Frédérique Constant en Alpina lanceren horologische smartwatch

Nog een smartwatch deze week? Jawel, maar dit is er een waarop veel mensen hebben gewacht. De lancering was met veel geheimzinnigheid omgeven, en weken voor de dag zelf gonsde het al van de geruchten dat Peter en Aletta Stas met een mechanische smartwatch zouden komen. Slechts een select gezelschap journalisten mocht mee naar Genève voor de bekendmaking van de nieuwste innovatie van Frédérique Constant en zustermerk Alpina. Horloge.info was er natuurlijk bij en zag hoe de ‘horological smartwatches’ van beide merken het levenslicht zagen.

Frederique-Constant_Horological_Smartwatch_FC-285V5B4_3-870pxEen ‘mechanische smartwatch’ bleek een niet geheel accurate term voor de horloges van Frédérique Constant en Alpina, maar horologisch waren ze zeker. De nieuwe horloges hebben het uiterlijk van een puur traditioneel Zwitsers horloge. Het eerste model van Frédérique Constant is uitgevoerd in roestvrij staal, plated met gepolijst roségoud en met binnenin een FC-285 quartz kaliber, waarvan de functies te bedienen zijn via de kroon. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM (50 meter) en heeft een mooi gebogen horlogeglas van saffierkristal. De diameter is 42 mm. Het eerste Alpina horloge is vrouwelijker, met elf briljantgeslepen diamanten op de wijzerplaat en een kastdiameter van 39 mm. Dit horloge is geheel uitgevoerd in staal. Binnenin tikt hier een AL-285 quartz kaliber.

Alpina_Horological_Smartwatch_AL-285BTD3CD6_3-870pxMaar dan de smartwatch-functies! Door een extra module, genaamd MotionX®, zijn de horologische smartwatches in staat om te communiceren met de apps op zowel iPhones als Android-telefoons. De gepatenteerde MotionX® sensor-fusion module houdt activiteit en slaappatronen bij. De informatie daarvan wordt echter niet op een lelijk digitaal schermpje weergegeven, maar analoog, met de wijzers op de mooie wijzerplaat met zijn opgelegde indexen. De functies omvatten een Always-on time & date functie, een MotionX® activity tracking functie, een Sleeptracker® sleep monitoring functie, alarmen voor de slaapcyclus en om actief te worden, coaching die zich aan de gebruiker aanpast en back-up en restore functies met behulp van de MotionX® cloud. In de apps op je smartphone wordt de informatie natuurlijk wel in overzichtelijke (en digitale) grafieken bijgehouden per dag, week of maand. Bovendien heeft de batterij een levensduur van zo’n twee jaar, zodat je het horloge niet vaak hoeft op te laden.

Alpina-Horological_Smartwatch_AL-285BTD3CD6_1-870pxDe module MotionX® is een joint-venture, MMT (Manufacture Modules Technologies sarl) genaamd, van de Zwitserse Frédérique Constant-groep waarvan Frédérique Constant en Alpina deel uitmaken en Full Power Technologies Inc. uit Silicon Valley. Door de afgifte van licenties wil MMT, het MotionX-365® Horological Smartwatch Open Platform naar de Zwitserse horloge-industrie brengen, zodat ieder Zwitsers horlogemerk ervan kan profiteren. De MotionX®-module wordt al geleverd aan andere bedrijven die zich in de markt van de draagbare, draadloze sportmeters begeven, zoals Nike en Jawbone. De bedoeling is dat Frédérique Constant en Alpina alleen al in 2015 meer dan tien verschillende horlogemodellen met de technologie zullen lanceren, voor heren én dames.
De horloges beginnen qua prijs bij € 995,-. Kijk op de websites van Alpina en Frederique Constant voor meer informatie.