Het Laatste Woord, een rubriek waarin we elk nummer een CEO of Creative Director een reeks prangende vragen voorleggen. Over de horloge-industrie, adviezen die hem of haar verder hebben geholpen in hun carrière en welke veranderingen ons te wachten staan. Dit keer: Rolf Studer, sinds 2016 Co-CEO van Oris. “Speels en nieuwsgierig zijn is de essentie van de menselijke natuur.”

Wat wilde je bereiken met Oris toen je begon als CEO?
“Ik wil Oris verder op de kaart zetten als een merk dat onafhankelijk en duurzaam is en horloges maakt die ergens op slaan, logisch zijn. Oris is zo’n geweldig merk dat zijn eigen weg gaat, met een echt verhaal en een filosofie die 100 procent overeenstemt met mijn eigen waarden.”

Oris Big Crown Pointer Date Calibre 403

Wat is een advies dat je vandaag de dag nog steeds gebruikt?
“Als je het kunt dromen, kun je het doen. Mijn ouders hebben me geïnspireerd en gesteund om op deze manier naar het leven te kijken. Hoewel het belangrijk is om als kind dromen te hebben, is het ook belangrijk om ze niet te verliezen als je ouder wordt. Speels en nieuwsgierig zijn is de essentie van de menselijke natuur.”

Voordat je CEO werd had je al uitgebreide ervaring bij Oris, hoe heb je de industrie zien veranderen?
“Ik denk dat de industrie de afgelopen jaren op een zeer interessante manier is veranderd. Toen ik begon, werd de horlogewereld gedomineerd door een exclusief concept van luxe. Andere mensen jaloers maken met een product dat ze niet konden krijgen of zich niet konden veroorloven. Als je er in deze context over nadenkt, is exclusief een nogal negatieve term! Nu, met behulp van sociale media, heeft horloge-enthousiasme een platform gekregen en zijn de zaken verschoven naar inclusieve luxe. Het plezier, de passie voor horloges delen met andere mensen, online en ook persoonlijk. Het gaat niet om de prijs van een horloge, maar om de emotie die het oproept. Ik denk dat dat is hoe luxe zich in de toekomst verder zal ontwikkelen.”

Hoe zou je jouw leiderschapsstijl omschrijven?
“Het is gemakkelijk om een ??doel te vinden in de waarden die we bij Oris hebben. Het is mijn taak om mensen te helpen dat te begrijpen en te behalen. Maar ze daarbij ook te inspireren om die extra stap te zetten om onze klanten, maar ook de mensen om hen heen, een glimlach te bezorgen. De mensen bij ons leven en ademen onze waarden en ik ben echt trots om te zien wat we de afgelopen jaren als team hebben bereikt.”

Wanneer begon je interesse in horloges en kun je je eerste stuk noemen?
“Ik was altijd geïnteresseerd in goed gemaakte dingen die lang meegaan. Mijn grootvader had een scheepswerf aan het meer van Lucerne. Ik heb goede herinneringen aan mijn tijd als kind in de werkplaats. Rond de houten boten die werden gebouwd of gerestaureerd, met de geur van het hout en de vele laklagen. Het vakmanschap dat in een mechanisch horloge gaat, is vrij vergelijkbaar. Het eerste mechanische horloge dat ik me herinner was een Breitling van mijn vader die ik uit elkaar haalde, maar niet meer in elkaar kon zetten. Toen ik jong was, droeg hij meestal een Jaeger-LeCoultre Memovox die hij me later gaf en die ik bij veel belangrijke gelegenheden in mijn leven droeg.”