Toen Vacheron Constantin in 2016 de vernieuwde Overseas-collectie introduceerde, werd er een zaadje in mijn hersenen geplant. Tijdens de afgelopen SIHH maakte dat zaadje een groeispurt na een bezoek aan Vacheron Constantin én Audemars Piguet. De Overseas is een ultra-luxueus sporthorloge, net als het referentiepunt in die categorie, de Audemars Piguet Royal Oak. De hamvraag wanner we kijken naar het duel Vacheron Constantin versus Audemars Piguet: is de Overseas een serieus alternatief voor de Royal Oak?
Het was in een vijfsterrenhotel in Amsterdam toen de vertegenwoordiger van Vacheron Constantin me de nieuwe Overseas World Time in 2016 toonde. Eerder dat jaar trok een ??volledig vernieuwde Overseas-collectie de aandacht tijdens de 2016-editie van de Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH). De Overseas World Time geeft 37 tijdzones aan – inclusief de zeldzame plekken op aarde die met een half of kwart uur worden gecompenseerd – is beschikbaar met drie verschillende wijzerplaten, en wordt geleverd met een stalen band, plus een leren en een rubber exemplaar. In de stalen kast tikt het kaliber 2460WT, hetzelfde in Genève vervaardigde uurwerk dat wordt gebruikt in de Traditionelle Worldtime. Al met al een zeer goed gebouwd en prachtig afgewerkt horloge. Ik vroeg om de prijs van de sportieve Overseas Worldtime. Het antwoord was 39.100 euro. Toen informeerde ik over de prijs van de Traditionelle Wereldtijd in rood- of witgoud. Ongeveer 50.000 euro was het antwoord. Als referentiepunt vroeg ik om de prijs van de stalen Overseas Chronograph die eerder in januari werd geïntroduceerd. 30.500 euro was de reactie en dat maakte me buitengewoon nieuwsgierig naar de motivatie achter de prijs. In mijn achterhoofd had ik toen al het verhaal ‘Vacheron Constantin versus Audemars Piguet’, maar nu eerst terug naar de prijzen van de Overseas.
Acht onderdelen
Sta me toe om de uitleg die ik kreeg over de prijsstelling van de verschillende overzeese modellen samen te vatten en te parafraseren. De Overseas World Time bevindt zich precies tussen de gouden Traditionelle en de stalen Overseas Chronograph. Je betaalt 10.000 euro meer voor een prachtig afgewerkt en versierd, gecompliceerd wereldtijdenuurwerk dat is gemaakt met 255 onderdelen. Ter vergelijking: Caliber 5200 is een chronograafuurwerk dat bestaat uit 263 onderdelen dat ook geooid is met het prestigieuze Zegel van Genève en aantoonbaar net zo gecompliceerd is. Bot gezegd; je betaalt 10k meer voor 8 bewegingscomponenten minder. De prijskloof tussen de Overseas World Time en de Traditionelle met dezelfde functies in een gouden kast is ook 10.000 euro. Omdat beide horloges hetzelfde kaliber gebruiken, is die 10k in wezen de meerprijs voor een gouden kast.
In het midden
Tijdens de koffie hadden we een levendige discussie over hoe de uiteindelijke prijszetting in het hoofdkwartier van Genevan werd bepaald. De Traditionelle Wereldtijd stond al in de catalogus en het verschil in prijs met een stalen horloge met hetzelfde uurwerk was vrij moeilijk te bepalen. Het management van de ‘VC’ moest naar de Traditionelle kijken en naar de Overseas. Prijs de Overseas World Time in de buurt van de Overseas Chronograph en de prijs van de Traditionelle World Time ziet er overdreven uit, prijs het binnen het bereik van het klassieke horloge en de nieuwe stalen creatie lijkt te duur. Het antwoord werd pal in het midden gevonden.
Snelsluitsysteem
Prijsargument is ook dat de Overseas geleverd wordt met verschillende banden. Het nieuwe Overseas assortiment is uitgerust met een slim snelsluitsysteem waarmee eenvoudig kan worden geschakeld tussen een stalen band, de rubber en de alligator lederen band; de gouden versie heeft geen bijpassende gouden band, maar alleen een leren en een rubberen band. Dit systeem en de drievoudige riemkeuze voor de stalen modellen wordt door VC gebruikt als een rechtvaardiging voor de prijs. Laten we wat cijfers bekijken. Als u bedenkt dat de gecombineerde kostprijs van de rubberen en lederen band ongeveer 400 euro is (dit is royaal berekend), is dit niet echt een belangrijk onderdeel van de totale prijs. De extra bandjes zijn een leuke bonus die een juwelier kan gebruiken in zijn poging om het horloge te verkopen, dat is alles.
De ‘Grote Drie’
De verschillende creaties van Overseas bevinden zich in dezelfde prijsklasse als de horloges in de Audemars Piguet Royal Oak-collectie. De Royal Oak is hét referentiepunt als het gaat om ultra-luxe stalen sport-horloges – de Patek Philippe Nautilus regeert in de hyper-luxe categorie daar nog boven. Om de marktsituatie volledig te begrijpen, is het belangrijk om te weten dat Vacheron Constantin deel uitmaakt van de ‘Holy Trinity’, de zogenaamde ‘Big Three’ van de Zwitserse horlogemakers: Audemars Piguet, Vacheron Constantin en Patek Philippe. Duik in de geschiedenis van de ‘Grote Drie’ en je zult zien dat ze twee dingen gemeen hebben; ze bestaan al langer dan de meeste concurrenten en ze zijn uitsluitend actief in de hoogste prijsklassen; de ‘Big Three’ doen niet aan instapmodellen. Maar als je kijkt naar Chrono24 – ’s werelds grootste online aan- en verkoop horlogeplatform kan als een barometer van de markt worden gebruikt – vertellen de prijzen van nieuwe en gebruikte Royal Oaks en Overseas modellen een ander verhaal. Probeer een fatsoenlijke Royal Oak te vinden onder de 15.000 euro; een bijna onmogelijke taak. Maar als u op zoek bent naar een Overseas voor minder dan 10.000 euro, is de zoektocht lang niet zo moeilijk. Waarom is dat?
Een historisch verschil
Het kan heel goed zijn dat de Royal Oak een Gérald Genta-ontwerp uit de jaren ’70 is en de Overseas (oorspronkelijk 222 genaamd) hoogstwaarschijnlijk niet. De geschiedenis van de 222 die leidde tot de eerste Overseas van 2004, is gevuld met raadsels en verwarring. Volgens een voormalig CEO van Vacheron Constantin, de heer Proellochs, was de geniale ontwerper Genta betrokken bij het ontwerp van de 222, het horloge dat het 222-jarig jubileum van de manufactuur vierde in 1977. Het sterkste bewijs wijst echter in de richting van een jonge, door Genta geïnspireerde interne ontwerper met de naam Jorg Hysek. De bijdrage van Hysek werd echter vele jaren verdoezeld ten gunste van het Genta-gerucht; niet in het minst door VC zelf. Helaas lijkt de verwarring rondom het ontstaan van de Overseas weinig goed te doen als je naar de Chrono24 ‘barometer’ kijkt.
Er is ook een belangrijk verschil in de geschiedenis van de Grote Drie. De grootste hobbel in de tijdlijn van VC is het jaar 1987 toen Sheik Ahmed Zaki Yamani, de voormalige olieminister van Saoedi-Arabië en een fanatieke horloge-verzamelaar, meerderheidsaandeelhouder van het bedrijf werd. De sjeik besloot VC in 1996 te verkopen aan de huidige eigenaars, de Richemont Group. Vacheron Constantin heeft een ononderbroken geschiedenis die teruggaat tot 1755, maar toch heeft de negen jaar dat het huis niet zuiver Zwitsers was, blijkbaar een deuk achtergelaten in de perceptie en reputatie. Een 100% Zwitserse geschiedenis die ‘AP’ kan voorleggen, leidt tot vertrouwen in de harten EN portefeuilles van horlogeliefhebbers.
Vacheron Constantin versus Audemars Piguet: wie wordt de winnaar?
Nu komt het op de belangrijkste vraag: is de Overseas een serieus alternatief voor de Royal Oak? Als het alleen om het product gaat, is het antwoord ‘ja’. De bouwkwaliteit is van dezelfde superieure kwaliteit en de Overseas heeft een aas in petto in de vorm van het prestigieuze Zegel van Genève dat opperste haute horlogerie kwaliteit garandeert- de bonusbanden tellen niet echt mee. Aan de andere kant, de Overseas is misschien een echt kind uit de jaren ‘70, net als de Royal Oak, het is geen Genta-ontwerp, en de naam Overseas werd pas 2004 voor het eerst gebruikt. De Royal Oak is daarentegen afkomstig uit een zeer Zwitsers familiebedrijf, heeft Genta-genen en dit alles wordt weerspiegeld in de rotsvaste waarde. De ‘goedkoopste’ Overseas voor mannen, de 41 mm-referentie 4500V/110A heeft een prijs van 21.100 euro. De directe concurrentie in termen van grootte is de Royal Oak Selfwinding 41mm ref. 15400ST.OO.1220ST.01 dat een prijs heeft van iets minder dan 18.000 euro, dus goed onder de VC. Als u een Royal Oak koopt met dezelfde prijs als de Overseas, heeft u te maken met de 39 mm Royal Oak Extra-Thin ‘Jumbo’ ref. 15202ST.OO.1240ST.01; een regelrecht en algemeen erkend icon. Het mag geen verassing zijn dat groentje geen partij is voor dé legende.
Het betaalbare alternatief
Dus, na alles in overweging en aanmerking te hebben genomen, wie 20k te besteden heeft doet dat het het beste aan een Royal Oak. De Royal Oak heeft een ononderbroken geschiedenis, het is een originele Genta en behoudt zijn waarde. De grootste problemen waarmee de Overseas wordt geconfronteerd, zijn het feit dat VC de bedrijfsgeschiedenis niet kan herschrijven of snel een nieuwe geschiedenis voor de Overseas kan creëren, en dat de Overseas niet waardevast is. Wat ze echter wél kunnen doen om de Overseas uit de dominante schaduw van de Royal Oak te manoeuvreren, is om het ondenkbare te doen: de Overseas in prijs verlagen. Maak de Overseas een verrassend ‘betaalbaar’ alternatief voor de Royal Oak. Natuurlijk, het is een zeer onwaarschijnlijke strategie in dit segment, maar het is misschien wel de enige strategie die de machtige Royal Oak kan bedreigen. Het kan het begin zijn van een geweldige geschiedenis zonder enige verwarring.
Voor meer informatie ga naar: www.vacheron-constantin.com en www.audemarspiguet.com