Vier zeer zeldzame non-professional Rolex

modellen plus een Daytona “Oyster Sotto Paul Newman” te koop

Vier zeer zeldzame non-professional Rolex

Veilinghuis Phillips organiseert op 9 en 10 november een horlogeveiling in het Geneefse hotel La Resèrve. Hoogtepunten zijn vier zeer zeldzame non-professional Rolex modellen plus een opmerkelijke Daytona. We geven vast een voorproefje van de zeldzame lekkernijen.

Images courtesy of Phillips / Phillips.com

Dat wordt wat begin november aan de boorden van Lac Leman. Veilinghuis Phillipes heeft namelijk vier zeer zeldzame non-professional Rolex verzameld en biedt deze aan tijdens The Geneva Watch Auction X. Overigens gaan ook bijzondere horloges van bijvoorbeeld Patek Philippe, MB&F en Voutilainen onder de hamer in Hôtel La Réserve. We beperken ons hier tot een vijftal Rolex-modellen. De jacht op record brekende afhamerprijzen is weer geopend.  

Rolex Ref. 4113

Vier zeer zeldzame non-professional Rolex

Rolex Ref. 4113

Dit is een buitengewoon zeldzame, oversized stalen split-second chronograaf Ref. 4113. Het is één van de twaalf bekende modellen en deze is gemaakt omstreeks 1942. Telkens wanneer een stalen Ref. 4113 op een veiling verscheen, zorgde dat voor opschudding. Waarom? Omdat de Ref. 4113 weliswaar bestaat, maar Rolex heeft het nooit in een van hun catalogi gezet. Diepgravend onderzoek naar de chronograaf bracht aan het licht dat de twaalf horloges van dit type allemaal eigendom waren van personen en families die op de een of andere manier gerelateerd waren aan autoracen. Het huidige horloge dat geveild wordt, verscheen voor het eerst op de markt in 1991 en daarna nog eens in 2011. Het record voor een Ref. 4113 staat op CHF 2.405.000  en de te veilen dubbele chronograaf heeft een geschatte opbrengst van CHF 1.500.000.

Rolex Ref. 8171 “Padellone”

Vier zeer zeldzame non-professional Rolex

Rolex Ref. 8171 “Padellone”

Volgens Phillips is de Ref. 8171 “Padellone” die begin November bij hun wordt geveild een van de beste en mooiste, zo niet de meest aantrekkelijke en best bewaarde stalen Ref. 8171 die ooit is aangeboden. Het horloge staat bekend als de “Padellone”. En dat betekent vrij vertaald zoiets als grote koekenpan. vanwege de zeldzaamheid en misschien ook door de opvallende bijnaam, is de Ref. 8171 een legende. En samen met de onderstaande Ref. 6062, is de “Padellone” de enige Rolex met een drievoudige kalendercomplicatie en maanfase. Geschatte opbrengst tussen CHF 500.000 en CHF 1.000.000.

Rolex Ref. 6062

Vier zeer zeldzame non-professional Rolex

Rolex Ref. 6062

Dit is volgens Phillips de best bewaarde drievoudige kalender Ref. 6062 in roségoud die op de markt bekend is. Bovendien heeft het horloge met Oyster-kast heeft een geschroefde bodem. Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld de “Padellone” die een geperste bodem heeft. Deze Ref. 6062, die voor het eerst op de markt werd aangeboden in 2012, was oorspronkelijk eigendom van Gordon Bethune, internationaal gerenommeerd verzamelaar en CEO van Continental Airlines tot 2004. daardoor, of mede daardoor, heeft het horloge heeft een geschatte opbrengst van meer dan CHF 1.000.000.

Rolex Ref. 6232 Dato-Compax

Vier zeer zeldzame non-professional Rolex

Rolex Ref. 6236 Dato-Compax

De stalen drievoudige kalender chronograaf Ref. 6236 Dato-Compax debuteerde in 1947. En dit type Rolex is uniek omdat het de enige driedubbele kalender en chronograaf is in een waterbestendige Oyster-kast. Verzamelaars hebben de Dato Compax de bijnaam “Jean-Claude Killy” gegeven, naar de drievoudige Franse olympische skikampioen. Hij droeg op zeer regelmatige basis een Ref. 6236, vandaar. En zijn exemplaar is vergelijkbaar met het horloge dat ter veiling komt en een geschatte opbrengst heeft van CHF 200.000 tot CHF 400.000.

Rolex Daytona “Oyster Sotto Paul Newman”

Vier zeer zeldzame non-professional Rolex

Voorbeeld van een Rolex Daytona “Oyster Sotto Paul Newman”

Wie toch meer van sportieve chrono’s houdt, komt ook aan zijn trekken. Phillips presenteert namelijk ook een selectie Rolex-sporthorloges, inclusief zeldzame en goed bewaarde Daytona’s. Waaronder een zeer gewild en begeerlijk exemplaar met een “Oyster Sotto Paul Newman” wijzerplaat zoals te zien in het openingsbeeld. De naam “Oyster Sotto”, wat Italiaanse is voor  “Oyster eronder” refereert aan de juiste wijzerplaatconfiguratie van een Ref. 6263 “Paul Newman” uitgerust met een zwarte wijzerplaat. Een correcte versie geeft “Rolex Cosmograph Oyster” weer in plaats van “Rolex Oyster Cosmograph”. Die laatste schrijfwijze is de juiste configuratie is van een “Paul Newman” met witte wijzerplaat. “Oyster Sotto” wijzerplaten werden geplaatst in de vroegste versie van de Ref. 6263. Dan is dat ook weer helemaal duidelijk.

Vier zeer zeldzame non-professional Rolex modellen

Dus, wie vier zeer zeldzame non-professional Rolex modellen en een Daytona “Oyster Sotto Paul Newman” (of ander interessant ‘spul’) wil zien of kopen, kan vanaf donderdag 7 november terecht in het Geneefse Hôtel La Réserve voor een preview. En op zaterdag 9 en zondag 10 november wordt vervolgens de tweedelige veiling gehouden. Voor meer informatie: www.phillips.com