Doxa

George Ducommun (Le Locle - 1868-1936)Doxa werd in 1889 opgericht in het kanton Neuchatel, in de Zwitserse Jura door George Ducommun (Le Locle – 1868-1936). Ducommun groeide op in een bescheiden gezin tussen dertien broers en zussen en begon al op zijn twaalfde aan een opleiding in een werkplaats waar zakhorloges in elkaar gezet werden. Toen hij twintig was opende de buitengewoon ambitieuze en vastberaden jonge man zijn eigen werkplaats. Door zijn ambitie en inzet groeide Doxa al snel uit tot een groot succes waardoor het voor Ducommun mogelijk was zich te vestigen in Château des Monts.


Doxa verwierf in eerste instantie wereldwijde bekendheid door de ontwikkeling van horloges en uurwerken voor de auto-industrie. Ducommun was een groot autoliefhebber. Doxa auto-horlogeZijn passie voor auto?s ging zo ver dat hij bij zijn residentie een benzinestation liet bouwen. De benzinepompen ervan zijn nog steeds te zien in het horlogemuseum dat tegenwoordig in het Château des Monts gevestigd is.


In 1967 zette Doxa een stap waardoor ze wereldfaam zouden verwerven. Doxa besloot een duikhorloge aan haar horlogecollectie, die (met uitzondering van de zeldzame Doxa met springende seconde met Chezard 7400 uurwerk) tot dan toe voornamelijk bestond uit traditionele horloges, toe te voegen. Een duikhorloge was in die tijd nog iets heel bijzonders en het was voor Doxa een echte uitdaging. Doxa ging daarom met een van de grootste Amerikaanse duikersorganisaties samenwerken om een kwalitatief hoogwaardig duikhorloge te ontwikkelen die zou voldoen aan de eisen van professionele duikers.


Een Doxa SUB 300T uit de jaren 60De Doxa SUB 300T was het uiteindelijke resultaat, een horloge met twee revolutionaire innovaties. Ten eerste was het horloge voorzien van een eenzijdig draaibare duikring met een geïntegreerde non-decompressie tabel. De officiële ?US Navy Air Dive Table? voor non-decompressie werd gegraveerd in de duikring om duikers op de hoogte te houden van de duiktijd en diepte gedurende hun duik. Jaren later gebruikte veel ander merken deze tabel in gedrukte vorm op hun rubberen duikbandjes.


een recente heruitgave van de Doxa Divingstar als SUB 1000TDe tweede innovatie was het gebruik van een lichtgevende fel oranje wijzerplaat waardoor de leesbaarheid van het horloge optimaal werd, zelfs onder extreem donkere duik omstandigheden. De grote oranjekleurige wijzerplaat bleek een groot succes en zorgde voor grote vraag naar het horloge. Voortbordurend op dit succes kwam Doxa vervolgens met andere kleurvarianten zoals geel (Divingstar) en zilver (Searambler). In de jaren erna komt Doxa met verschillende nieuwe modellen die steeds dieper kunnen, en introduceren ze de SUB 300T Conquistador (in 1969) met een helium drukventiel. Hoewel Rolex al eerder een helium drukventiel introduceerde, was de SUB 300T Conquistador het eerste duikhorloge dat algemeen verkrijgbaar was.


Begin jaren 1970 komt de Zwitserse horloge-industrie echter in de quartz crisis terecht. Doxa doet wat het kan door zich aan te sluiten bij een groep horlogemerken die proberen kosten te besparen door op verschillende vlakken samen te werken, maar dat mag niet baten. Doxa Ultraspeed ChronograafRond 1980 houdt Doxa op te bestaan.


Begin jaren 1990 maakt Doxa een herstart als de Zwitserse Jenny familie het merk koopt. Ter ere van het 35 jarig bestaan van de SUB 300T komt er in 2002 een gelimiteerde heruitgave op de markt. Sindsdien komt Doxa regelmatig met heruitgaven van bekende modellen uit de jaren 1960 en -70. Ook komen er regelmatig hele nieuwe, wat traditionelere modellen uit zoals de Ultraspeed Chronograaf ter ere van het 120 jarig bestaan in 2009.


http://www.doxa-watches.com/

Gerelateerd nieuws

Hieronder vind je nieuws van Doxa

Doxa Château des Monts voor 120ste verjaardag

Eerder dit jaar presenteerde Doxa met de Ultraspeed (zie Horloge.info) al een model voor de verjaardag. Dat model was een eerbetoon aan Doxa-oprichter Georges Ducommun en zijn liefde voor auto?s. Het nieuwe jubileummodel ?Château des …


Lees meer


Doxa viert 120 jarig bestaan met Ultraspeed

Doxa, dat tegenwoordig vooral bekend staat om de grote SUB duikmodellen, verwierf in eerste instantie bekendheid door de ontwikkeling van horloges en uurwerken voor de auto-industrie. De oprichter van Doxa, Georges Ducommun (1868-1936), was een …


Lees meer