Horloge Georges Favre-Jacot is roségouden ode aan Zenith grondlegger

We hebben dit jaar vaker aandacht besteed aan de limited editions die Zenith in 2015 heeft uitgebracht ter ere van haar 150 jarige bestaan, maar nog onvermeld bleef het horloge dat de naam draagt van de oprichter. In 1865 gaf de toen 22 jarige Georges Favre-Jacot in het Zwitserse Le Locle vervolg aan zijn idee om ambachtelijk werkende horlogemakers te laten samenwerken op één locatie. Om anderhalve eeuw gebundelde vakmanschap en liefde voor het vervaardigen van luxe horloges te vieren kwam Zenith niet alleen met limited editions van de Zenith bestseller El Primo, maar ook met een indrukwekkend horloge vernoemd naar Georges Favre-Jacot.

Zenith Georges Favre-Jacot

 

Voluit kreeg het meesterwerk de naam Zenith Academy Georges Favre-Jacot mee. In een oplage van, hoe kan het anders, 150 stuks, brengt Zenith een horloge waarbij technische verfijning, traditie en moderne vormgeving samenkomen. Het horloge is vervaardigd in roségoud met een opaline wijzerplaat en wordt geleverd met een bruine, kroko lederen band. Het meest bijzondere deel vinden we echter onder de wijzerplaat, waar zich een fusée kettingmechanisme bevindt.

Back case Fusée-And-Chain-Mechanism_Zenith-Academy-Georges-Favre-Jacot_

De energie die veren opwekken in een uurwerk is onderhevig aan afwijking. De energie is sterker bij volledige opwinding en lager aan het eind van de gangreserve. Een fusée kettingmechanisme werkt zoals een derailleur van een fiets; het stabiliseert schommelingen in krachtoverdracht en zorgt voor een constante stroom van energieafgifte, ongeacht de omstandigheden. Dit precisie mechanisme is bij horloge Academy Georges Favre-Jacot te zien dankzij een venster dat zich over de hele bovenste helft van de wijzerplaat uitstrekt. Het kettingsysteem is erg complex en bestaat uit 575 onderdelen. Samen zorgen ze voor een constante energieafgifte binnen een gangreserve van 50 uur. Het mechanisme wordt gezekerd doormiddel van in het oog springende gepolijste bruggen.

Zenith Georges Favre-Jacot

 

Een ander sterk staaltje techniek is het COSC gecertificeerde El Primero 4810 uurwerk met het handgewonden 16½ kaliber. De 36.000 tikken per uur geven aan dat het gaat om een kaliber van hoge kwaliteit. In combinatie met het fusée kettingmechanisme maakt dit de Zenith Academy Georges Favre-Jacot tot een zeer nauwkeurig horloge. De in roségoud uitgevoerde kast heeft een diameter van 45 mm. De centraal geplaatste uur- en minutenwijzer zijn uitgevoerd in blauw gecoat goud, net als de wijzer die de gangreserve aanduidt tussen half 4 en 6, en de wijzer van de ‘small seconds’ tussen 6 en 9 uur. De enkele Romeinse urenindexen, vanwege de grootte van het venster alleen geplaatst op de onderste helft van de wijzerplaat, zijn uitgevoerd in roségoud, net als de kroon en de triple-blade folding sluiting.

Prijs: € 74.000
Meer informatie: Zenith-watches.com