Panerai Luminor California 8 Days DLC

Terug naar de basis mannen!

Panerai Luminor California 8 Days DLC (PAM00779)

Zwart, groot, simpel. Als je de nieuwe Panerai Luminor California 8 Days DLC op deze manier beschrijft, lijkt het wel het ideale mannenhorloge. En misschien is de zwarte DLC-titanium creatie met zijn militaire historie en modieuze manchetband dat ook wel. Terug naar de basis mannen!

Panerai Luminor California 8 Days DLC (PAM00779)

Panerai Luminor California 8 Days DLC (PAM00779)

Het eerste dat opvalt aan de nieuwe Panerai Luminor California 8 Days DLC (PAM00779) is…? Voor de een is dat de zwarte kast, voor een ander de California dial en voor weer een ander is dat de tweedelige, brede manchetband.  Hoe dan ook, deze nieuwe Luminor valt op. En dat is positief, want om eerlijk te zijn bekroop ons de gedachte dat Panerai de afgelopen tijd wat aan mannelijke relevantie had ingeboet. We waren na al dat kleine, platte ‘gedoe’ (lees Luminor Due 38 mm) wel weer eens toe aan een grote, bonkige, stoere Panerai voor echte mannen.

Donkere hardheid

De Panerai Luminor California 8 Days DLC is groot én bonkig én stoer én is bedoeld voor mannen, dat staat buiten kijf. De 44 mm kast (hadden we liever een zwarte 47 mm 1950 kast gezien? Misschien iets teveel van het goede) is gemaakt van titanium dat is bedekt met DLC (DiamondLike Carbon), een gelijkmatige coating op koolstofbasis die het metaal een matte antracietkleurige kleur geeft. Bovendien zorgt de DLC-afwerking voor een grotere hardheid en is dus zeer goed bestand tegen krassen en corrosie. Ook de hevel die de kroon beschermt, is voorzien van een donker laagje DLC.

Zoals een horloge met duikhistorie betaamt is de waterdichtheid van de Panerai Luminor California 8 Days DLC goed in orde. De kast is tot 300 meter waterdicht. In de Luminor-behuizing bevindt zich een eenvoudige maar fascinerende zwarte California dial: de combinatie van Romeinse en Arabische cijfers die oorspronkelijk door Panerai op enkele van zijn vroegste wijzerplaten werd gebruikt. Boven die wijzerplaat draaien slechts twee wijzers wat bijdraagt aan de minimalistische, retro-uitstraling. De uren- en minutenwijzer zijn geblauwd wat het uiterlijk van deze Luminor een sterk historische uitstraling geeft.

Operatie en irritatie

Achterdeksel van de Panerai Luminor California 8 Days DLC (PAM00779)

Achterdeksel van de Panerai Luminor California 8 Days DLC (PAM00779)

De band van de Panerai Luminor California 8 Days DLC is niet te missen. Gemaakt van onbehandeld leer combineert het grote sterkte met een zacht, natuurlijk effect, dat door het dragen op fraaie en zeer persoonlijke wijze zal verouderen. De tweedelige band kan met en zonder manchet gedragen worden. De manchetband werd oorspronkelijk ontworpen voor militair gebruik. De band zorgt ervoor dat de metalen horlogekast niet in contact komt met de huid. Tijdens lange operaties zonder stromend warm water (oftewel douchen met zeep) is een irritatie door metaal zo opgelopen en leer doet dat tegengaan. De leren band en het manchet zijn voorzien van contrasterende beige stiksels en het OP-logo in reliëf. De gesp is net als de kast voorzien van een donkere DLC-coating. Overigens is ook een rubberband standaard bij het horloge.

Historische gangreserve

De Luminor California 8 Days DLC maakt gebruik van het met de hand opgewonden P.5000-kaliber. Het een uurwerk is volledig ontwikkeld en geproduceerd in de Panerai-manufactuur in Neuchâtel en heeft een 8-daagse gangreserve. Die acht dagen gangreserve worden bereikt door twee, in serie geschakelde veertonnen. De achtdaagse gangreserve is een historisch gegeven. Sommige klassieke toolwatches van Panerai voor de kikvorsmannen van de Italiaanse marine, hadden namelijk een dergelijke zeer lange gangreserve. Het P.5000-kaliber heeft een diameter van 15¾ lignes en een dikte van 4,5 mm. Het uurwerk is zeer stevig geconstrueerd en is uitgerust met een grote platine met een geborstelde afwerking. De tikfrequentie van 21.600 vibraties per uur is gestaag.

Technische informatie

Uurwerk: Handopwinduurwerk, P.5000 kaliber

Functies: Uren en minuten

Kast: 44 mm, titanium met DLC-coating

Wijzerplaat: Zwart met lichtgeven Arabische en Romeinse cijfers en urenindexen

Gangreserve: 192 uur (8 dagen)

Waterdicht: 30 bar (~300 meter)

De Panerai Luminor California 8 Days DLC (PAM00779) met manchetband

De Panerai Luminor California 8 Days DLC (PAM00779) met manchetband