Frederique Constant en de Franse DJ/producer The Avener presenteren samen de nieuwe Highlife Chronograph. De samenwerking werd gepresenteerd in Milaan, vergezeld van een uitnodigende zonsondergang boven de daken van de Italiaanse stad.

De Highlife-collectie startte in 1999, al bekend onder dezelfde naam , één die in 2020 weer op de markt werd gebracht. Met een resoluut eigentijds design. De toevoeging van een chronograaf aan deze vlaggenschipcollectie is een logische volgende stap in de aantrekkelijke collectie. Het is een belangrijke complicatie om in de collectie te hebben. Een mix van complexiteit en tegelijkertijd een veelgebruikte én populaire complicatie.

DJ/Producer

The Avener, de bekende Franse DJ/producer, belichaamt naar eigen zeggen de Highlife-collectie – en volgens Frederique Constant, dat spreekt. The Avener: “Het zijn horloges die ik erg leuk vind in termen van design, van een zeer goede kwaliteit en tegen betaalbare prijzen. Ik vond het consistent met mijn profiel als kunstenaar.”

Toen deze samenwerking officieel werd gemaakt in Milaan, kondigde Managing Director Niels Eggerding, de nieuwste toevoeging aan in de Highlife-collectie. Een chronograaf. Aangedreven door een automatisch uurwerk zijn er drie versies beschikbaar: twee in staal, waaronder een gelimiteerde oplage van 1.888 stuks, en één tweekleurige in staal en rosé verguld.

The Avener, die trots deze nieuwe chronograaf met witte wijzerplaat en blauwe vensters droeg, vult aan: “Wanneer de horlogemakers van Frederique Constant een uurwerk ontwikkelen, heeft elk onderdeel een goed gedefinieerde functie, die leven geeft aan een subliem ballet van radertjes. Op dezelfde manier werk ik als muzikant. Nauwkeurigheid gebaseerd op het vinden van de meest perfecte noot die mogelijk is, het meest nauwkeurige ritme dat je kunt vinden.”

Gelimiteerde Panda

In totaal zijn er drie chronografen van de Frederique Constant x The Avener. Naast een stalen model met een zwarte wijzerplaat en een variant van roestvrij staal en verguld roségoud, die permanent in de collectie zitten, is het middelpunt een ‘Panda-model’ in blauw. Deze is gelimiteerd tot 1.888 stuks.

De ‘Panda’ heeft twee extra banden. Zo is het mogelijk om af te wisselen tussen een marineblauwe kalfslederen band in nubuck-afwerking, een rubberen van dezelfde kleur of een driedelige armband van gepolijst en gesatineerd staal. Drie verschillende opties die, afhankelijk van de voorkeur, de witte wijzerplaat en de blauwe subvensters nog eens benadrukken.

Ook de andere modellen krijgen een extra band. Zo wordt de bicolour versie aangevuld met een bruine rubberen band en de stalen met zwarte wijzerplaat krijgt ook de optie met een gemakkelijk te verwisselen zwarte rubberen band.

FC-391

Alle horloges zitten in een 41mm kast met dus een – zoals het de Highlife betaamt – een geïntegreerde, verwisselbare band en een gegraveerde wereldbol die de wijzerplaten siert. Gepolijste en satijnachtige afwerkingen wisselen elkaar af, met twee pushers voor de start- en stopfuncties op ’twee’ en ‘vier uur’.

De wijzerplaat heeft de subvensters met de kleine seconden op ‘negen uur’, een 30-minutenteller op ‘drie uur’ en een 12-uursteller op ‘zes uur’. Een datumvenster is ondergebracht tussen ‘vier’ en ‘vijf uur’.

Door de achterzijde van saffierglas zie je het FC-391 automatische uurwerk met een tikgetal van 28.800 vph en een nette gangreserve van 60 uur. Ook is de waterdichtheid geoptimaliseerd tot 10 ATM, oftewel 100 meter. De gelimiteerde ‘Panda’ kost €3.295, net zoals de bicolour stalen en rosé vergulde kast. De zwarte wijzerplaat met stalen kast is er voor €2.995.