Er is ruimte voor meer dan één horloge in de ruimte, toch? Je weet natuurlijk van Omega’s Moonwatch – dat weet iedereen. Maar er zijn meer dan een handvol andere horloges met geweldige ruimteverhalen. Breitling nodigde ons uit om naar Zürich te gaan om één daarvan te ontmoeten.

In 1962 droeg NASA-astronaut Scott Carpenter een Breitling Navitimer toen hij drie keer om de aarde cirkelde aan boord van het ruimtevaartuig Aurora 7. Dat was 60 jaar geleden en Breitling viert het jubileum met een horloge in beperkte oplage, de Navitimer B02 Chronograph 41 Cosmonaute.

Custom Made

Carpenter beschouwde horloges niet alleen als een stijlvol accessoire, maar ook als een hulpmiddel, vooral om door de stratosfeer te reizen en de wereld te zien vanuit het grote onbekende. Voordat NASA de Omega Speedmaster aanwees als het favoriete uurwerk voor het ruimteprogramma vanaf 1964, kon Carpenter zijn eigen ruimtehorloge uitkiezen, waarbij hij de iconische Navitimer van Breitling in de gaten hield.

Carpenter geloofde dat de Navitimer perfect zou zijn voor ruimtereizen, maar verzocht de Zwitserse horlogemaker om drie specifieke aanpassingen: een 24-uurs wijzerplaat zodat hij kon zien hoe laat het was in de ruimte, een vereenvoudigde rekenliniaal voor snelle navigatieberekeningen en een bredere bezel voor gebruiksgemak tijdens het dragen van zijn dikke handschoenen. Breitling deed dat en Carpenter droeg de nieuwe Navitimer, ook wel de Cosmonaute genoemd, gedurende de hele vlucht, van de lancering tot zijn drievoudige baan tot aan zijn landing in de Atlantische Oceaan, waardoor het het eerste Zwitserse horloge was dat naar de ‘Final Frontier’ reisde.

‘Patina’

Wat betreft Carpenter’s originele polshorloge dat hij op die historische dag droeg, Breitling heeft het zojuist voor het eerst sinds 1962 onthuld. Nadat het horloge is teruggevonden op de landingsplaats, en het vertoont begrijpelijke tekenen van waterschade en slijtage. Deze zagen we met eigen ogen in Zwitserland, naast de nieuwe Cosmonaute. Indrukwekkend.

Wat is er zo cool aan dit specifieke horloge, behalve dat het in de ruimte is geweest en gewoon een versie is van de toch al iconische Navitimer? Verschillende dingen.

De eerste is dat het een 24-uurs wijzerplaat heeft – dat wil zeggen, het geeft de tijd weer in een 24-uurs formaat in plaats van de typische 12. Het is begrijpelijk dat astronauten het perspectief op tijd kunnen verliezen wanneer ze worden gescheiden van de bekende rotatie van de aarde en haar relatie tot de zon.

’s Werelds eerste?

Dan is er natuurlijk de rol van het horloge in de geschiedenis. Dit was vroeg in de ruimtewedloop, Yuri Gagarin was pas het jaar ervoor de eerste persoon in de ruimte geworden (met een Sturmanskie om de pols) en Carpenter was één van de eerste mensen die om de aarde cirkelde.

Niet het eerste horloge, maar wel het eerste Zwitserse polshorloge. Een (Zwitserse) Heuer-stopwatch (zonder tijdregistratie) was een paar maanden eerder buiten de atmosfeer gekomen. Dit is dus een zeer technische first, maar het verhaal en de betekenis van het horloge staan ??gemakkelijk op zichzelf.

Afgezien van de 24-uurs wijzerplaatfunctionaliteit en het herdenkingsmerk op de achterkant van de kast, heeft deze nieuwe Navitimer nog een aantal andere speciale kenmerken. De kenmerkende lunette is hier weergegeven in platina en de achterkant van de kast heeft een venster van saffierglas om Breitling’s handmatig opgewonden, in-house B02-uurwerk binnenin te bekijken.

Mercury 7

Het uurwerk is ook gegraveerd met ‘Mercury 7’, de naam van de eerste zeven Amerikanen die door NASA werden gekozen om naar de ruimte te gaan. ‘Aurora 7’, de naam van Carpenters ruimtevaartuig, en Carpenters eigen naam.

In de meeste andere opzichten is dit echter een getrouwe reproductie van het originele horloge en gemakkelijk herkenbaar als een Navitimer. De maatvoering van 41mm is goed te doen. De Breitling Navitimer B02 Chronograph 41 Cosmonaute-horloge is beperkt tot 362 exemplaren en kan nu worden gereserveerd voor een prijs van €10.550.