Frederique Constant Flyback Chronograph Manufacture

Nu met twee verschillende 'panda dials'

Frederique Constant Flyback Chronograph Manufacture

We kennen de Frederique Constant Flyback Chronograph Manufacture al. Het model is er in een klassieke uitdossing en een meer sportieve look. De eerste heeft Romeinse cijfers en de tweede een tachymeterschaal. En nu zijn er twee hippe panda dials; gesoigneerd bruin en sportief blauw.

De meest geliefde chronograafstijl van het moment is de ‘panda dial’. Daar hoeft geen discussie over gevoerd te worden. Persoonlijke favoriete ‘panda’ van vorig jaar, de Zenith El Primero A384 Revival. Maar laten we ons op het nu concentreren en wel de twee varianten de Frederique Constant Flyback Chronograph Manufacture. De één is uitgevoerd in blank staal en de ander in rosé verguld staal. En in de 42 mm kasten tikt een uurwerk met flyback-chronograaf dat een ontwikkelingstijd van zes jaar had. We staan er niet vaak genoeg stil bij, maar een chronograafuurwerk is een gecompliceerd stukje techniek dat niet eenvoudig is om te ontwikkelen. En al helemaal niet als het betaalbaar moet blijven. Petje af voor Frederique Constant en hun kaliber FC-760.

Frederique Constant Flyback Chronograph Manufacture

Sportief in staal en blauw, de Flyback Chronograph Manufacture Panda FC-760NS4H6

Geen column wheel maar een stervormig rad; slim, eenvoudiger en minder kostbaar

En nu we het toch over het kaliber FC-760 in de Frederique Constant Flyback Chronograph Manufacture hebben, dat uurwerk is technisch interessant. Zo heeft deze chronograaf geen column wheel. In plaats daarvan is een stervormig rad gebruikt om de kracht uit het uurwerk te koppelen aan de chronograafmodule. Slim, eenvoudiger en dus ook minder kostbaar. Bovendien was het mogelijk het uurwerk relatief laag te houden. Dankzij het stervormige rad. Het uurwerk met een tikgetal van 28.800 vibraties per uur, bestaat uit 233 componenten. En de flyback-module is goed voor 96 onderdelen daarvan. Alle functies van het uurwerk met 38 uur gangreserve zijn te zien op de wijzerplaat. De uren en minuten worden centraal weergegeven. Door de tri-compax indeling is de datumweergave op 6 uur af te lezen met een wijzer. En op 3 uur zien we de 30-minuten chronograafteller en op 9 uur de kleine secondewijzer.

Frederique Constant Flyback Chronograph Manufacture

Frederique Constant Flyback Chronograph Manufacture Panda FC-760CHC4H4

De doordachte Frederique Constant Flyback Chronograph Manufacture

Het uiterlijk van de Frederique Constant Flyback Chronograph Manufacture is al net zo doordacht als het gebruikte uurwerk. Ten eerste het rosé vergulde model. Die versie met bruine wijzerplaat, crèmekleurige subdials en de perifere tachymeterschaal ogen klassiek en gedistingeerd. Een horloge dat zich thuis voelt in een rally met klassieke sportauto’s. Ook fraai zijn de opgelegde indexen in dezelfde roségouden kleur als de kast. De blauwe variant oogt koeler dankzij de stalen kast en de zilveren subdials. Meer een modern sportief voorkomen. Maar nog steeds met zorg en gevoel voor stijl uitgevoerd. En dat de alligator lederen banden dezelfde kleur als de wijzerplaat hebben, hoeven we toch niet te uit te leggen?

Côtes de Genève en perlage plus een gratis extraatje

Frederique Constant Flyback Chronograph Manufacture

Het automatische kaliber FC-760 is een modulair gebouwd uurwerk

Nog even over de 42 mm kast van de Frederique Constant Flyback Chronograph Manufacture. Beide modellen hebben een mix van geborstelde en gepolijste oppervlakken. En de achterzijde heeft een saffieren deksel dat het uurwerk onthult. Fraai te zien zijn het gestreepte Côtes de Genève-motief onder andere de rotor. En ook de perlage op de platine is zichtbaar voor het getrainde horloge-oog. en perlage op de basisplaat. Eerder hadden we het al even over het budget vriendelijk uurwerk. Dus is het nu wel  tijd om de prijzen onthullen van de complete horloges. Het rosé vergulde model kost 4.195 euro en de variant met blauwe wijzerplaat 3.895 euro. Voor een manufactuur-chronograaf met flyback-functie is dat een uiterst scherpe prijs. En dan rekenen we het gewilde ‘panda’-uiterlijk nog niet eens mee.

Voor meer informatie over deze chrono’s: www.frederiqueconstant.com