In een tijd waar science-fiction steeds vaker realiteit wordt, is het futuristische Urwerk de perfecte accessoire. Voeg daarbij het getal van 299.792.458 meter per seconde en je krijgt de UR-100V LightSpeed.

Einstein

Dat is het bijna mystieke getal dat verwijst naar de fundamenten van Einsteins relativiteitstheorie en vooral: de snelheid van het licht. Martin Frei, mede-oprichter en artistiek directeur van Urwerk: “Met deze creatie draag je een stukje van het universum en een miniatuurversie van de kosmos op menselijke schaal om je pols.”

De UR-100V LightSpeed ​​bevat feitelijk een driedimensionaal planetarium met acht hemellichamen uit ons zonnestelsel als acht referentiepunten.

Hij vult aan: “We berekenen en laten zien hoe lang het duurt voordat een lichtstraal van de zon naar deze individuele planeten reist. Er is bijvoorbeeld een zonnestraal nodig om de aarde in 8,3 minuten te bereiken, en van daaruit nog eens 35 minuten naar Jupiter. Een reis door ruimte en tijd.”

De UR-100V LightSpeed ​​belichaamt deze schoonheid en neemt de zon als ultieme referentie en inspiratiebron voor de rotor.

Wandering Hours

Deze ‘interstellaire’ mechaniek doet ook iets bijzonders met de wijzers. In plaats van wijzers beweegt een satelliet langs een halfronde schaal. De eerste heeft de uren, de tweede de minuten. Wanneer een uursatelliet het einde van de 60-minutenschaal bereikt, verschijnt er een nieuwe met het volgende uur ter hoogte van de minutenschaal.

De UR-100-serie van het merk is bekend met de ‘wandering hours’-complicatie, voor het eerst gemaakt in de 17e eeuw en oorspronkelijk gebruikt in klokken. Het kwam begin jaren negentig via Audemars Piguet in de Starwheel-collectie terecht, de eerste keer voor een polshorloge.

De LightSpeed is gebaseerd op de UR-100V SpaceTime, die is gericht op de afstand die de aarde aflegt. Wat de LightSpeed ​​dus zo anders maakt, zijn de banden met de andere planeten.

Geen Pluto

Het horloge is gemaakt van titanium met een DLC-coating en na een markering voor de zon toont het elk van de acht planeten (sorry, geen Pluto) met afbeeldingen van de tijd die het licht van de zon nodig heeft om deze te bereiken. Net als op de minutentrack beweegt een speciale markering langs dit spoor ten opzichte van elke planeet.

Een opmerkelijk horloge voor iedereen die geïnteresseerd is in ons zonnestelsel en de ruimte: de UR-100V LightSpeed ​​kost CHF65.000 (ca. €75.000, exclusief belastingen).