Frederique Constant Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture

Twee nieuwe limited editions vieren de nieuwe manufactuur

Frederique Constant Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture

De keuze is uit staal of roségoud. De twee nieuwe uitvoeringen van de gelimiteerde Frederique Constant Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture vieren de opening van de nieuwe manufactuur in Plan-les-Ouates in Genève, Zwitserland.

Fotografie: Eric Rosier en Horloge.info
Frederique Constant Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture

Peter Stas, medeoprichter van Frederique Constant, (midden) is met recht trots de nieuwe manufactuur te openen. Ook aanwezig waren v.l.n.r. Sandrine Salerno, de burgemeester van Geneve, Niels Eggerding van Frederique Constant, Toshio Tokura, grote baas van Citizen, Aletta Stas, medeoprichter van Frederique Constant en Xavier Magnin, de burgemeester van Plan-les-Ouates – Foto: Horloge.info

Na de Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture van vorig jaar is het nu tijd voor een tweetal varianten dat de opening van de nieuwe manufactuur viert. Frederique Constant onthult daarom twee nieuwe limited editions in staal en roségoud. Beide modellen hebben een marineblauw geskeletteerde wijzerplaat. En tevens bieden ze de drager een blik op de complexe mechanica van het horloge.
Dit exclusieve horloge is speciaal gemaakt om de opening van het nieuwe manufactuur-gebouw van Frederique Constant in Plan-les-Ouates luister bij te zetten. Hier, aan de rand van in Genève is een horlogeparadijs gesitueerd waar ook Rolex, Patek Philippe, Vacheron Constantin en Piaget resideren. En aangezien goede buur beter is dan een verre vriend, is het een perfecte plek voor het ambitieuze Frederique Constant.

Democratische haute horlogerie

Frederique Constant Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture

Frederique Constant Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture FC-975N4H6 in staal

Ambities die Frederique Constant een aantal zeer opvallende eigen uurwerken heeft opgeleverd. In 2004 introduceerde Frederique Constant het eerste eigen uurwerk, de Heart Beat Manufacture Calibre. Vier jaar later onthulde het merk de eerste eigen Tourbillon op basis van het Heart Beat Manufacture-kaliber. En in 2016 onthulde ‘FC’ de Manufacture Perpetual Calendar. Juist dat laatste horloge is een belangrijke creatie. Je zou kunnen zeggen dat het scherp geprijsde horloge Zwitserse haute horlogerie eindelijk bereikbaar maakte voor een nieuwe doelgroep. Noem het de democratisering van luxe. Maar wat ook belangrijk is dat prijs/kwaliteit zeer goed in balans zijn. En dat is bij menig manufactuur in het hoogste echelon vaker dan eens ver te zoeken.

Silicium en een uitgebalanceerde tourbillonkooi

Frederique Constant Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture

Goed zicht op de wervelwind op 6 uur

De twee laatste democratische complicaties, de in tweevoud verschijnende Frederique Constant Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture, is natuurlijk weer uitgevoerd met een eigen uurwerk. Kaliber FC-975 is een automatisch uurwerk dat is voorzien van een silicium echappementwiel en anker. Ook aan de kooi van de tourbillon is veel aandacht besteed. Sterker nog, Frederique Constant heeft de tourbillon-kooi die bestaat uit 80 onderdelen die allemaal zijn geproduceerd met een nauwkeurigheid van 1-2 micron (0,001-0,002 mm), gepatenteerd.

Dankzij de geavanceerde CNC-machines in de manufactuur is het mogelijk met deze indrukwekkende toleranties te werken. Om de hoogste precisie te bereiken, worden kleine gewichten in de kooi van de tourbillon toegevoegd om een ??perfecte balans te verkrijgen. Wanneer de tourbillon is geconstrueerd, is de stabiliteit van de kooi enigszins verstoord, omdat het echappementwiel en het anker worden gedecentreerd. Door een zogenaamd “smart screw”-systeem toe te voegen aan de buitenrand van de tourbillon, wordt de balans hersteld. Uiteindelijk ontstaat zo een zeer stabiele amplitude.

Luchtig en doorzichtig staal of roségoud

De twee nieuwe Tourbillon Manufacture-modellen met eeuwigdurende kalender worden gepresenteerd in een 3-delige 42 mm kast. De keuze is uit staal of roségoud. Beide versies worden geleverd met een zichtbodem waardoor de perlage en Côtes de Genève decoraties van het uurwerk bewonderd kunnen worden. Ook de geskeletteerde wijzerplaat met marineblauwe subdials houden het geheel luchtig.

Frederique Constant Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture

Frederique Constant Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture FC-975N4H9 in roségoud

Frederique Constant Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture

Ruimtelijkheid en doorzichtigheid troef

Frederique Constant Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture: kroon op de kalender

De Frederique Constant Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture geeft de dag, datum en maand weer en vereist minder aanpassingen dan een jaarkalender. Deze zeer geavanceerde complicatie herkent het aantal dagen per maand, geeft het jaar weer en past zich automatisch aan voor het schrikkeljaar. Eenmaal ingesteld, onthoudt hij de maanden met 30 en 31 dagen, de 28 dagen van februari evenals de schrikkeljaarcyclus met de terugkeer van 29 februari om de vier jaar. De eeuwigdurende kalender vereist geen handmatige correctie gedurende 400 jaar. De uren en minutenfuncties zijn allemaal instelbaar via de kroon. De wijzerplaat presenteert op 12 uur de maanden en het schrikkeljaar, op 3 uur de dagen en op 9 uur de weekdagen.

Wervelstorm in een nieuw onderkomen

De wervelende tourbillon is op 6 uur geplaatst en dient als kleine seconde. Elke kooi is opeenvolgend genummerd op de bovenste plaat in het midden van de kooi. Van de stalen variant worden 88 stuks gebouwd en de roségouden versie wordt 30 keer geproduceerd. Dat gebeurt in de nieuwe manufactuur. Twee jaar waren nodig om een ??extra ruimte van 3000 m2 te realiseren, waardoor het hoofdkantoor van de Frederique Constant Group nu uitkomt op 6200 m2. De hypermoderne productiefaciliteit biedt ruimte aan de creatie van zo’n 29 eigen uurwerken.

Frederique Constant Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture

De ultramoderne, flink uitgebreide, nieuwe manufactuur in Plan-les-Ouates

Meer dan een manufactuur

Maar het nieuwe gebouw is meer dan een manufactuur. Op de begane grond vinden de bezoekers een exclusieve speciale ruimte waar gasten de kans krijgen om een ??Manufacture Experience te doorlopen. Bezoekers krijgen o.a. historische uurwerken te zien, krijgen inzicht in het productieproces van de eigen kalibers van het merk en ontdekken de details van enkele van de meest iconische FC-horloges. Ook de after-sales service-workshops, het laboratorium en de kwaliteitscontrole hebben een plek gevonden in het nieuwe gebouwde gedeelte.

Frederique Constant Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture

Onderga de Manufacture Experience

En op de eerste verdieping is de hele productieworkshop van T1 tot T4 gehergroepeerd, waardoor de workflow is geoptimaliseerd. Doel is om de productiecapaciteit de komende 5 jaar te vergroten van 160.000 naar 250.000 horloges per jaar. Een flinke klus, maar daar weten ze bij FC wel raad mee weten we uit ervaring.

Frederique Constant Perpetual Calendar Tourbillon Manufacture

Omdat Frederique Constant nu onderdeel is van Citizen was er ook een Japanse delegatie aanwezig in Zwitserland – Foto: Horloge.info

Voor meer informatie over de 29 manufactuurkalibers en de horloges waarin deze te vinden zijn: www.frederiqueconstant.com