SEIKO Prospex viert 50 jaar duikershorloges

Het is alweer 50 jaar geleden – in 1965 – dat Seiko zijn eerste duikhorloge introduceerde. Het model was uitgerust met een handopwind-mogelijkheid en was 150 meter waterdicht. De Diver’s Watch was het begin van een lange lijst innovaties in deze tak van sport. Zo was het Japanse merk in 1975 het eerste met een duikershorloge met een titanium kast (600 meter waterdicht) en kwam het in 1978 met het eerste quartz duikhorloge. Het quartz duikershorloge functioneerde in 1983 feilloos op een diepte van 1062 meter onder de zeespiegel, aan boord van het Japanse Manned Research
Submersible “SHINKAI 2000”. Seiko bedacht ook de ‘accordeon-band’, introduceerde het de tweedelige kast en ontwikkelde het wijzers met een ongeëvenaarde afleesbaarheid. Seiko groeide zo uit van pionier tot een standaard. De ISO 6425-norm voor duikershorloges is zelfs ontwikkeld op basis van Seiko’s eigen normen.

Seiko_divers_box_ProspexDit najaar komen er vier nieuwe Seiko Diver’s Special Editions 2015 beschikbaar in Nederland ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum: twee Kinetic GMT Divers en twee Automaat Divers. Zowel de Kinetic als de Automaat Divers zijn voorzien van de befaamde dubbele kastconstructie, die het horloge extra beschermt tegen schokken. Deze Prospex Special Editions worden uitsluitend in het jubileumjaar 2015 geproduceerd. De vermeldingen ‘Special Edition’ en ‘50th Anniversary’ zijn in het achterdeksel van de horloges gegraveerd; en alle modellen worden geleverd in een speciale, fraaie gift box.

Seiko-prospex-jubileum-diver-kinetic-SUN043P1De SUN043P1  en de SUN045P1 Kinetic GMT Diver Special Edition zijn uitgerust met het Kinetic kaliber 5M85, die zijn energie opwekt door beweging van de drager. De energiereserve die wordt opgeslagen is maar liefst goed voor 6 maanden operationeel draagplezier. De eerste Kinetic Diver’s Watch zag overigens in 1992 het levenslicht. Het nieuwe horloge heeft een GMT-wijzer voor een tweede tijdaflezing en een schokbestendige kastconstructie. Het saffierglas is ontspiegeld en het horloge is tot 200 meter water resistant. De prijs is: € 630

Seiko-prospex-jubileum-diver-automatic-SRP655K1Het tweede stel limited editions zijn de SRP653K1 en de SRP655K1 Automaat Diver Special Edition. Deze worden niet kinetisch maar door een automatisch uurwerk aangedreven. Ze hebben het automatische kaliber 4R36 en dus een mechanisch uurwerk. Dit is zelfs handmatig bij te winden. De gangreserve is 41 uur. Ook dit horloge is waterdicht tot 200 meter en kost € 630.

Seiko-prospex-jubileum-diver-automatic-SRP653K1Klik hier voor een filmpje over de 50-jarige duikershistorie van Seiko.

Kijk voor meer informatie op www.seiko.nl