Primeur: Cartier’s nieuwste icoon heet de Clé de Cartier

Wie kent ze niet? De iconen van Cartier: de rechthoekigeTank, de vierkante Santos, de tonnauvormige Roadster, de getraliede Pasha en sinds enkele jaren ook de ronde Ballon Bleu. Cartier-iconen-horlogesVormgeving is altijd de sleutel geweest bij het succes van Cartier. Op de SIHH onthulde het Franse merk met de Zwitserse manufacture een nieuw, toekomstig icoon. De Clé de Cartier. Het model wordt pas in april onthuld, maar horloge.info heeft al de eerste sneak preview.

Cartier-Cle-de-Cartier-White-Gold-curve

Eenvoud lijkt het devies voor de nieuwe Clé de Cartier. Eenvoud in vorm, met een slank silhouet en een lichte buiging van de kast. Dit laatste is het nieuwe designelement dat is toegevoegd aan het Cartier DNA. De curve van de kast is gestroomlijnd en organisch, ergonomisch en sensueel. Met een saffier – gewoon volgens oud Cartier-DNA – op de kroon, maar dan wel in de vorm van een opwindsleutel.
Cartier-Cle-opwindkroon

De nieuwe vorm is gebaseerd op de vorm van de perfecte cirkel in een naadloze flow van materiaal en vorm. De bezel is zacht afgerond, de bandaanzetten glooiend afgewerkt. De kroon is de naamgever van dit horloge. Clé is het Franse woord voor sleutel en de kroon werkt als een sleutel om de tijd en datum in te stellen. De beweging die daarvoor nodig is, als het omdraaien van een sleutel om een klok op te winden, is een revolutie in de traditionele horlogemakerij. Het systeem is speciaal ontwikkeld met gebruiksgemak in het achterhoofd. Nadat de aanpassingen aan tijd en datum zijn gedaan, kan de kroon in verticale positie worden teruggebracht, zonder dat de wijzers verspringen: met een zachte klik valt de kroon weer op zijn plaats.

Cle-de-Cartier-1847MC-uurwerk-35699

Ook het uurwerk is nieuw: het automatische manufacture uurwerk 1847 MC, gemaakt in de manufacture van Cartier in Zwitserland. Het cijfer 1847 is niet toevallig gekozen, het is het jaar waarin het Maison werd opgericht. Het uurwerk heeft een zeer snelle veerton, wat een grote chronometrische stabiliteit garandeert en is prachtig gedecoreerd met ‘Vagues de Genève’. Het heeft een semi-instantaneous datum en een 42-uurs gangreserve.

Cle_de_Cartier-herenmodellen

De Clé de Cartier is er voor de heren met een kast van 40 mm. witgoud of roségoud met bruine leren band, en voor de dames idem dito in drie versies met diamant: in 31 of 35 mm. waarvan de laatste in een full set versie.

Cle_de_Cartier-damesmodellen

De prijs is nog niet bekend.

Kijk voor meer informatie op www.cartier.com

Fotocredits: Eric Maillet © Cartier