Parmigiani verrast met Tonda 1950 Limited Edition Meteorite

Het ingetogen Parmigiani heeft één model dat het paradepaardje vormt van de horlogecollectie: de Tonda 1950. Dit horloge kan de tand des tijds nog honderden jaren doorstaan en dat is fijn voor een merk dat pas sinds 1996 bestaat. Parmigiani Fleurier heeft immers nog een hele historie in te halen… De nieuwste versie van de Tonda 1950 is er één die de grenzen van wat aards mogelijk is, opzoekt. De Tonda 1950 Special Edition Meteorite heeft namelijk een wijzerplaat van koper met daarop een laag meteoriet.Parmigiani - Tonda 1950 Meteorite PFC267_3001400_HA1441_black

Hoewel zeer exclusief is de rots uit het heelal verkrijgbaar in twee kleuren: Abyss blauw of zwart. Een ruw oppervlak kenmerkt de meteoriet wijzerplaat, omdat de vallende ster nu eenmaal aan grote temperatuurverschillen heeft blootgestaan, waardoor de kristalstructuur nogal ‘chaotisch’ is. Door de steen in verschillende zuurbaden te behandelen komt deze mooie, mysterieuze structuur (en de diepe kleuren) naar voren. Het bewerken van meteoriet is sowieso een huzarenstukje, want de steen is erg hard en dus moeilijk machinaal te zagen en polijsten. Na vele tests zijn de wijzerplatenmakers van Quadrance et Habillage, de wijzerplaatateliers van Parmigiani Fleurier, erin geslaagd een mooie vorm uit te snijden en de kleuren blauw en zwart volledig tot bloei te laten komen.

Parmigiani - Tonda 1950 Meteorite PFC267_3000600_HA3141
De kast van deze Tonda 1950 Meteorite is gemaakt van lichtgewicht titanium, wat ook nogal moeilijk te bewerken is, vanwege zijn lichte ontvlambaarheid. Maar het moest titanium zijn, omdat de ontwerpers van Pargiani een element uit het periodieke stelsel wilden gebruiken dat niet als legering (zoals goud of platina) maar geheel puur aan het natuurlijke gesteente van de meteoriet zou worden toegevoegd voor dit limited edition model. De kast heeft een afmeting van 39 mm. bij 7,9 mm. hoog. Dat is met opzet iets te hoog voor het platte uurwerk aan de binnenzijde, zodat in de toekomst ook modellen met meer complicaties in dezelfde kast kunnen worden uitgebracht. Bij deze genummerde Meteorite is op de achterkant de inscriptie ‘Edition Speciale’ te lezen.

Parmigiani-PF701 movement
Binnenin de titanium kast is het mooie automatische uurwerk te bewonderen, het ultradunne PF701 kaliber, dat volledig in de eigen Manufacture ‘Vaucher’ wordt geproduceerd. Het is zo plat dankzij de excentrisch geplaatste platina microrotor. Het uurwerk is slechts 2,6 mm. dik en heeft een gangreserve van 42 uur. Uiteraard afgewerkt zoals de kwaliteitseisen van de Manufacture het voorschrijven. De Duits zilveren (zilver met nikkel) basisplaat is gezandstraald en daarna in cirkels bewerkt en gerhodineerd. Ook de bruggen zijn gezandstraald en daarna uitgestanst of met “Côte de Genève” patroon gedecoreerd, waarna de randen met de hand worden afgewerkt om alle bramen en scherpe hoeken te verwijderen. Ook deze zijn gerhodineerd.

Parmigiani - Tonda 1950 Meteorite PFC267_3001400_HA1441_black
Ten slotte, maakt de Hermès alligatorband het horloge af. Een horloge waar grondlegger Michel Parmigiani en de Sandoz Family Foundation, waar Parmigiani Fleurier onderdeel van is, trots op mogen zijn.
Prijs nog niet bekend.

Kijk voor meer informatie op www.parmigiani.ch