Sinds Hamilton-horloges te zien waren in Shanghai Expressm 1932, zijn ze niet meer weg te denken van het witte doek. De horloges zag je in tal van Hollywood-producties. Zoals Interstellar, Men In Black, Tenet, Indiana Jones en zelfs in de videogame Far Cry 6.

Vaak is het ook veel meer dan louter product placement en zijn ze een integraal onderdeel van de plot. Nu heeft het horlogemerk twee horloges uitgebracht gebaseerd op het horloge dat ze maakten voor het langverwachte vervolg op Dune.

Hamilton CEO Vivian Stauffer: “Toen we het polsapparaat zagen, wisten we dat we het tot leven moesten brengen door een Hamilton-uurwerk te creëren dat is geïnspireerd op de Desert Watch.”

Gebaseerd op Frank Herberts baanbrekende sci-fi-roman uit 1965, werd Dune: Part One van Denis Villeneuve (Arrival, Blade Runner: 2049) in 2021 een groot publiekelijk en kritisch succes.

Deel twee (van het eerste boek) draait vanaf aanstaande donderdag in de bioscoop. Voor de film schakelde regisseur Villeneuve Hamilton in om een uurwerk te maken dat door de inheemse bevolking van Arrakis zou worden gebruikt: de Fremen. Ontworpen op basis van schetsen van propmaster Doug Harlocker, ziet de ‘desert watch’ er net zo futuristisch uit als je verwacht.

We hebben trouwens nog geen idee voor wat het horloge, ofwel pols apparaat, precies zal dienen in de film. Hamilton-CEO Vivian Stauffer: “Toen Denis Villeneuve en zijn team contact met ons opnamen met het verzoek om hen te helpen bij het ontwerpen van het polsapparaat voor Dune: Part Two, waren we erg trots. Dit onderstreept echt Hamilton’s status als horlogemaker van filmmakers.”

En dat terwijl het horloge in de film niet echt zal werken als horloge. Stauffer voegt toe: “Deze samenwerking was heel inspirerend en uitdagend tegelijk. Voor het eerst werden we gevraagd om iets te ontwerpen dat geen horloge is. Dit vertrouwen krijgen is zeer de moeite waard.”

Als onderdeel van de sci-fi-achtige Ventura-collectie heeft Hamilton daarna besloten om twee productieversies van het Dune-horloge te maken, met een vergelijkbare hoekige vorm als die in de film. Het eerste horloge, de Ventura XXL Bright Dune Limited Edition, is 52mm breed (quartz) met een analoog display in een zwarte roestvrijstalen kast met PVD-coating. Het meest unieke kenmerk is de knop aan de linkerkant, die het blauwe ontwerp op de wijzerplaat verlicht. Ook weer geïnspireerd door het rekwisiet uit de film.

Het tweede uurwerk, de Ventura Edge Dune Limited Edition, eveneens van zwart PVD-staal, heeft een vergelijkbare vorm. Deze is ‘slechts’ 51mm en heeft een digitaal display dat de tijd in een verticale lay-out afleest (uren bovenaan, minuten onderaan) in blauwe LED (blauw is de oogkleur van de Fremen). Het blauwe licht wordt helderder met een druk op de knop, maar vervaagt vervolgens langzaam in plaats van abrupt te dimmen.

De Ventura XXL Bright Dune Limited Edition, kost €1.845 en is beperkt tot 3.000 stuks. Terwijl de Ventura Edge Dune Limited Edition €2.595 kost en beperkt is tot slechts 2.000 stuks. Elk horloge wordt geleverd in een speciale verpakking geïnspireerd op Dune: Part Two.