Vraag iemand om een ontdekkingsreiziger te noemen, en de kans is groot dat je de naam Ernest Shackleton hoort. Ball Watch maakte een eerbetoon aan zijn laatste expeditie met de Endurance 1917 Series

De horloges zijn een eerbetoon aan de legendarische expeditie van Ernest Shackleton en zijn 28-koppige bemanning, die er drie jaar over deed om van de ene kant van de continentale massa van de Zuidpool naar de andere te reizen. De missie leek al vroeg gedoemd toen het schip, de Endurance, in 1915 moest worden verlaten nadat het vastzat en uiteindelijk verpletterd werd door verschuivend ijs. Ball eert het bijzondere verhaal met drie nieuwe horloges via de naam Endurance, maar wat was de expeditie van Shackleton nu precies?

Hoewel zijn roem vervaagde na zijn laatste expeditie en dood in 1922, is er de afgelopen decennia hernieuwde erkenning geweest voor Shackletons heldendaden op Antarctica. De Imperial Trans-Antarctic Expedition van 1914-1917 wordt vooral vereerd vanwege het onverschrokken leiderschap van Shackleton. Waarbij hij en zijn bemanning het moesten opnemen tegen ondenkbare obstakels, wat ze lukten zonder verlies van mensenlevens. De Ball Endurance 1917-serie is opgedragen aan Shackleton en die expeditie, genoemd naar het Endurance-schip.

In 1914 rekruteerde Sir Ernest Shackleton een 28-koppige bemanning om het bijna onmogelijke te trotseren. Die om het Antarctische continent over te steken, van de ene kust naar de andere via de Zuidpool.

Vindingrijkheid

Op 1 augustus 1914 vertrokken ze vanuit Londen. Ondanks de start van de Eerste Wereldoorlog moest de expeditie doorgaan. Toen ze na een zware reis eindelijk de Weddellzee, een randzee van de Zuidelijke Oceaan en begrensd door het Antarctisch Schiereiland en de kusten van het Coatsland, werden ze omsloten door ijs in januari 1915.

Weken later werd de Endurance bedolven onder het ijs en waren de 28 mannen geïsoleerd, honderden kilometers van land, zonder communicatie. Uiteindelijk bleek Shackleton’s leiderschap, samen met de praktische en sociale kwaliteiten van de crew, cruciaal voor hun overleving.

Shackleton en een kleine groep moest in een reddingsboot honderden kilometers varen met slechts een sextant en chronometer, om bij de dichtst bijgelegen bewoonde plek te komen. Die redding lukte, maar in totaal was de expeditie 128 dagen lang gestrand en moesten ze overleven door hun eigen vindingrijkheid. In 1917 keerde de groep eindelijk terug naar Engeland.

Ware GMT

Ball Watch toont nu de tweede serie om deze heroïsche expeditie en redding te eren. Dit doen ze door (onze favoriet) de Engineer III Endurance 1917 GMT te introduceren (€3.110). Aan boord vind je hun manufacture GMT-kaliber RRM7337-C.

Een ware GMT-chronometer, gemaakt in samenwerking met Soprod, gevat in een 41mm 904L stalen kast. Uiteraard met de kenmerkende lichtgevende en ‘zelfaangedreven’ H₃-microgasbuizen. Een vaste waarde voor Ball Watch.

Met ware GMT bedoelen we overigens dat de snelverstelfunctie de lokale 12-uurswijzer verandert met behulp van de kroon. De GMT-wijzer blijft ‘onaangetast’ terwijl de secondewijzer blijft bewegen voor een ononderbroken precisie. De 12-uurswijzer springt in stappen van een uur en het datumwiel beweegt perfect synchroon en geeft altijd de juiste datum van de lokale tijd aan.

Daarnaast hebben we ook de Engineer Master II Endurance 1917 in 40mm (€1.973) en 45mm (€2.554), beiden met tijd en datum. Allebei aangedreven door Ball’s eigen COSC-gecertificeerde kalibers.

Speciaal oliemengsel

Het laatste model, de Engineer III Endurance 1917 TMT (€3.425), heeft iets bijzonders aan boord. Het TMT-model beschikt over een gepatenteerde mechanische thermometer-indicatie die de temperatuur nauwkeurig kan meten van -35°C tot 45°C. Aangedreven door hun eigen RR1601-C kaliber.

Beschermd, net zoals de Engineer Master II, door Ball’s gepatenteerde Amortiser anti-shocksysteem. Als COSC-gecertificeerde chronometer heeft de Endurance intensieve tests ondergaan voor gegarandeerde precisie. Om nog verder te gaan, maakt het uurwerk zelfs gebruik van een bijzondere olie die bestand is tegen extreme temperaturen om een nauwkeurige tijd te garanderen, zelfs bij temperaturen onder het vriespunt.

Conventionele olie is dus niet voldoende, het speciale oliemengsel geeft een betrouwbare functionaliteit in een temperatuurbereik van –45°C tot 80°C. Beschikbaar in een 42mm stalen kast of een stalen kast met titanium carbide (TiC) coating. Wij geven de voorkeur aan de TiC-kast, geeft net wat meer krasbestendigheid en een meer krachtige look aan het horloge.