Nieuw horlogemerk Baume gaat voor duurzaamheid

Iconic en Custom Timpieces met eco-vriendelijk idealisme

Baume Iconic

Horlogegroep Richemont introduceert een nieuw, ecologisch verantwoord merk met de naam Baume. Nieuw horlogemerk Baume gaat voor duurzaamheid en de creaties ogen minimalistisch, maar zijn maximaal te personaliseren. De prijzen zijn vriendelijk te noemen.

Twee jaar geleden was Baume slechts een idee. Nu is het horlogemerk realiteit. Horlogegroep Richemont dat o.a. Cartier, IWC, Vacheron Constantin, Panerai en Cartier in het merkportfolio heeft, waagt zich op nieuw, lagergelegen terrein. Ook Baume & Mercier behoort ook toe aan Richemont en het nieuwe merk Baume wordt gepresenteerd als dochter van het beroemde middenklasse horlogehuis. Maar er zit meer achter dan enkel een betaalbaarder alternatief bieden voor bijvoorbeeld een Baume & Mercier Clifton,

Duurzame idealist

De idealistische Baume Iconic

De idealistische Baume Iconic

 

Baume treedt buiten de traditionele horlogepaden en laat zich niet afleiden door de glans van diamant en goud. Baume is een eco-vriendelijk merk dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Baume prefereert duurzame consumptie en natuurlijke materialen, recycling en hergebruik. De Iconic is het model dat symbool staat voor het idee achter Baume. De Iconic heeft een gerecyclede en weer recyclebare aluminium kast en 100% gerecycleerde PET-band. Aluminium heeft het voordeel dat het sterk is, gemakkelijk kan worden gerecycled en dat minder energie kost om te maken dan metalen als goud of staal. Het minimalistische ontwerp met de kroon op 12 uur benadrukt de principes van recycling en hergebruik met een vleugje horlogetraditie. De Iconic is voorzien van een automatisch uurwerk en oogt zowel klassiek als modern en daardoor als een echte allemansvriend. De prijs van € 960,- is ook vriendelijk te noemen.

Eco-bewustzijn toont Baume in de samenwerking met Waste Free Oceans, een organisatie die plastic afval verzamelt uit oceanen, rivieren en stranden. Dat afval wordt vervolgens gerecycled tot wenselijke producten. Zo is de zwarte band van upcycled van PET-afval.

Custom Timepieces: 2.160 varianten

Behalve de Iconic heeft Baume ook de Custom Timpieces collectie. Middels een online 3D configurator kan gekozen worden uit een 35 en een 41 mm kast in drie varianten (zwart, staal- of goudkleurig), vier quartz-uurwerken, drie wijzerplaten, drie soorten wijzers en negen banden in vier materialen: linnen, kurk, katoen en alcantara die met natuurlijke kleurstoffen zijn behandeld. Al deze variabelen maken tot 2.160 horlogevarianten mogelijk. Prijzen beginnen bij € 490. Tien dagen na het samenstellen, het bestellen en het betalen, maag het horloge thuis verwacht worden.

Baume Custom Timepieces

Baume Custom Timepieces

In overeenstemming met het milieubeleid van Baume wordt de verpakking tot het strikte minimum beperkt; het vilten zakje dat het horloge beschermt, kan bijvoorbeeld worden gebruikt als brillendoos, terwijl de doos, in FSC-gecertificeerd karton, kan worden gerecycled of opnieuw kan worden gebruikt. De verschillende horloge-onderdelen worden van tevoren gemaakt, maar het horloge wordt pas geassembleerd nadat een bestelling is geplaatst. Afval en overtollige inventaris worden zo tot een minimum beperkt en zijn onderdeel van een co-creatieproces. Een proces dat dat klanten aanspoort hun keuzes te overwegen en een standpunt in te nemen voor het milieu. Volgens Baume kunnen “creativiteit, innovatie, milieuverantwoordelijkheid en samenwerking” verandering tot stand kunnen brengen en dat is een mooie gedachte voor een nieuw en ambitieus horlogemerk.

Baume wordt alleen online verkocht op www.baumewatches.com en in een handvol conceptwinkels.