Timex M79 Automatic 40 mm

Na de ‘Pepsi’ is het nu tijd voor een ‘Batman’

Timex M79 Automatic 40 mm

Met de Q Timex ‘Pepsi’ wist het Amerikaanse merk vorig jaar de ogen van de horlogewereld op zich gericht. En het quartz-horloge was dan ook in no-time uitverkocht. Nu is er de Timex M79 Automatic 40 mm ‘Batman’ die hetzelfde lot beschoren lijkt.

Wie dacht dat de Q Timex ‘Pepsi’ een leuk surrogaat voor een echte ‘Pepsi’ was, kwam bedrogen uit. Want het 179 euro kostende horloge was in een mum van tijd uitverkocht. Alles met een rood en blauwe bezel zorgt voor ongekende koopwoede bij horlogeliefhebbers. Inmiddels is ‘Pepsi’ van Timex wel weer verkrijgbaar en dat kan van de Rolex-variant niet gezegd worden. Timex moet zelf ook enige verbazing hebben gevoeld bij het enorme succes. En ze hebben die verbazing omgezet in slim handelen door nu de Timex M79 Automatic 40 mm in blauw en zwart te presenteren. Inderdaad, net als de Rolex GMT Master II met Jubilee-band die vorig jaar tijdens Baselworld debuteerde. Een stalen en mechanische ‘Batman’ met geïntegreerde band voor 279 euro. Dat slaat in als een bom.

Timex M79 Automatic

Retro tot en met dankzij de stalen band en het bolle glaasje

Geen remake

Goed, laten we eens goed kijken naar de Timex M79 Automatic 30 mm (Ref. TW2U29500) en onze gedachten de vrije loop laten. Op het oog verschilt de M79 van de Q Timex enkel door de gebruikte kleuren. Maar dat is niet juist. De automatische versie is 2 mm groter dan de batterij-variant. Het Japanse uurwerk dat in de stalen kast ligt heeft meer ruimte nodig, vandaar. En op de wijzerplaat is het woord ‘quartz’ vervangen voor ‘automatic’. Opmerkelijk is dat de Q Timex een remake is van een quartz-klassieker en dat de M79 Automatic een geheel nieuwe creatie is. Het is geen remake, maar een mechanische interpretatie van een vintage quartz-horloge. De retro-band met simpele sluiting en het bolle acrylkristal boven de wijzerplaat van beide varianten is historisch correct in het ene geval en gewoon gaaf in het mechanische andere geval.

Timex M79 Automatic

De 40 mm M79 Automatic met Japans uurwerk

Timex M79 Automatic 40 mm versus Q Timex 38 mm

Timex M79 Automatic

De 38 mm Q Timex ‘Pepsi’

Rest de vraag welke van de twee je moet hebben. Eigenlijk alle twee voor dit geld, maar wanneer je écht moet kiezen, welke van de twee is dan de ‘beste’? De 38 mm Q Timex-kast bleef in de buurt van het origineel. De M79 Automatic 40 mm is een meer Zeitgeist-bewuste kandidaat dankzij de grotere maat van de kast. En omdat dit horloge heel zelfbewust zijn gewilde ‘Batman’-kleuren uitdraagt. Timex weet donders goed dat een stalen sporthorloge met geïntegreerde stalen band een kassucces is. Het is een horloge voor verzamelaars, Timex-fans en aspirant Rolex-kopers die voor weinig zich de juiste Instagram-look kunnen aanmeten. Dat is nogal een grote doelgroep. Maar goed, weinig mis met een commercieel idee dat er goed uitziet. En nu we het er toch over hebben; een ‘Root Beer’ zien we ook wel zitten.

‘Pepsi’ of ‘Batman’?

De waterdichtheid van 50 meter is alleen prettig in het dagelijks gebruik. Maar ga met beide horloges alsjeblieft niet zwemmen. Want voor je het weet is het kapot en een vervanger kopen zou door de gewildheid wel eens lastig kunnen worden. Dus, welke is de meest begeerlijk van de twee volgens Horloge.info? Nog eerst even dit voor de duidelijkheid. De Q Timex kost 179 euro en de M79 Automatisch 279 euro. De meerprijs van 100 euro is voor het mechanische uurwerk en 2 mm extra. Maar extra is in dit geval niet meer. Net zoals de Rolex ‘Pepsi’ is ook de Timex ‘Pepsi’ de must-have. Sorry Batman.

Voor meer informatie over de beschikbaarheid van de nieuwe Timex M79 Automatic 40 mm en de al eerder gelanceerde Q Timex: www.timex.de