Mido Commander Big Date

Complicatie met grote gevolgen

Mido Commander Big Date

Mido is een merk dat zich over het algemeen vrij stil houdt. Het horlogehuis is onderdeel van de Swatch Groep net als bijvoorbeeld Omega, Longines en Certina, maar is ook veel minder prominent in beeld. Mido mag dan geen motorcross, grote golf- of tennistoernooien sponsoren, het merk bestaat toch echt al 100 jaar. De Mido Commander Big Date is onderdeel van de eeuwviering.

Vintage Mido advertentie

Vintage Mido advertentie

Mido is een merk dat niet kan pochen met een maanlanding, geen Grand Slam tennistoernooi sponsort en ook geen meervoudige Oscarwinnaars aan zich heeft verbonden. De bekendheid in Nederland is dan ook relatief laag. Het gebrek aan dealers speelt daarin natuurlijk ook een grote rol; alleen Coster Diamonds in Amsterdam staat op de online dealerlijst. Blijkbaar heeft de Swatch Groep andere ideeën met Mido. Dat neemt niet weg dat de Mido Commander Big Date de moeite van het bekijken waard is. Die mening is mede gebaseerd op het feit dat ik al mijn hele leven een Mido om me heen heb. Mijn vader kocht in de jaren ’60 een Mido. Hij werkte gedurende een decennium in Liberia, West-Afrika en van zijn verdiende centen kocht hij een Mido. Een horloge dat in die tijd werd aangeprezen als een alleskunner. “A watch to sport with, to dive with, and to dine with” werd mij keer op keer verteld. Mijn vader draagt inmiddels een Oris en ik heb de Mido ingepikt. Niet om mee te sporten of te duiken, maar wel voor wat formelere aangelegenheden. Maar dit geheel terzijde.

Mido Commander Big Date

De nieuwe Mido Commander Big Date opent de viering van het 100-jarig jubileum van het horlogehuis. Mido is opgericht in Le Locle in 1918 door Georges Schaeren en ook vandaag de dag zetelt Mido in de kleine plaats in het hart van de Jura. De naam ‘Mido’ is afgeleid van het Spaanse ‘you mido’ wat ‘ik meet’ betekent. Een Mido meet de tijd, vandaar. De Commander werd voor het eerst in 1959 gepresenteerd. Het model groeide uit tot een zekerheidje in de Mido-collectie. De nieuwe Mido Commander Big Date heeft in de stalen 42 mm kast het Calibre 80. Calibre 80 is een door ETA vervaardigd automatisch uurwerk op basis van het kaliber C07.621 en het heeft een gangreserve van 80 uur. Het tikt met 21.600 vibraties per uur en de rotor is versierd met een Côtes de Genève-motief en een gegraveerd Mido-logo – te zien door het transparante achterdeksel.

Bereikbare grote datum

De verrassend bereikbare Mido Commander Big Date

De verrassend bereikbare Mido Commander Big Date

 

Meest opvallende element aan de Mido Commander Big Date is natuurlijk de grote datum. Een grote datum geeft de datum weer op twee schijven in plaats van op slechts een en is een gecompliceerdere, een groter uitgevoerde datumvariant. Een datumaanduiding die normaal gesproken voorbehouden is aan hoger gepositioneerde merken. Een grote datum is bij Mido haalbaar voor ongeveer 950 euro en dat is een prijsdoorbraak met grote gevolgen. Het zou het enthousiasme onder prijsbewuste horlogeliefhebbers wel eens kunnen aanwakkeren; ook in Nederland met zijn enkele dealer. Het grote venster van de Commander Big Date oogt prominent in de antracietkleurige, gesatineerde wijzerplaat met zonnestraalmotief onder het facet-geslepen saffierglas. De indexen op die wijzerplaat zijn bekleed met witte Super-LumiNova en dat geldt ook de diamant-geslepen uren en minutenwijzers. De Mido Commander Big Date is een solide middenklasser met een onverwachte complicatie en verrassende prijsstelling. Zie het als de horlogevariant van de Dacia Duster…

Voor meer informatie: www.midowatches.com