Iron Man’s Urwerk UR-110 RG onder de hamer

Anderhalve ton voor een origineel superheldenhorloge

Iron Mans Urwerk UR-110 RG

Superhelden zijn er om het goede te doen. Voor superheldenhorloges geldt dat dus ook. Tijdens de Phillips, Bacs & Russo veiling afgelopen week ging Iron Man’s Urwerk UR-110 RG onder de hamer en de opbrengst van 150.000 CHF ging naar het goede doel.

Horloges genoeg op het witte doek. Hamilton is Hollywoods hofleverancier als het gaat om horloges en andere merken die meer dan eens op het witte doek schitteren zijn Omega, TAG Heuer en Rolex. Films die door een miljoenenpubliek bezocht worden zijn een prima plek om een horloge een emotionele lading te geven. James Bond doet het al jaren en ook Steve McQueen had met de film ‘Le Mans’ een flink aandeel in de iconische status van de TAG Heuer Monaco.

Superheldentijdperk

Robert Downey Jr. met zijn Urwerk (Photo by Steve Granitz/WireImage)

Robert Downey Jr. met zijn roségouden Urwerk (Photo by Steve Granitz/WireImage)

We zijn wat films betreft in een al even durende periode van elkaar opvolgende superheldenfilms beland. Superman, Batman en Spider Man zetten de trend voor Deadpool, Black Panther, Captain America en natuurlijk Iron Man. Robert Downey Jr. speelde in verschillende films de uitvinder/miljardair/filantroop/narcist Tony Stark die zich omringt met enorme hoeveelheid aan de meest uiteenlopende hightech spullen én bijzondere horloges. In ‘Iron Man 2’ droeg de hoofdpersoon een Jaeger-LeCoultre AMVOX3 Tourbillion in platina, een Master Grand Tourbillon 1833 en een Reverso Grande 985. Jaeger-LeCoultre betaalde daarvoor. In ‘Spider-Man: Homecoming’ speelt Tony Stark/Iron Man een prominente rol en ook in deze film draagt hij een prominent horloge. Het is een roségouden UR-110 RG. Een horloge dat door Robert Downey Jr. zelf werd uitgekozen, Urwerk betaalde geen cent om prominent in beeld te komen.

Per se Urwerk

Urwerk had namelijk helemaal geen plannen om in een Hollywood-film te verschijnen. Toen op de burelen een telefoontje binnenkwam met de vraag of Robert Downey Jr. alias Iron Man in de nieuwe Spider-Man-film een Urwerk kon dragen, dachten ze dat ze in de maling werden genomen. Niet dus. Downey Jr. is een liefhebber van horloges, hij heeft verschillende opvallende horloges, maar hem een serieuze verzamelaar noemen gaat misschien te ver getuige dit interview dat hij gaf voor GQ. De realiteit en de ernst van het verzoek drong pas weken later door tot de Urwerk-crew. Vervolgens gingen ze in alle haast aan het werk om aan het verzoek te voldoen.

Maar hoe krijg je in ijltempo een UR-110 in roségoud naar de set? Het is natuurlijk niet zo dat er enorme hoeveelheden gecompliceerde horloges vrij rondslingeren bij Urwerk. De productie is klein en gecompliceerd. Na hard werken werd een hagelnieuwe UR-110 RG (RG voor Red Gold) naar de Pinewood Studios in Atlanta gevlogen en aan Robert Downey Jr./Tony Stark/Iron Man overhandigd. Het horloge is goed te zien in de film en toen de opnames klaar waren, werd het horloge weer teruggestuurd naar Urwerk.

Veiling voor het volk

 

Superheldenhorloge Urwerk UR-110 RG met de papieren die het bewijzen

Superheldenhorloge Urwerk UR-110 RG met de papieren die het bewijzen

 

Maar bij Urwerk waren ze zo enthousiast over het feit dat juist zij waren uitverkoren door een heuse superheld, dat ze besloten een nieuwe, identieke te bouwen en die aan Downey te geven. Maar wat te doen met het horloge uit de film? Na overleg tussen de acteur en de horlogemaker werd besloten het horloge bereikbaar te maken voor het publiek door het te veilen voor een goed doel; de perfecte lotsbestemming voor een superheldenhorloge. En dus ging tijdens de Phillips, Bacs & Russo veiling van afgelopen week Iron Man’s Urwerk UR-110 RG onder de hamer. De uiteindelijke opbrengst van 150.000 CHF werd gedoneerd aan een goed doel. Dat goede doel is manusodany, een organisatie die zich inzet voor minderbedeelde kinderen in Haïti en met name analfabetisme bestrijdt. En zo is de goede doelen-cirkel helemaal rond, dankzij Iron Man. Wat een superheld. Voor meer informatie over Urwerk: www.urwerk.com

Urwerk UR-110 RG

Iron Man’s Urwerk UR-110 RG