Van Soyuz raket tot horloge: Werenbach ontwerpt vanuit jongensdromen

Een goed verhaal is nooit weg, en zeker niet wanneer ze inhaken op spannende jongensdromen. Het jonge label Werenbach uit Zurich werkt niet vanuit één jongensdroom, maar combineert er een paar. In kleine oplages worden horloges vervaardigd uit afgedankte Russische Soyuz rakketen. En dan is daar ook nog eens een boek over geschreven. Met dank aan creatief brein, founder en CEO van Werenbach Patrick Hohmann.

Patrick  Hohmann kwam in 2010 op het idee om horloges te gaan maken uit materiaal dat voorheen het luchtruim werd ingeschoten. Het idee dat het materiaal van relatief kleine polshorloges ooit onderdeel uitgemaakt zou hebben van een enorme raket liet hem niet meer los en in 2012 reisde hij af naar  Kazakhstan om de locatie te bezoeken waar Russische Soyuz rakketen terugvallen op aarde. “Het is niet makkelijk om een horloge te maken uit een raket”, zegt Hohmann. “Je doet niet zomaar een online besteling. Het materiaal moest in Kazakstan worden aangekocht en voor de ontwikkeling van de horloges was hulp nodig.Het traject liep via een universiteit, de steppen van Kazachstan, langs schroothandelaren, taalbarrières, cultuurverschillen, kamelenmelk, Wodka, en een ontmoeting met een vermeende Russische geheime agent.”

Werenbach watches

Over dit spannende traject van droom tot horlogemerk schreef Hohmann een boek dat eind oktober gelanceerd (nu een woord met een diepere lading). “Het boek geeft een andere kijk op het dragen van een  Werenbach horloge”, aldus dus de ondernemer.

Wanneer een Soyuz de lucht ingaat wordt op 50 km hoogte een eerste eenheid afgeworpen. Deze onderdelen komen neer op militair terrein, zijn zo’n 20 meter lang en 3 meter breed en wegen 3,5 ton.  90% daarvan is aluminium, alleen de motor bevat staal. De buitenste schil en de turbines zijn geschikt voor de horloges van Hohmann. Die zelf ook behoorlijk vaart achter zijn ideeën heeft gezet. Sinds 2013, slechts drie jaar na een brainwave tijdens een rondje joggen,  zijn de eerste Werenbach horloges op de markt:  horloges die geproduceerd zijn uit omgesmolten raketonderdelen.werenbach_made_of_space_rockets_pictures_watches_deep_space_deep_space_steel

Het  merk maakt horloges met een minimalistisch design en geeft ze namen als Solar en Deep Space. Elke horloge heeft een kastdeksel waarop schematisch de bijzondere afkomst is gegraveerd. Een bijzondere plaats in de collectie wordt ingenomen door de Booster Shell lijn. In deze lijn wordt onbewerkt materiaal gebruikt. De krassen die op de Soyuz ontstaan zijn tijdens de vlucht en het neerdalen zorgen voor unieke horloges.

Model 4,5 Megatons met de opvallende rode chronograaf vensters is een horloge dat geïnspireerd is op de rode kleur van de raketmotor. De ‘4,5’ verwijst naar de  4,5 megaton van de stuwkracht in een raket.  Het jongste model is het in 2016 gelanceerde -een woord dat  ineens een ander lading krijgt – model Sequencer. Dit horloge is ontwikkeld in samenwerking met twee ESA-astronauten.

werenbach_made_of_space_rockets_pictures_watches_nitrogen_ice_chrono_classic_details

Werenbach Sequencer

Werenbach Sequencer

Werenbach gebruikt het populaire en slanke 3,6 mm hoge  ETA 2892 – A2,  en het eveneens zeer veel voorkomende automatische chronograaf uurwerk ETA Valjoux 7750 voor haar horloges.  Deze uurwerken behoren tot de hogere klasse uit de ETA stal.

Prijzen: € 5.700 tot € 7.500
Online leverbaar via de website van Werenbach