primero 21 Blue

Het is blauw en het tikt héél snel…

Close-up van de Zenith Defy El Primero 21 Blue

Het enige juiste antwoord op het raadsel ‘het is blauw en het tikt héél snel’ is de Zenith Defy El Primero 21 Blue. Het 44 mm titanium horloge is uitgerust met het allernieuwste, ultramoderne El Primero uurwerk met twee echappementen en heeft een sportieve blauwe kleur gekregen.

De Zenith Defy El Primero 21 is een zeer geavanceerde chronograaf en een gecertificeerde TIMELAB-chronometer bovendien

De Zenith Defy El Primero 21 is een zeer geavanceerde chronograaf en een gecertificeerde TIMELAB-chronometer bovendien. Vorig jaar introduceerde Zenith het El Primero 9004 kaliber, een automatisch uurwerk dat is opgebouwd uit 293 componenten en een gangreserve heeft van minimaal 50 uur. Meest opvallende elementen van het in de eigen manufactuur geconstrueerde uurwerk zijn de twee echappementen die gebruikt worden. Het ene echappement dat de tijd aandrijft, tikt met 36.000 vibraties per uur; het klassieke El Primero-tikgetal dat met een tiende van een seconde tikt. Het chronograafgedeelte wort aangestuurd door een afzonderlijk echappement dat een tikgetal heeft van 360.000 vibraties per uur en dus tot een honderdste van een seconde nauwkeurig de tijd kan bijhouden. Dat verbijsterend hoge tikgetal zorgt ervoor dat de centrale secondewijzer van de chronograaf een volledige omwenteling per seconde maakt. Dat oogt zeer spectaculair.

Achterzijde van het snel tikkende El Primero 9004 kaliber met dubbel echappement

Achterzijde van het snel tikkende El Primero 9004 kaliber met dubbel echappement

De voorzijde van het snel tikkende El Primero 9004 kaliber met dubbel echappement

De voorzijde van het snel tikkende El Primero 9004 kaliber met dubbel echappement

Openlijk gecompliceerd

De blauwe uitvoering van de Defy El Primero 21 (10.600 euro) is een sportieve, kleurrijke aanvulling op de al bestaande modellen. Behalve de tot 100 meter waterdichte 44 mm kast is ook de vouwsluiting uitgevoerd in lichtgewicht, geborsteld titanium. Drie banden zijn beschikbaar voor de blauwe nieuwkomer: een zwarte rubberband met een coating van blauw alligatorleer, een blauwe rubberband, of een schakelband in geborsteld titanium met dubbele vouwsluiting.

De opengewerkte wijzerplaat oogt net zo technisch als het chronograafuurwerk daadwerkelijk is. Op de wijzerplaat zijn een 30-minutenteller op 3 uur, een 60-secondenteller op 6 uur, een gangreserve-indicator van de chronograaf op 12 uur, en een kleine secondewijzer op 9 uur af te lezen.