We kennen Laurent Ferrier va de Galet en de Galet Square. Beide horloges hebben een opmerkelijk subtiele vorm die uitnodigt tot aanraken. Laurent Ferrier toont een nieuwe vorm tijdens de SIHH die voortkomt uit een vroeger uitzicht.
Laurent Ferrier woont al zijn hele leven in Genève. Als kind zag hij vanuit zijn slaapkamer de Passerelle de l’Ile, de voetgangersbrug over de Rhône in het centrum van de stad. Vele jaren later keert die brug terug in een nieuw horloge van de meesterhorlogemaker. De Bridge One lijkt mijlen verwijderd van de Galet en de Galet Square. Waar de twee Galet-varianten een gladde kiezelsteen die organisch is gevormd als uitgangspunt nemen, is de Bridge One een voortvloeisel uit een industrieel, door mensenhanden gebouwd object. Laurent Ferrier toont een nieuwe vorm tijdens de SIHH die begint bij de voetgangersbrug werd in 1876 gebouwd en in 2019 uitmondt in een horloge.
Niet kijken maar voelen en omdoen
Ondanks het ontbreken van door de natuur geïnspireerde vormen is de Bridge One toch een heel tactiel horloge geworden. Tijdens de presentatie in een veel te warm achteraf zaaltje waren de ingehouden adem van vele aanwezigen te horen toen een afbeelding van het horloge verscheen. De adem stokte van verbazing, verbijstering en soms ook afkeuring. Nog meer dan de Galet is de Bridge One een horloge dat je in het echt moet zien, maar vooral voelen en omdoen. De gekromde rechthoek, de invallende flanken, de zeer robuust krommende bandaanzetten komen pas echt goed tot hun recht om de pols.
Steeds iets nieuws te zien
De vormtaal van de Bridge One die in een lichte en een donkere variant wordt gelanceerd, is zeer complex. Gecompliceerd gekromd en voorzien van vele onverwachte hoeken en afwisselend gesatineerde en gepolijste oppervlakken is het horloge een lust voor het onderzoekend oog. Bij iedere nieuwe invalshoek onthult het horloge een andere vorm. Het stalen horloge met een lengte van 40 mm en een breedte van 30 mm op het smalste gedeelte van de kast is gestroomlijnd en glad ondanks dat het geheel allesbehalve rond is. Werkelijk niets is wat het op het eerste gezicht is. Zelfs het saffierglas boven de witgouden assegaai-wijzers is niet gewoon recht. Dat glas lijkt wel van een saffieren bol gesneden.
Een vormuurwerk uit het eigen atelier
Wél recht is het uurwerk dat in de kast is gemonteerd. Laurent Ferrier heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om uurwerken en dus was een rond uurwerk uitgesloten. In de Bridge One tikt dus een vormuurwerk uit het eigen atelier. Het handopwindkaliber LF107.01 meet 22.20mm x 30mm x 4.35mm, heeft 80 uur gangreserve en tikt met een frequentie van 3Hz. In de variant met leigrijze wijzerplaat is op 6 uur een kleine secondewijzer te zien die op de lichte variant ontbreekt.
Urwerk en ook Patek Philippe
Wie de Bridge One toch enigszins bekend voorkomt, heeft een goed geheugen. De kast van de Arpal One en de LR-UR 2, twee horloges die voortkomen uit een samenwerking tussen Urwerk en Laurent Ferrier, zijn als het ware voorstudies op de Bridge One. En nu we toch aan het vergelijke zijn, mag ook de Gondolo van Patek Philippe niet onvermeld blijven. Laurent Ferrier had uitzicht op een brug, maar hij werkte ook als horlogemaker bij Patek Philippe en dat laat zijn sporen na. In de manier van uurwerken bouwen en afwerken, maar ook in het vormgeven van horloges.
Modellen en prijzen
Honingkleurig Timberland-leer of alligatorleer met een voering van Alcantara zijn de twee banden die aan de Bridge One bevestigd worden. De eerste leervariant hoort bij de uitvoering met leigrijze wijzerplaat en kleine seconde (CHF 33.000) en de tweede bij de versie met een wit geëmailleerde wijzerplaat (CHF 37.000). Een roségouden uitvoering, ook met witte email wijzerplaat was nog niet klaar, maar staat wel in de planning. Prijs voor dat edele ‘brugdeel’ zal CHF 48.000 bedragen. Exacte prijzen voor Nederland en België zijn nog niet bekend.
Voor meer informatie: www.laurentferrier.ch