Seiko-fans, 2022 begint goed met een hele reeks aan nieuwe horloges. Voornamelijk zijn het Prospex-duikers en de meer geklede Presage-lijnen, maar we hebben ook aandacht voor een die je niet vaak terugziet, de Prospex Speedtimer. Hoewel er in de loop van het jaar meer belangrijke productaankondigingen van het merk worden verwacht, hebben we dus al een aantal coole toevoegingen.

Seiko Prospex Save the Ocean

Dit jaar is Save the Ocean belangrijk, iets dat het merk de afgelopen tijd heeft geïntroduceerd voor het behoud van de zee. Het concept van de gletsjer wordt gebruikt om drie nieuwe modellen te lanceren. De wijzerplaten hebben verschillende kleuren en texturen. De drie modellen zijn gebaseerd op Seiko-duikers van vroeger. De SPB297 (€1.300) is een moderne interpretatie van het model uit 1965, de SPB299 (€1.300) is afgeleid van de ontwerp van het model uit 1968, en de SPB301 (€1.400) is een gebaseerd op het duikhorloge van 1970.

Elk heeft een wijzerplaat die bedoeld is om te verwijzen naar verschillende tinten ijs die op gletsjers te vinden zijn. De kracht en schoonheid van poolgletsjers worden perfect vastgelegd in de wijzerplaten met ingewikkelde patronen. Het diepblauwe wijzerplaathorloge is gebaseerd op Seiko’s eerste duikershorloge uit 1965, dat zijn betrouwbaarheid bewees bij gebruik door leden van de Japanse Antarctische Onderzoeksexpeditie van 1966 tot 1969.

Een lichtblauwe wijzerplaat en een donkerblauwe lunette sieren dan weer de nieuwe re-creatie van het historische duikershorloge uit 1968, het eerste Seiko-horloge met een waterdichtheid van 300 meter.

Onze favoriet is de re-interpretation van het horloge dat werd gedragen door de Japanse avonturier Naomi Uemura in de jaren 1974 tot 1976, toen hij een solotocht van 12.500 km met een hondenslee van Groenland naar Alaska voltooide.

Alle drie de horloges worden aangedreven door het beproefde en vertrouwde Calibre 6R35 met een gangreserve van 70 uur. De Save the Ocean-serie levert overigens ook (financiële) steun aan door Seiko gekozen maritieme liefdadigheidsinstellingen. Alle drie de horloges zijn vanaf juni 2022 verkrijgbaar bij de Seiko Boutiques en geselecteerde winkels wereldwijd.

Seiko Prospex Speedtimer

Dit jaar heeft Seiko een speciale editie gelanceerd van de Speedtimer die beperkt is tot 400 stuks wereldwijd. De automatische versie van het historische Speedtimer-model is uitgebracht om de betrokkenheid bij het 17e Wereldkampioenschap Atletiek te vieren. 

De originele Seiko Speedtimer werd geïntroduceerd in 1969, het jaar waarin de eerste automatische chronograaf uurwerken op de markt kwamen, waaronder de El Primero, Calibre 11 en Seiko’s 6139. De Prospex Speedtimer Limited Edition-chronograaf uit 2022 zet die erfenis voort met een met de hand geassembleerd kaliber 8R46.

Seiko heeft het horloge een zwarte wijzerplaat met textuur in ‘zand’ gegeven – die de textuur van de atletiekbaan oproept – en heeft de chronograafwijzers in geel gemarkeerd. Dezelfde kleur als de timingapparatuur. De Prospex Speedtimer Limited Edition-chronograaf is gelimiteerd tot 400 stuks wereldwijd en kost €3.200.

Seiko Presage Sharped Edges Series

Presage Sharp Edged is een recente lijn van Seiko. Hij bestaat inmiddels twee jaar. Het integreert traditionele Japanse esthetiek met moderne techniek. Net als alle bestaande horloges in deze serie, hebben de wijzerplaten van deze nieuwe toevoegingen het Asanoha- of hennepbladpatroon dat al sinds de Heian-periode meer dan duizend jaar geleden in Japanse stoffen wordt gebruikt. Dit patroon dankt zijn langdurige populariteit aan het feit dat de Asanoha-plant in Japan altijd is gezien als een symbool van gezondheid en vitaliteit, dankzij z’n robuuste en snelgroeiende karakter.

De Presage Sharp Edged van dit jaar heeft een meer open uitstraling. De eerste is de GMT-versie (€1.540), die beperkt is tot 900 stuks. De kleur van de wijzerplaat is afgeleid van het blauw dat Japanse Ukiyo-schilders gebruiken om de berg Fuji in de zomer af te beelden.

Dankzij de brede wijzerplaatopening kunnen de tijd van de dag, de GMT-functie, de gangreserve en de datum in één oogopslag worden afgelezen. De GMT-displayring heeft hetzelfde blauw als die van de wijzerplaat en is van keramiek.

Twee van de andere nieuwe creaties worden aangedreven door Calibre 6R38 (€1.000), een nieuwe toevoeging aan de 6R-familie. Het is speciaal aangepast zodat de drager de slag van het echappement kan zien door de opening op de 9-uurs positie. Bovendien biedt hij een gangreserve van 70 uur.

Elk van de vier wijzerplaten is in een andere traditionele Japanse kleur. Shironeri, het wit van ongebleekte zijde en Aisumi, het blauw van indigo worden gebruikt in de horloges met het opengewerkte element.