Vacheron Constantin’s nachtelijke wereld van Fine Horlogerie

Stel je voor dat je kunt zweven boven een bruisende stad bij nacht. Welke impressies doe je dan op en hoe betoverend ziet die wereld vol lichtjes eruit? De nieuwe Métiers d’Art Villes Lumières collectie van Vacheron Constantin is geïnspireerd op dit thema.

In diepe tinten volgens de traditionele Grand Feu champlevé methode, in combinatie met een extra kunstzinnige toevoeging, is een nachtelijke sfeer op de wijzerplaten weergegeven. De emailleertechniek die Vacheron Constantin al bijna drie eeuwen gebruikt om een deel van haar collectie vorm te geven werd in deze serie gecombineerd met de methodiek van de Japanse kunstenaar Yoko Imai. Het resultaat is een ontmoeting tussen twee verschillende ambachten want Yoko Imai werkte voor de wijzerplaten deeltjes goud, parel, platina en diamant poeder. Deze materialen (en kleuren) werden minutieus één voor één en laag voor laag aangebracht, waarbij het glazuur heeft gezorgd voor een bijzondere uitstraling en een uitzonderlijk effect in combinatie met de lichtval.Vacheron Constantin Métiers d’Art Villes Lumières

De verfijnde en zeer luxe horloges zijn naast een zeer bijzondere wijzerplaat voorzien van het Hallmark van Genève voor uitzonderlijke uurwerken. De eerste drie modellen in deze nieuwe Vacheron Constantin collectie zijn opgedragen aan de nachtelijke magie van Genève, Parijs en New York, maar de serie zal worden aangevuld met ‘nachtelijke ritjes’ langs andere wereldsteden.

Villes Lumières New York 86222/000G-B105

De miniatuur tableaus van Yoko Imai zijn een artistieke weerspiegeling van soorten licht,de lichtdichtheid in verschillende wijken en zelfs die van de verkeersdichtheid. De kunstwerkjes zijn aangebracht op een gouden plaat. Elke wijzerplaat binnen de Vacheron Constantin Métiers d’Art Villes Lumières serie wordt eerst met de hand uitgediept om vervolgens laag voor laag te worden opgebouwd. Elke emaillelaag wordt op een temperatuur van 850 ° C gebakken. Tijdens dit proces versmelt het glaspoeder met de edele metalen grondstoffen en transformeert na afkoeling tot een ‘verglaasde laag’. Dit proces vereist een constante vorm van balans en zuiverheid, want het risico bestaat dat de laag barst. Het design is zo vorm gegeven dat deze het meest intens is in het centrum van de wijzerplaat en naar de randen toe geleidelijk aan uitvloeit. Het is de moeite waard om eens met een vergrootglas de wijzerplaat te bewonderen, want dat zal nog meer duidelijk worden hoe verfijnd het vakmanschap is.

De vogelvluchten boven de steden geven een impressie van bekende bezienswaardigheden zoals het Place de l’Étoile en de Champs-Elysées, de Seine en de Eiffeltoren. New York, de stad die nooit slaapt, wordt bruisend weergegeven met een impressie van de lichtjes rondom het eiland Manhattan, met Central Park, de Hudson River en Brooklyn. Om de verschillende delen te markeren zijn zeer fijne, gouden opstaande randjes aangebracht om het poeder en de gebruikte luxe grondstoffen waar nodig van elkaar gescheiden te houden.

Vacheron Constantin Métiers d’Art Villes Lumières

Natuurlijk klopt er onder de high lights van deze beroemde steden ook een noemenswaardig hart. De uurwerken van de Métiers d’Art Villes Lumières collectie zijn gecertificeerd door het Hallmark van Genève. De uurwerken worden aangedreven door het mechanische zelfopwindende kaliber 2460 SC. De horloges hebben een transparante achterzijde dat zicht geeft op het 22 karaat gouden oscillerende gewicht dat ter decoratie onder andere voorzien iis van het Maltezer kruis, symbool van Vacheron Constantin. Daarnaast is elk van de 182 componenten, zichtbaar of verborgen achter het saffieren kastdeksel, handmatig afgewerkt en gedecoreerd.

De bijzondere wijzerplaten worden omlijst met een ronde, 40 mm 18 karaat wit gouden kast. De luxe horloges worden geleverd met zwarte Mississippi alligator banden voorzien van een 18 karaat wit gouden gesp.

Métiers d’Art Villes Lumières Geneve ref. 86222/000G-B101
Métiers d’Art Villes Lumières Parijs ref. 86222/000G-B104
Métiers d’Art Villes Lumières New York 86222/000G-B105

Prijs: € 108.000

Meer informatie: Vacheron-constantin.com