Jaeger-LeCoultre reikt naar heelal in 2015

2015 wordt voor de Manufacture Jaeger-Le-Coultre, gevestigd in de Vallée de Joux, het jaar waarin het zijn fascinatie voor het heelal en alle bewegende hemellichamen daarin wil uitdragen. Het jaar begon daarom, op de SIHH, met diverse kalendercomplicaties, zoals een maankalender en een sterrenbeeldkalender. Deze tijdmeters illustreren de wereld waarin wij leven, een kalenderjaar geeft de ronde van de aarde om de zon weer, maanfasen zorgen voor de weken en maanden, 12 uren vertegenwoordigen de 12 decans (eenderde van een sterrenbeeldtermijn) die zichtbaar zijn in de nacht van de zonnewende in de lente. Ten slotte, werden de minuten en seconden ooit bedacht om moeilijke astronomische berekeningen te maken. Een van de mooiste nieuwe stukken van de Manufacture uit Le Sentier was de Duomètre Sphérotourbillon met maanfase…

Jaeger-leCoultre-Duometre-jlc-NO_6086520
Met de nieuwe platina Duomètre Sphérotourbillon Moon vindt Jaeger-leCoultre oplossingen voor diverse uitdagingen die aan een uurwerk worden gesteld, zoals de zwaartekracht, afwijkingen in de maanfase-indicatie en de invloed die het activeren van een complicatie heeft op de precisie van een uurwerk. Om met de maanfase te beginnen, een klassieke maanfase heeft elke twee en half jaar een afwijking van een dag. Voor een Jaeger-LeCoultre Perpetual Calendar is dat slechts een dag in de 122 jaar. Maar de Duomètre Sphérotourbillon Moon is van een geheel andere orde. Als de maanfase op de juiste manier wordt afgeregeld, blijft hij 3.887 jaar accuraat!


Jaeger-leCoultre-Duometre-jlc-NO_6086520-blueskyDan de sphérotourbillon zelf. Deze staat in een hoek van 20? (bijna net als de aarde die op 23? om zijn as draait, waardoor we seizoenen hebben en verschillende weersomstandigheden) en hij draait niet alleen om zijn eigen as, maar ook nog eens een volledige cirkel op een titanium rail. Prachtig om te zien, net als de duidelijk afleesbare maanfase, die op drie uur is gepositioneerd, in plaats van op de gebruikelijke zes uur.

Jaeger-LeCoultre-Duometre-Spherotourbillon-Moon-tourbillon

Om de schoonheid van de hemel nog eens te benadrukken zijn materialen gebruikt die relevantie hebben tot het onderwerp, zoals lapis lazuli voor de maanfaseschijf. Ook al huist er in de Duomètre Sphérotourbillon een magnifiek uurwerk – de manufacture kaliber 389 met handopwinding met een gangreserve voor het uurwerk van 45 uur en een extra gangreserve voor de functies, toch heeft het horloge een platina kast van slechts 42 mm breed en 14,3 mm. hoog. Comfortabel om te dragen, dus. Helaas wel gelimiteerd tot 75 stuks. Prijs is nog niet bekend, maar reken op een bedrag rond de € 225.000.

Jaeger-LeCoultre Duomètre Sphérotourbillon Moon_close-up dial2

Kijk voor meer informatie op: www.jaeger-lecoultre.com