Door Bernard Werk

In deze HorlogTest een model dat de ultieme reisgenoot is. Praktische functies in een comfortabel horloge. Maak kennis met de Roadmaster Marine GMT Ceramic van Ball.

Om de pols in deze HorlogeTest zit de Ball Roadmaster Marine GMT Ceramic. Een mond vol, maar het verklaart een hoop. Het is allereerst een reishorloge, een prettige reispartner. Dat prettige komt door het aangename gewicht en de uitstekende maatvoering.

Het aangename gewicht komt door het gebruik van het lichte en comfortabele titanium. Een materiaal dat Ball voor zowel de kast als de band gebruikt. Nou ja, niet helemaal als we correct willen zijn, want de schakels en de sluiting van de band zijn van staal.

Maar goed, Marine in de naam staat voor de waterbestendigheid van 200 meter (20 ATM). GMT staat voor de tweede tijdzone die zichtbaar is door een extra wijzer die één keer in de 24 uur rondgaat. Zolang deze naar het blauwe gedeelte in de lunette wijst is het dag en in het zwarte gedeelte is het nacht. Het materiaal in de lunette is keramiek; een superhard en krasbestendig materiaal dat niet verkleurd.

90 Gram

De Ball is een fijn reishorloge dat naast het prettige gewicht en robuuste gevoel een goed dik en licht gebold saffierglas heeft. Dit alles weegt in totaal 170 gram. Het horloge neemt 80 gram voor zijn rekening en de band 90 gram. Met een diameter van 40mm en een hoogte van 14mm.

Voorzien van functionele complicaties met een praktische bediening. Ik zeg complicaties, want naast de GMT-functie heeft deze Ball ook een dag- en datum-aanduiding. Ze claimen hiermee de enige te zijn en in deze uitvoering is dat ook zo.

Er zijn ook een Seiko en een Ulysse Nardin die de dag en datum combineren met een GMT-functie, maar beide merken hebben het op een andere manier opgelost. Seiko met een retrograde weergave van de dag tussen de ‘twee’- en ‘drie uur’-positie en Ulysse Nardin heeft het nog gecompliceerder gemaakt door de GMT met een eeuwigdurende kalender te combineren.

Micro Gas Tubes

In de eerste oogopslag heeft de Ball een overzichtelijke wijzerplaat. Wat valt op?  Het meest in het oog springen natuurlijk de 28 (!) kleine buisjes op de indexen, de cijfers en wijzers. Het is het beste horloge voor theaterbezoek, want de wijzers en indexen lichten altijd op.

Daar waar de normale lichtgevende massa, vaak Super- LumiNova of Lumibright, een lichtbron moet hebben om te gloeien, geven de tubes in de Ball altijd licht. Een uitvinding waar alle Ball-horloges mee zijn uitgerust, de zogenoemde Micro Gas Tubes. Volgens deze Zwitserse technologie wordt puur tritium gas (H3) in een mineraalglazen buisje gebracht, dat aan de binnenzijde is voorzien van een luminiscerend fosforlaagje. Het licht ontstaat doordat het tritium in contact komt met de fosfor. De Micro Gas Tubes behouden 25 jaar lang hun werking. Het komt in elke gewenste kleur en heeft geen externe lichtbron nodig. In de 24-uurs lunette is daarentegen wel Super-LumiNova verwerkt.

Waarschuwing

Zoals gezegd heeft de Ball een overzichtelijke wijzerplaat, maar persoonlijk zou ik niet gekozen hebben voor deze blauwe variant, omdat de GMT-wijzer in de blauwe uitvoering wat wegvalt op de zwarte wijzerplaat. Hetzelfde geldt voor mijn gevoel ook voor de secondewijzer.

Nu we het toch over persoonlijke keuzes hebben, de minuten-streepjes tussen de indexen zijn geen minuten streepjes. Daar waar je de minuten indeling verwacht is dat de 10 minuten-indeling voor de 24-uursaanduiding. 72 stappen in plaats van 60. Het duurde even voordat ik het door had waarom de tijd, na mijn instelling, niet helemaal goed liep. Dus exact instellen op de vijf minuten indexen, want deze Ball loopt nauwkeurig en maakt de naam ‘chronometer gecertificeerd’ helemaal waar. Met 0,1 seconde in de plus gemiddeld, in alle posities.

De Ball heeft een uitstekende afwerking. Geen scherpe hoeken of kanten. Door het lichte titanium ook heel goed te dragen op een lederen- of NATO- band. Niet topzwaar.

Bajonetsluiting

Het uurwerk dat de Ball Roadmaster Marine GMT Ceramic aandrijft is een gemodificeerde ETA 2893-2, met een eigen GMT-module. Normaliter bedien je de GMT-wijzer op stand één van de kroon. Eén kant op voor de datum, de andere kant op voor de GMT-wijzer. Ball doet het anders. Op de acht- en de tien-uurspositie zitten drukkers waarmee je zeer gemakkelijk de GMT-wijzer kunt bedienen. Op ’tien’ per druk een uur naar voren en op ‘acht’ een uur terug in de tijd.

Deze zijn vast te zetten met een soort van bajonetsluiting. Het biedt een uitstekende bescherming tegen het per ongeluk indrukken van één van de twee. Beide knoppen tegelijkertijd indrukken is namelijk uit den boze. Er wordt voor gewaarschuwd op een sticker waarin het horloge bij aflevering in zit verpakt. Het GMT-mechanisme van het uurwerk kan beschadigen als je beide tegelijktijdig indrukt. De drukkers garanderen een supermakkelijke instelling van de tweede tijd.

Al met al een prettige reispartner die het nuttige met het aangename verenigt. Voor de horlogeliefhebber is Ball Watch überhaupt een aanrader. Ze geven standaard drie jaar garantie, ze zijn innovatief en niet bang om technische oplossingen te zoeken. Zoek maar eens op SpringSEAL, SpringLOCK, A-Proof, TMT, Amortiser et cetera en je zult zien hoe vooruitstrevend Ball Watch is.

Ball Roadmaster Marine GMT Ceramic
Uurwerk: RR1203-C  – Tikgetal: 28.800 – Gangreserve: 38 uur – Kast: Titanium – Diameter: 40mm – Dikte: 14mm – Glas: Saffier – Waterbestendigheid: 200m – Band: Titanium met staal
Prijs: €2.904