Gespecialiseerde horloges van o.a. Alpina, Casio en Hublot

Smartwatches na de hype

Frederique Constant Hybrid Manufacture

Toen de smartwatch enkele jaren geleden ten tonele verscheen ontstond er paniek. Bij de traditionele Zwitserse horlogehuizen om precies te zijn. De massa van Samsung en vooral Apple werd gezien als een mogelijk verpletterende dreiging. Van paniek is nu niets meer te merken. De verschillende Zwitserse merken die zich nu ook smartwatch-producent mogen noemen, hebben inmiddels een eigen koers uitgezet waarmee ze zich kunnen onderscheiden. Deze gespecialiseerde horloges van o.a. Alpina, Casio en Hublot zijn het bewijs.

Het waren vooral de traditionele Zwitserse horlogehuizen die opereren in de hoogste regionen van de markt die zich in eerste instantie geen raad wisten met de opkomst van de smartwatch. Het zal de boze herinnering geweest zijn aan de Quartz Crisis begin jaren ’80 die beelden uit het angstige verleden opriepen.

De tradtionele looks van de moderne Montblanc Summit smartwatch

De tradtionele looks van de moderne Montblanc Summit smartwatch

De beelden van horlogehuizen die hun deuren moesten sluiten onder druk van goedkoop maar o zo accuraat quartz uit het Verre Oosten. Vandaar dat merken als TAG Heuer, Montblanc en zelfs IWC aan de slag gingen om ook iets als een smartwatch te kunnen presenteren.

De vele gezichten van de TAG Heuer Connected Modular 45

De vele gezichten van de TAG Heuer Connected Modular 45

De ‘scheids’ draait op Google en Intel

IWC haakte na een poging met een ‘slim’ device dat aan de horlogeband bevestigd diende te worden af, maar TAG Heuer en Montblanc hebben met de respectievelijke Connected Modular en Summit horloges, smartwatches in de bereikbare regionen van de collectie – de prijs van de Summit begint bij 895 euro en de Connected Modular heeft een prijs van 1.600 euro. Beide smartwatches draaien op Google’s Wear OS, het meest populaire besturingssysteem dat door zeer vele merken wordt gebruikt. Zo ook door Hublot dat tijdens Baselworld 2018 de nieuwe Big Bang Referee 2018 FIFA World Cup Russia onthulde. Hublot is al enige tijd zeer actief in het voetbal en het WK in Rusland was aanleiding voor een thematische smartwatch. De eerste slimme Hublot van titanium heeft een prijs die rond de 5.000 euro ligt en er worden 2.018 exemplaren gemaakt die zijn uitgerust met Bluetooth 4.1 en een Intel Atom processor. De WK-scheidsrechters droegen het horloge tijdens de wedstrijden en de functionaliteiten zijn zeer voetbal gerelateerd. Denk aan een notificatie wanneer er gescoord wordt en speelschema’s. De videoscheidsrechter raadplegen op het scherm van de Hublot was dan weer niet mogelijk. Een gemiste kans wat ons betreft.

Hublot Big Bang Referee 2018 FIFA World Cup Russia

Hublot Big Bang Referee 2018 FIFA World Cup Russia

Zwitsers en ‘Zwitserder’

TAG Heuer, Hublot en Montblanc zijn dus Zwitserse smartwatch-merken, maar de Frederique Constant Hybrid Manufacture is eigenlijk veel ‘Zwitserder’. Waarom? Omdat het horloge geen gebruik maakt van een buitenlands Android besturingssysteem, maar van een geheel Zwitsers elektronisch innerlijk. Zoals de naam al doet vermoeden is de Hybrid Manufacture een horloge dat een in eigen atelier vervaardig mechanisch uurwerk combineert met een in eigen beheer ontwikkelde elektronische slimme module. Frederique Constant heeft een slimme oplossing voor de botsing van de mechanische en de elektronische componenten; het Calibre FC-750 uurwerk wordt door een anti-magnetisch scherm gevrijwaard van ontregleden invloeden van de slimme module. Het hybride-horloge toont de uren, minuten, seconden en datum en de smartwatch-functies zijn onder andere wereldtijden, een tracker die activiteiten bijhoudt en een indicatie van de levensduur van de batterij. De keuze is uit twee 42 mm varianten; staal en roségoud verguld en de prijzen beginnen bij 3.250 euro.

De meest Zwitserse smartwatch van allemaal, de Frederique Constant Hybrid Manufacture

De meest Zwitserse smartwatch van allemaal, de Frederique Constant Hybrid Manufacture

Inspraak in de Alpina AlpinerX

Bij Alpina (net als Frederique Constant ingelijfd door de Japanse horlogegigant Citizen en tijdens Baselworld 2018 vlakbij elkaar op de beursvloer te vinden) hebben ze ook ideeën over smartwatches. En om die ideeën werkelijkheid te laten worden hebben ze de onlinefondsenwervingssite Kickstarter ingeschakeld. Gebruikers van Kickstarter krijgen van Alpina de mogelijkheid mee te praten over de ontwikkeling van de AlpinerX. Zo worden verschillende kleurmogelijkheden gedeeld zodat uit de mogelijke 3.200 combinaties een aantal kleurvarianten van het nieuwe horloge ontstaan die naadloos aansluiten bij de wensen in de markt. Uiteindelijk komen er vier AlpinerX kleurvarianten op de markt. De AlpinerX is een outdoor smartwatch. Maar wel eentje die is toegespitst op het ruigere werk buitenshuis en liefst hoog in de bergen zoals de naam al doet vermoeden. Zo pikken de sensoren van het AL-283 uurwerk UV-straling op, temperatuur, hoogte, druk en de richting waarin de drager zich beweegt. Alle functies worden in real-time bijgehouden samen met de tijd, datum, activiteit, chronograaf en nog enkele andere tijdmeet-functies. Een levensduur van twee jaar voor de batterij wordt gegarandeerd.

Inkijkje in de Alpina AlpinerX

Inkijkje in de Alpina AlpinerX

Verbonden G-Shock Gravitymaster

Ook buiten Zwitserland zijn horlogemerken actief die in eerste instantie schrokken van de komst van smartwatches gemaakt door elektronicagiganten. Denk aan Seiko, maar ook aan Casio. Bij Casio hebben ze een manier gevonden om met e smartwatches van de concurrentie om te gaan en een eigen draai te geven aan horloges die slimmer zijn dan andere horloges. Bij Casio noemen ze hun slimme horloges connected horloges; de horloges zijn ook slim wanneer ze niet met een smartphone verbonden zijn. De nieuwe G-Shock Gravitymaster GR-B100 (prijs rond de 300 euro) is via Bluetooth met een smartphone-app te verbinden voor een nauwkeurige tijdweergave en toegang tot verschillende functies. De Gravitymaster is een pilotenhorloge en dat blijkt wel uit functies als een vluchtlogboekfunctie voor het vastleggen van tijd- en locatiegegevens en de mogelijkheid om locaties en gevlogen routes via de app op een kaart terug te zien. Het grote, scherpe LCD-scherm zorgt heldere leesbaarheid van bijvoorbeeld de via de app ingevoerde gebeurtenis-labels.

De drie kleurvarianten van de connected G-Shock Gravitymaster GR-B100

De drie kleurvarianten van de connected G-Shock Gravitymaster GR-B100