Sinds Aston Martin en Girard-Perregaux meer dan een jaar geleden hun krachten bundelden, hebben ze al aardig wat indrukwekkends neergezet. Eerst met de spectaculaire Tourbillon van afgelopen zomer met Three Flying Bridges en een paar maanden later opnieuw met een limited edition van de Laureato Chronograph met geïntegreerde armband.

Nu heeft de Zwitserse horlogemaker zijn derde release onthuld in overleg met Aston Martin. De nieuwe Laureato Absolute Chronograph Aston Martin F1 Edition is niet alleen gemaakt voor het raceteam van Aston Martin, maar ook door hen geïnspireerd.

Titaniumpoeder

De Laureato Absolute is oorspronkelijk gemaakt als een sportievere versie van de klassieke Laureato van Girard-Perregaux, zeer geslaagd als we ‘m zo aanschouwen.

Zoals horlogemerken graag doen zijn ze weer ingewikkeld in de weer geweest met exotische materialen. Zo is de kast van 44mm (standaard op de Absolute) gemaakt van een combinatie van titaniumpoeder en koolstofelementen uit gebruikte F1-auto’s uit het 2021-seizoen. Met behulp van een hightech productieproces worden de afzonderlijke componenten bij elkaar gebracht en gemengd met een getint hars, waardoor elk individueel uurwerk er anders uit kan zien.

De sunray-wijzerplaat is gekleurd in Aston Martin Racing Green en heeft een gearceerd ontwerp dat meer dan een eeuw teruggaat tot de ‘AM’-badges uit de beginjaren van het Britse merk. Het motief kun je zelfs terugvoeren tot de Aston Martin ‘AM’-badge van 1921. De opengewerkte wijzers geven het design nog wat meer sportiviteit, net zoals de limoenkleurige chronograafwijzers, tevens een verwijzing naar de Aston Martin F1-auto. Het contragewicht op de centrale chronograafwijzer bootst dan weer de zijranden na die veel worden gebruikt op tal van Aston Martins straatauto’s.

Britse Grand Prix

Girard-Perregaux laat de nieuwe Absolute aandrijven door een zelfopwindend chronograaf-uurwerk, met drie subvensters en een datumweergave tussen ‘vier-‘ en ‘vijf uur’. Het uurwerk is afgewerkt met onder meer Côtes de Genève, allemaal voortkomend uit de vele vaardigheden die binnen de Manufacture zijn ontwikkeld. Voor het eerst op een Laureato Absolute Chronograph is de achterzijde van het horloge voorzien van saffierglas. Hierdoor zie je het manufacture-uurwerk, de Calibre GP03300-1058.

Als knipoog naar de totale afstand die Aston Martin-coureurs Lance Stroll en Sebastian Vettel zullen afleggen tijdens de komende Britse Grand Prix in juli, beperkt Girard-Perregaux de release van het horloge tot slechts 306 stuks, die bij geselecteerde retailers €27.900 zal kosten.