Vorige maand presenteerde IWC en Mercedes-AMG Petronas al de Pilot’s Watch Chronograph 41 tijdens de GP van Miami. De volgende in hun inmiddels alweer tienjarige samenwerking gaat nóg exclusiever. Moet je wel eerst de uitverkochte Mercedes-AMG One weten te bemachtigen van €2,2 miljoen.

De Big Pilot’s Watch Constant-Force Tourbillon Edition ‘AMG ONE OWNERS’ is exclusief verkrijgbaar voor eigenaren van – u raadt het al – de AMG ONE-auto. De nieuwe hypercar van Mercedes die persoonlijk is getest door Mercedes-AMG Petronas F1-coureur Lewis Hamilton.

De AMG ONE, die onlangs werd onthuld, is een exclusieve hybride hypercar met F1-afgeleide technologie, een productierun van slechts 275 exemplaren en een prijskaartje van meer dan €2,2 miljoen. De auto brengt voor het eerst de specificaties van de Formule 1 naar de openbare weg en produceert 1.063 pk met een topsnelheid van meer dan 352 km/u.

Kaliber 94800

Het horloge heeft, net als de eerdere chronograaf-samenwerking, een knipoog naar het raceteam. Ook al zijn ze deze keer subtieler. Het materiaal van de behuizing van ceratanium en titaniumaluminide. Die laatste is hetzelfde materiaal dat wordt gebruikt om componenten van hoogwaardige racemotoren te maken vanwege de hoge temperatuurbestendigheid. Bovendien zijn de aquagroene accenten van het team op de zwarte rubberen band zichtbaar.

Wat betreft de mechanica van het uurwerk, IWC’s 94800-kaliber maakt gebruik van een constant force-techniek, die in wezen zorgt voor een constante stroomafname, zodat de nauwkeurigheid van het horloge niet fluctueert tijdens de gangreserve van 96 uur.

275 Stuks

Naast de tourbillon, die wordt weergegeven op ‘negen uur’, is er ook een dubbele maanfase-subwijzerplaat en een gangreserve-indicator op de uitgebreide wijzerplaat. De AMG ONE is al uitverkocht en Mercedes heeft verklaard dat het zijn exclusiviteit zal behouden tot 275 exemplaren. En ja, je moet een van die 275 eigenaren zijn om dit horloge te kopen.

Eind 2017 onthulde Mercedes-AMG zijn Project ONE – een hypermoderne conceptauto die tot doel had de hybride aandrijflijntechnologie van de Formule 1 naar een productievoertuig te brengen. Bijna een half decennium later heeft het bedrijf de cover van de definitieve, productieklare versie van het concept gehaald, nu gewoon bekend als de AMG ONE.

DRS voor op de snelweg

De AMG ONE wordt aangedreven door een F1-afgeleide geforceerde inductie hybride 1,6-liter V6-motor die wordt geholpen door vier elektromotoren – waarvan er één is geïntegreerd in de turbocompressor. Met een toerental tot 11.000 tpm is dit E PERFORMANCE Formule 1-hybride aandrijfsysteem goed voor 1.063 pk, waardoor de supercar een topsnelheid van iets meer dan 350 km/u kan behalen. Al dat vermogen wordt ook verzonden via een volledig variabele AMG Performance 4MATIC+ vierwielaandrijving met een hybride aangedreven achteras en een elektrisch aangedreven vooras.

De hele auto is gebouwd rond een monocoque-chassis van koolstofvezel dat is gedrapeerd in een F1-afgeleide carbon carrosserie met een actief aeropakket met een drietal verschillende actieve instellingen (snelweg, baan en Race Drag Reduction System). Die laatste is inderdaad de DRS die je kent uit de Formule 1. Deze vermindert de neerwaartse druk met 20 procent, waardoor je snelheid rechtuit wordt vergroot. Het F1-geïnspireerde interieur van de auto heeft een tweezitsopstelling met racestoelen en een stuur in Formule 1-stijl.

Terug naar het horloge. Een officiële prijs is niet gegeven, maar aangenomen wordt dat ‘ie rond de €250.000 ligt. Zie het maar als een extra aangevinkte optie van de Mercedes-AMG ONE.