Rolex brengt dit jaar helemaal niets nieuws. Dochtermerk Tudor slechts één nieuwtje. En wat voor eentje. De Tudor Heritage Black Bay Fifty-Eight Navy Blue kleurt 2020 en blies het internet zowat op. Horloge.info droeg de blauwe duiker een weekje om de pols. Een praktijktest en een overpeinzing tot slot.
Eerst even een opfriscursusje. Tudor werd in 1926 als merk gedeponeerd door de oprichter van Rolex, Hans Wilsdorf. Als schild dat de kroon beschermt. Waar Rolex eigen uurwerken gebruikt, maakt Tudor gebruik van door leveranciers gebouwde kalibers. Dat scheelt in de prijs. Maar vanaf 2015 maakt ook Tudor eigen uurwerken als is een Tudor nog steeds beter bereikbaar dan een grote broer van Rolex. De Black Bay is een recent succesnummer dat is gebaseerd op een historische duiker van het merk. En de Heritage Black Bay Fifty-Eight die in 2018 verscheen is vernoemd naar het jaar waarin Tudor hun eerste duikhorloge introduceerde: de Ref. 7924. Deze zogenaamde “Big Crown” was waterdicht tot 200 meter. Opvallend aan de hommage is de stalen band die, net als in de jaren 1950 en 1960, schakels heeft met kleine klinknagels.
Alleen de kast, geen band
In de stalen 39 mm x 11,9 mm kast van de Fifty-Eight tikt een modern COSC-gecertificeerd zelfopwindend uurwerk kaliber MT5402. En dit is een manufactuurwerk met een gangreserve van 70 uur. En nu is er de Tudor Heritage Black Bay Fifty-Eight Navy Blue met exact dezelfde kast en exact hetzelfde uurwerk in die kast. Maar de kleurstelling is anders. En dat geldt ook voor de inspiratiebron. De nieuwe Navy Blue is gebaseerd op de Tudor Submariner ref. 94010 Marine Nationale. Deze blauwe “Snowflake” werd aan de Franse marine geleverd. Zonder band. Enkel de kast. En dus werd het leeuwendeel van deze horloges gedragen op een nylon NATO-band.
Drie bandkeuzes
De 2020 Tudor Heritage Black Bay Fifty-Eight Navy Blue (ref. 79030B) wordt niet zonder band geleverd, maar met een blauwe NATO-band met zilveren streep (3.180 euro). Of een blauwe soft touch stoffen band die aanvoelt als flanel met een scherp contrasterend stiksel en luxe vouwsluiting (3.180 euro). En ook een stalen band zoals de eerste Fifty-Eight (3.470 euro) is verkrijgbaar.
Het exemplaar dat we voor een weekje meekrijgen heeft een NATO-band. Redelijk eenvoudig in te stellen op de juiste lengte wanneer je kleine vingers hebt. De band van zware en fraaie kwaliteit wordt op artisanale wijze gemaakt door Faure, een Franse weverij met meer dan honderd jaar ervaring. Het voelt in de verste verte niet aan als een 10 euro nylon bandje, maar zacht en plezierig.
Probleemloze metgezel
De Tudor Heritage Black Bay Fifty-Eight Navy Blue is een probleemloze metgezel. Je vergeet dat je het horloge draagt. Totdat je de tijd raadpleegt natuurlijk. Dan blijkt dat het automatische uurwerk met silicium balansveer inderdaad nauwkeurig is als een chronometer. En met een kastmaat van 39 mm is het bovendien nooit al te opvallend aanwezig om of te zwaar op de pols. Ook de blauwe kleur vormt geen enkel bezwaar voor iemand die veel denim draagt en wiens favoriete kleur blauw is. De foto verderop in het verhaal bewijst het.
Deels “Snowflake”
Nu even over het uiterlijk dat is gebaseerd op de historische Marine Nationale. De eenzijdig verdraaibare lunette van de nieuweling is van blauw geanodiseerd aluminium. Gelukkig geen keramiek dat weliswaar kleurvast en -echt is, maar niet past bij een Heritage Black Bay. Waar het origineel een kroonbescherming heeft, doet de Tudor Heritage Black Bay Fifty-Eight Navy Blue het zonder. Ook de vierkante urenindexen ontbreken. De uren- en de secondewijzer ogen wel als het origineel. De nieuwe Navy Blue is dus net als de eerste Black Bay Fifty-Eight een gedeeltelijke “Snowflake”. En waar de zwarte variant uit 2018 vol voor retro gaat met zijn beige lichtgevende massa heeft de blauwe variant helderwitte wijzers en indexen. Hier geen ver doorgedreven retro. Zoals te zien en te verwachten bij een duikhorloge is de afleesbaarheid subliem. Helder – ook in het donker dankzij groen oplichtende witte Super-LumiNova- en zonder poespas. En daar bedoelen we het ontbreken van een datumaanduiding mee.
Tudor Heritage Black Bay Fifty-Eight Navy Blue: overpeinzing en conclusie
Het uiterlijk van de Tudor Heritage Black Bay Fifty-Eight Navy Blue is easy on the eye zoals we dat in goed Nederlands zeggen. Proporties, kleuren en afwerking zijn helemaal in orde. Net als het origineel tot 200 meter waterdicht en de duikring draait met een solide klik rond. Maar die duikring is ook het beginpunt van een iets diepgaander overpeinzing. De originele Marine Nationale waaraan deze blauwe creatie schatplichtig is, heeft namelijk een veel grover gekartelde duikring. En dus ook een kroonbescherming en vierkante indexen. Qua kleur is de Navy Blue dus wel gebaseerd op de Marine Nationale, maar qua vorm is de nieuwste Black Bay een anders gekleurde Fifty-Eight. Je zou dus kunnen zeggen dat de Tudor Heritage Black Bay Fifty-Eight Navy Blue een hommage aan de Marine Nationale is die is gebaseerd op de Fifty-Eight die weer een hommage is aan de Ref. 7924. Duidelijk?
Je zou dus kunnen zeggen dat de Tudor Heritage Black Bay Fifty-Eight Navy Blue een eerbetoon gebaseerd op een eerbetoon aan een heel ander horloge is. Door “Snowflake” indexen te gebruiken – eenvoudiger te realiseren dan een grover gekartelde lunette of een kast met kroonbescherming – was deze gedachtegang misschien niet opgekomen. Maar Tudor heeft gekozen voor enkel een kleuraanpassing van de Fifty Eight. En het feit dat het horloge inmiddels zo goed als uitverkocht is, geeft Tudor gelijk. Het bewijst ook dat in barre tijden van Corona waarin de “horloge-oogst” schraal is, een kinderhand snel is gevuld. Rolex is hot en Tudor net zo. Alles in sportief staal van deze twee merken kan rekenen op grote belangstelling. En deze marineblauwe Fifty-Eight dus ook. Het is een duiker die fantastisch oogt en draagt, maar met een onderliggend verhaal waarin wel wat plotgaten zijn te ontdekken.
Voor meer informatie: www.tudorwatch.com