Eén bepaald uurwerk waaraan we wat speciale aandacht besteden. Meer dan de gangreserve en het wel of geen gebruik van silicium, maar ook de afkomst en wat er nu precies anders óf bijzonder aan is. Deze keer spreken we oprichter van MB&F, Maximilian Büsser, over de HM10 Bulldog. Een horloge dat ontstond tijdens een Tokio-reis vol jetlag.

Veel horlogemerken hebben noviteiten die niet altijd helemaal nieuw zijn, laat staan vernieuwend. Daarvan heeft MB&F geen last. Het Zwitserse merk behoort tot een zeer kleine groep die er consequent in is geslaagd om nieuwigheden uit te rollen, die qua geest en inhoud niet onderdoen voor wat Jules Verne kon verzinnen.

MB&F heeft misschien niet de geschiedenis van andere Zwitserse horlogemakers zoals Audemars Piguet of Patek Phillippe, maar het heeft zeker de stamboom om er één te zijn. Sinds de oprichting in 2005 heeft het een reputatie opgebouwd voor het combineren van ultramoderne technologie met foutloos vakmanschap, waardoor tijdloze stukken ontstaan die de grenzen van creativiteit en conventie verleggen. Hun gebeeldhouwde, driedimensionale stukken hebben een nieuwe standaard gezet in de industrie, waar de ‘horological machines’ (HM) tot de verbeelding spreken. De HM10 Bulldog is een recente die Büsser na aan het hart ligt.

“De HM10 Bulldog is het begin van een nieuw creatief hoofdstuk bij MB&F,” vertelt Maximilian Büsser. “Als merk hebben we een nieuw pad ingeslagen en voelt het alsof ik een deel van mijn jeugd achter mij heb gelaten om nieuwe gebieden te verkennen. Het is een kantelpunt. Het sluit een heel hoofdstuk van onze geschiedenis af en opent een ander. Minder invloed van mijn jeugd en het begin van meer etherische concepten. Daarbij werd het gelanceerd op 25 maart 2020, een week nadat ik mijn hele MB&F-team naar huis moest sturen in de eerste lockdown. We dachten eerlijk gezegd allemaal dat het ‘t einde van de wereld zou zijn, maar de lancering van de Bulldog bewees ons dat er een sprankje hoop was.”

Tokio Jetlag

Het begon zes jaar geleden. Toen Büsser in een bus zat van zijn hotel in Tokio naar Narita International Airport. “Compleet gejetlagged was ik aan het schetsen en dit beeld kwam ineens in mij op, de Bulldog. Ik was in 2015 heel vroeg in de ochtend aan het dommelen in een bus tussen mijn hotel en de luchthaven van Tokio. Ik zal dat moment nooit vergeten. Zo werk ik altijd. Ik creëer überhaupt alleen als ik volledig geïsoleerd ben. Ik probeer elke week of twee weken een paar uur te blokkeren om gewoon te creëren.”

De Horological Machine No. 10 Bulldog haalt, net als veel van de populairste modellen van het merk, inspiratie uit de dierenwereld. Het heeft alle eigenschappen die je zou verwachten, inclusief aluminium tijdweergave (de ogen), vier stevige poten die aan een bruine kalfslederen band worden vastgemaakt voor om je pols, een brein (een met de hand opgewonden mechanisch uurwerk) en een enorme mechanische kaak die dient als een gangreserve-indicator.

Kinetische Sculptuur

“Als je het stuk opwindt, gaan de kaken meer dan 45 uur open en dicht,” aldus Büsser. Verder bevat het volgens de oprichter kenmerken van enkele van MB&F’s bekendste uurwerken uit de afgelopen ruim 15 jaar. “Het zit voor ons dicht bij een Best Of-album. De Bulldog brengt zoveel van onze kenmerkende creatieve eigenschappen samen: het vliegende balanswiel van een Legacy Machine, de bolvormige ogen van de HM3 Frog, de 3D gangreserve-indicator die op de LM1 is gestart, de beweegbare 3D-nokken van de HM4 Thunderbolt en natuurlijk het 3D-sculpturale ontwerp dat je van al onze horloges kent. Verbazingwekkend genoeg werkt alles perfect samen. Dit is geen product gemaakt door een samengestelde commissie.

Er zijn 301 componenten nodig voor het horloge en de Bulldog is waterbestendig tot 50 meter.  De horlogekast van 54 mm x 45 mm x 24 mm is gemaakt in drie smaken: van staal met een zwarte PVD-coating, titanium van klasse 5 of 18-karaats roodgoud en titanium. De met de hand gestikte kalfslederen band is ook verkrijgbaar in bruin met gouden vouwgesp of blauw met klittenband en titanium gesp.

Voor Büsser is het wederom een bewijs waarvoor MB&F staat, zelfs in COVID-tijd: “Wie zou het aandurven om een ??high-end uurwerk te maken, geïnspireerd door een hond en een behoorlijk coole 3D-kinetische sculptuur te creëren die is gebaseerd op de fundamenten van zeer hoogwaardige uurwerken? Het feit dat we opnieuw zo’n risico durfden te nemen, troostte me dat we onze mojo niet waren kwijtgeraakt.”

Balans

Voor Büsser en zijn horlogemakers bij MB&F is de balans tussen technologie en design een constant gevecht. Het moet technisch perfect zijn, maar er tegelijkertijd ook mooi en goed uitzien. Kort door de bocht: MB&F-waardig. Dit start bij Büsser met een concept in zijn hoofd. “Eén die ik vervolgens uitwerk tot een 3D-ontwerp. Dit ontwerp zal vervolgens worden voorgelegd aan de R&D-ingenieurs, wiens taak het is om dit om te zetten in realiteit. Soms zullen er aanpassingen nodig zijn, maar we proberen altijd zoveel mogelijk aan het oorspronkelijke ontwerp vast te houden. Het R&D-gedeelte kan gemakkelijk twee tot drie jaar duren voordat zo’n complexe machine als de HM 10 Bulldog het leven ziet.”

Zoals bij elk model zijn er de nodige uitdagingen, maar deze keer was het vooral uitstellen, waardoor de komst van de Bulldog op zich liet wachten. “De grootste uitdaging was de moed om het tot leven te brengen. Ik stelde veel uit – het duurde eigenlijk meer dan 5 jaar van ontwerp tot levering – een goede 12-18 maanden meer dan normaal zou zijn geweest.”

Only Watch

Dit kwam omdat Büsser en Co meer tijd namen om het concept voortdurend aan te passen. Soms tot grote frustratie van de horlogemakers en ingenieurs. “Midden in het proces dacht ik bijvoorbeeld dat het logischer zou zijn om twee kronen aan de achterpoten te hebben, maar het uurwerk was al ontwikkeld met slechts één centrale kroon. De ingenieurs moesten de achterkant van het uurwerk volledig herontwikkelen. Maar goed, ik twijfel niet vaak. Als ik twijfel, dan stel ik het gewoon uit. Ons team is het niet gewend, maar als ik het in mijn gut niet goed vind, parkeer ik er een project naast en gaan we later weer verder.”

Met resultaat, want ondanks een presentatie tijdens COVID, was de MB&F HM10 Bulldog geslaagd. Iets waar Büsser nog steeds emotioneel op terugkijkt. “Eerst was er de ongelooflijke hoeveelheid prachtige berichten die we in de week van de lancering kregen – aan het begin van de lockdown in 2020. Dat was het eerste dat me in een maand weer aan het lachen maakte. Iets dat we prachtig hebben afgesloten met de zeer coole Panda-versie van de HM10 voor Only Watch 2021. Door een idee van een teamlid. Een model dat geschat werd voor een opbrengst van CHF100.000 – CHF150.000. Wat we uiteindelijk ophaalde voor het goede doel (research Ziekte van Duchenne red.)? Een fenomenale CHF620.000 (circa €602.000)!”