De Franck Muller Cintré Curvex Remember

draait heel melancholisch de tijd terug

De Franck Muller Cintré Curvex Remember

Voor wie dacht dat het niet gekker kon dan de Crazy Hours hebben we een verrassing. De Franck Muller Cintré Curvex Remember heeft wijzers die tegen de klok in draaien. Waarom? Omdat het kan, niet omdat het moet. Het resultaat is alles behalve functioneel. Dat was natuurlijk ook nooit de bedoeling.

Bij Franck Muller in de Geneefse buitenwijk Genthod bouwen ze flink wat gekke horloges. Vaak zijn die uiterst gecompliceerd. Voor een Juliaanse kalender of een tourbillon die draait om een aantal assen draaien ze hun hand niet om. Ook een ogenschijnlijk eenvoudige, maar zeer onderscheidende creatie als de Crazy Hours is typisch Franck Muller. En omdat Crazy Hours nog niet gek genoeg zijn, heeft het horlogehuis nu iets heel tegendraads. De Franck Muller Cintré Curvex Remember draait heel melancholisch de tijd terug en zorgt tegelijkertijd voor uiterste verwarring. Kijk zelf maar.

 

Koester herinneringen door terug te draaien

Baselworld en de SIHH zijn niets voor Franck Muller. Ieder jaar houdt het horlogehuis dan ook een eigen evenement met de andere merken in het portfolio genaamd World Presentation of Haute Horlogerie (WPHH). Tijdens de laatste WPHH verscheen de Cintré Curvex Remember ten tonele. De naam is een uitnodiging om herinneringen te koesteren. Dat doet de zich alles te herinneren en te allen tijde te herinneren. De Cintré Curvex Remember heeft wijzers die in tegenovergesteld richting draaien langs zwierige, opgelegde Arabische cijfers die in omgekeerde volgorde op de wijzerplaat staan. Een glanzend geguillocheerde wijzerplaat met een zeer delicaat patroon.

Master of Grandes Complications of Master of Grandes Confusions?

De Franck Muller Cintré Curvex Remember

De structuur van de wijzerplaat en de roodgouden kast ogen uiterst luxueus

De Cintré Curvex Remember heeft in de typisch gevormde, typische Franck Muller Cintré-kast een automatisch uurwerk dat de verkeerde kant op draait. Franck Muller wordt ook wel de Master of Grandes Complications genoemd, maar dit manufactuurkaliber FM 2800 INV (dat staat vast en zeker voor ‘inverse’) met 42 uur gangreserve lijkt eerder uit de koker van de Master of Grandes Confusions te komen. Het 26,2 mm x 3,60 mm uurwerk is verfraaid Côtes de Genève en een zonnestraalmotief op de bruggen en de rotor. Gepolijste en geblauwde schroeven ontbreken ook niet.

De Cintré-kast is typisch Franck Muller

De rechthoekige, maar ook gekromde en afgeronde Cintré-kast van de Remember wordt desgewenst gemaakt in staal, witgoud of roségoud en heeft een breedte van 31 mm, een lengte van 43 mm en een hoogte van 7,3 mm. De zo typische Franck Muller-kast is waterbestendig tot 30 meter. En omdat deze kast zo typerend is voor Franck Muller is hier een filmpje waarin de productie van de Cintré wordt getoond.

 

Laatste mijmering

Even een laatste gedachte. Als de Remember de tijd wil terugzetten door tegen de klok in te draaien, hadden de cijfers niet ook in omgekeerde volgorde moeten staan, maar in de reguliere. Dan draait hij daadwerkelijk terug door de tijd. Nu volgt het horloge de tijd alleen in een andere draairichting. Maar misschien is dit een beetje zout op slakken leggen.

De Franck Muller Cintré Curvex Remember

De De Franck Muller Cintré Curvex Remember draait tegen de klok in. Niet omdat het moet maar omdat het kan

Voor meer informatie: www.franckmuller.com