Een bezoek aan een horlogemaker is altijd een bijzondere ervaring, maar soms komt de horlogemaker naar ons toe. Watching sprak met Dirk Dornblüth in Amsterdam over het merk, de eigen uurwerken en de ambities van het Duitse D. Dornblüth & Sohn. En onder het motto ‘Meet the Master’ komt meesterhorlogemaker Dirk Dornblüth op 17 maart a.s opnieuw naar ons land en dat is goed nieuws: elke horlogeliefhebber is van harte welkom en geen vraag zal onbeantwoord blijven.
“Dornblüth is pur sang horlogeliefde. Er zit zoveel passie in het horloge. Mits je het design mooi vindt, heb je eigenlijk alles om je pols.” Roel van den Haak, al vijftien jaar met Amsterdam Watch Company dealer van het Duitse merk, is duidelijk onder de indruk van Dornblüth & Sohn. Hij zegt waar het op staat en dat mag ook wel, want Dirk Dornblüth, vandaag op bezoek in Amsterdam, blijkt een bescheiden meesterhorlogemaker. Hij laat liever zijn horloges spreken.
Vader en zoon
Dornblüth & Sohn is een relatief jong horlogemerk waarvan Dieter Dornblüth in 1962 de basis legde toen hij als horlogemaker aan de slag ging. Een eigen horlogemerk starten en uurwerken ontwikkelen was voor hem in het DDR van die tijd nog geen mogelijkheid. Totdat hij in 1999 zijn zestigste verjaardag vierde en zijn zoon Dirk hem een bijzonder geschenk gaf: een zelfgemaakt polshorloge met een uurwerk dat was gebaseerd op het oude Glashütte kaliber 60.3. “Mijn vader was er heel gelukkig mee”, vertelt Dirk Dornblüth. “Veertig jaar eerder was hij al aan een eigen uurwerk begonnen, maar de schetsen lagen nog in de la.” Diezelfde avond schetsten vader en zoon op een papieren servetje het design van een mogelijk basiskaliber. Het zou leiden tot de start van het horlogemerk Dornblüth & Sohn, de eerste horlogecollectie (2002), toen nog op basis van Unitas en oude Glashutte-uurwerken en het eerste eigen, in house uurwerk in 2012. “We zijn gestart met een ‘Bang!’ We hadden geen businessplan, we zijn gewoon begonnen.”
Eigen uurwerken
Zo’n vijftien jaar nadat het eerste horloge verscheen, zijn de eigen uurwerken de trots van het Duitse merk. Het begon vijf jaar geleden met het kaliber 99.2, dat naast de tijd een oversized kleine seconde en een gangreserve aanduiding (50 uur) biedt. Dit allereerste kaliber is de basis van andere uurwerken zoals met een secondewijzer, een andere (kleine) seconde en gangreserve aanduiding en een uurwerk met datum. Ook zijn er een regulateur uurwerk en een dameshorloge. De uurwerken van Dornblüth & Sohn worden stuk voor stuk grotendeels in eigen huis geproduceerd. “We maken alles zelf, met uitzondering van delen van het echappement, de balans en uurwerkonderdelen die meestal bij derden worden ingekocht zoals de veer, de schroeven, de jewels en de Incabloc schokbeschermer”, vertelt Dirk Dornblüth die zowel de uurwerken als de manier waarop ze worden gemaakt als ‘traditioneel’ beschrijft. Eigentijdse werkwijzen met CAD software en CNC machines worden vermeden; de oudste machine stamt uit 1819. Maar met de eigen kalibers laat Dornblüth & Sohn zien dat toegewijde horlogemakers met traditionele gereedschappen en machines handgemaakte, nauwkeurige horloges kunnen maken, al gaat dat slechts om enkele exemplaren per maand.
Wijzerplaten
Naast de eigen uurwerken zijn vader en zoon Dornblüth ook trots op de wijzerplaten die het bedrijf eveneens zelf maakt. Hiermee laat het tevens zien dat het niet in alles traditioneel is, want het merk is de eerste die keramiek heeft gebruikt voor een wijzerplaat. Op basis van een oud geëmailleerd materiaal worden in drie tot vijf stappen laagjes van een keramisch poeder aangebracht dat zo wordt bewerkt dat het niet alleen een zeer hard maar ook elastisch materiaal wordt. Dat maakt graveren lastig, maar het resultaat is een wijzerplaat die eruit springt.
Dornblüth & Sohn is gevestigd in Kalbe in de deelstaat Saksen-Anhalt waar een team van acht mensen aan de horloges werkt. De horloges worden vooral verkocht in Duitsland, maar er zijn ook verkooppunten in de Verenigde Staten, Australië en Nederland (Amsterdam Watch Company). De oplages zijn klein, maar dat zorgt er wel voor dat degene die een Dornblüth draagt echt iets bijzonders om de pols heeft. De wereld veroveren hoeft voor Dirk Dornblüth dan ook niet. “We hebben geen plannen om groter te worden. We zijn nu met acht mensen en dat is okay.”
Meet the Master bij de Amsterdam Watch Company
Zelf meesterhorlogemaker Dirk Dornblüth ontmoeten en hem alles vragen wat je over de horloges wilt weten? Dat kan op zaterdag 17 maart bij de Amsterdam Watch Company. Van 11.00 tot 19.00 uur is iedereen welkom in de horlogespeciaalzaak aan de Reestraat 3 in Amsterdam. Dirk Dornblüth geeft graag tekst en uitleg bij de gehele collectie, de uurwerken en de losse wijzerplaten die hier te zien zijn. Meer informatie: www.meetthemaster.nl by www.awco.nl Foto’s: Hilde von Banniseht