Eén van de leukste releases van de laatste weken. Seiko heeft de lat opnieuw hoger gelegd, dit keer door de drempel te verlagen om een ??solide mechanisch GMT-horloge te krijgen. Nieuwe modellen in de Seiko 5 Sports-collectie hebben bekende looks en specificaties, maar een extra wijzer voor het bijhouden van een tweede tijdzone maakt een enorm verschil.

Sinds de herintroductie in 2019 is de moderne Seiko 5 Sports-collectie sterk uitgebreid met allerlei variaties en limited editions. Het basismodel – een duiker – leidde tot ontwerpen voor onder meer field watches, maar ook de zeer populaire GMT-complicatie lijkt stilistisch goed te passen.

Tweede Positie

Het toevoegen van die vierde wijzer om een ??tweede tijdzone in 24-uurs formaat weer te geven, is een enigszins ingewikkeld ding in een mechanisch horloge. Dit is de reden waarom automatische GMT-horloges relatief duur zijn, en we hadden niet echt verwacht dat Seiko de GMT binnen hun budgetbereik zou kunnen houden.

Ze deden dit door het basisuurwerk, de 4R36, in de time-only horloges van de collectie aan te passen en de nieuwe GMT-uurwerken de naam 4R34 te geven. Net als de rest van de collectie zie je het kaliber door de open caseback. De werking is vergelijkbaar met populaire GMT-uurwerken die je waarschijnlijk al wel eens hebt gezien. De tweede positie van de kroon verstelt de GMT-wijzer in de ene richting en de datum in de andere.

Duiker

Het lijkt erop dat veel van wat we leuk vinden aan de standaard Seiko 5 Sports-horloges in duikstijl hetzelfde is voor de nieuwe GMT’s. Je hebt nog steeds het basisontwerp met een 42,5mm stalen kast met 100 meter waterbestendigheid.

De verschillen zijn natuurlijk de GMT-functionaliteit, de roterende ring met 24-uurs markeringen, geen weergave van de dag van de week, een cyclops over de datum – en een waarschijnlijk verwaarloosbare extra dikte van 0,2 mm voor de kast die nu uitkomt op 13,6mm. Ook is ‘ie verkrijgbaar op de Jubilee band, een stijlvolle aanvulling.

Op naar de Prospex?

We hebben wel eens eerder gezocht naar betaalbare GMT’s, en hoewel je een degelijk quartz-exemplaar voor ongeveer €200 van Timex kunt krijgen, praat je meestal over iets dat diep in de vier cijfers loopt als je een mechanische GMT zoekt. Met andere woorden, er is niets vergelijkbaars op de markt.

Vanaf juli is de Seiko 5 Sports GMT verkrijgbaar bij geselecteerde retailers voor €470. Om precies te zijn de SSK001 met een zwarte wijzerplaat, SSK003 met een blauwe wijzerplaat en SSK005 in oranje. Zou iets in het Prospex-bereik van minder dan €1.000 de volgende kunnen zijn?