Toen Maurice Lacroix in 2016 zijn Aikon-model presenteerde – een herinterpretatie van zijn eigen Calypso uit de jaren 90 – trok het horloge onmiddellijke vergelijkingen met Audemars Piguet’s felbegeerde (en hooggeprijsde) Royal Oak.

Sindsdien is de Aikon het populairste model van het Zwitsere merk geworden, een goed horloge op instapniveau voor diegenen die hun luxe mechanische collectie willen opbouwen.

Geskeletteerd

Nu heeft Maurice Lacroix nog een juweeltje onthuld met een geskeletteerde versie van de Aikon, gehuisvest in een roestvrijstalen kast van 39 mm. Dit is zeker niet het eerste geskeletteerde stuk van het merk, maar door de kleinere behuizing is het toegankelijker in vergelijking met de 43-, 44- en 45mm geskeletteerde versies van zijn andere modellen.

Maurice Lacroix is geen vreemde als het gaat om geskeletteerde horloges. Het heeft zelfs het concept onder veel horlogeliefhebbers gedemocratiseerd, aangezien deze horlogekunst lange tijd was voorbehouden aan zeer hoogwaardige merken.

Sellita Co-Productie

Nog interessanter is dat de horlogemaker samenwerkt met elitefabrikant Sellita voor een gloednieuw uurwerk, de Automatic ML115 (basis SW200), dat zo is geconstrueerd dat licht door verschillende delen laat en anderen verlicht. Het algehele ontwerp is geïnspireerd op stedelijke architectuur, zoals te zien is in de gezandstraalde en geborstelde decoratie, evenals de cirkelvormige nerf en colimaçon (slakvormig patroon).

Zo kan de drager verschillende bewegende onderdelen bewonderen, zoals het balanswiel, heen en weer oscillerend. Let trouwens op het geskeletteerde balanswiel, zo gemaakt om alles zo transparant mogelijk te maken.

Weerstand

Maurice Lacroix zegt er zelf het volgende over: “Het heeft het ontwerpteam van ons veel tijd en moeite gekost om de esthetiek van het horloge te perfectioneren, maar ook de weerstand. Veel berekeningen met computersimulaties stellen belastingen op bepaalde delen van de beweging vast om eventuele ongewenste buiging te identificeren.”

Ook handig en op dit moment zo ongeveer gemeengoed: dankzij het eenvoudige quick release systeem kan de eigenaar de band snel en zonder gereedschap wisselen voor een lederen of rubberen uitvoering.

De Maurice Lacroix Aikon Automatic Skeleton heeft een waterbestendigheid tot 200 meter en wordt geleverd met een roestvrijstalen armband. Hij is onder meer online verkrijgbaar bij Maurice Lacroix zelf voor €3.200.