De anarchistische Hautlence HL2.3 PUNK

Voel je als een Sex Pistols miljonair

De anarchistische Hautlence HL2.3 PUNK

Vorig jaar zomer liet Hautlence zich van zijn meest ‘nerdy’ kant zien met de HL Newton, een horloge waarin de wet zwaartekracht een centrale rol speelt. De anarchistische Hautlence HL2.3 PUNK is een wetteloze en rebelse creatie die de scherpe randjes van het horlogehuis onthult.

In 2004 richtten Renaud de Retz en Guillaume Tetu Hautlence op in Neuchâtel. Leuk feitje; de naam “Hautlence” is een anagram van “Neuchatel”. Sinds de oprichting heeft Hautlence altijd iets rebels gehad. De horloges hielden zich nooit helemaal aan de traditionele regels. De creaties omzeilden door middel van innovatieve en soms volledig onconventionele technieken de gevestigde horlogeconventies. En wat voor de horloges gold, ging ook op voor de horlogemakers. Ik herinner me een ongekunsteld bezoek aan Hautlence waarbij we in de auto van Tetu (inmiddels weg bij Hautlence en tegenwoordig COO bij de horloge- en juwelenafdeling van Ralph Lauren) naar Metallica luisterden en ’s avonds aan de kaasfondue en witte wijn zaten. Haute cuisine en haute horlogerie gingen die avond niet hand in hand en dat was maar goed ook. Deze avond was alles echt en oprecht.

De anarchistische Hautlence HL2.3 PUNK is meer Sex Pistols dan SjostakovitsjDe anarchistische Hautlence HL2.3 PUNK

De anarchistische Hautlence HL2.3 PUNK met zijn vervaarlijke spikes komt voor velen misschien uit de lucht vallen, maar met Metallica in mijn achterhoofd, is het horloge niet direct een donderslag. Natuurlijk, het is een verrassend vormgegeven horloge, maar het is ook een uiting van rebellie die al vanaf 2004 het horlogehuis definieert. De HL2.3 PUNK stelt op non-conformistische wijze haute horlogerie bloot aan de chaos van de punk. Het horloge heeft meer op met de Sex Pistols dan met Sjostakovitsj. Overigens is de HL2.3 PUNK niet helemaal nieuw. Het karakteristieke, al bekende automatische kaliber HL2.0 dat de uren digitaal weergeeft op een soort van lopende band staat aan de basis. Ook de drie saffierkristallen gesneden uit massieve blokken die aan de voor en achterkant en aan de zijkant van de kast zijn geplaatst, zijn reeds bekend. De 84 spikes in 14 verschillende mate zijn wel een nouveauté.

Met de ‘A’ van anarchie!!!De anarchistische Hautlence HL2.3 PUNK

Inspiratie werd gevonden in het legendarische leren perfecto motorjack dat door punks werd versierd met buttons, badges én spikes. Vandaar dat Hautlence het traditionele Moebius-symbool dat ze normaal gesproken gebruiken, vervangen door de ‘Circle-A’, symbool van anarchie. Deze ‘A’ staat bepleit absolute vrijheid en verwerpt elk principe van autoriteit en beperkingen. Dat je het even weet.

Uren als schakels van een kettingDe anarchistische Hautlence HL2.3 PUNK

Nog even naar de tijdsaanduiding van de HL2.3 PUNK. De uren zijn te zien op de ronddraaiende blokken. De 12 cijfers/uren zijn eigenlijk evenzoveel schakels uit een ketting die rondgaat in de kast. Dat klinkt als een energie slorpend systeem en dat is het in principe ook. Vandaar dat de horlogemakers bij Hautlence en slim mechanisme hebben gebouwd waarbij een tweede veerton veel werk opknapt om de ‘lopende band’ van de uren rond te laten gaan.

De perfecte ambassadeur van de HL2.3 PUNK is natuurlijk Johnny Rotten!

De anarchistische Hautlence HL2.3 PUNK

De Sex Pistols in actie in Noorwegen in 1977 met links bassist Sid Vicious en rechts zanger Johnny Rotten

Wie gaat de HL2.3 PUNK dragen? Verzamelaars van nouvelle horlogerie stukken van MB&F, Urwerk en HYT bijvoorbeeld. En wie de Freak van Ulysse Nardin kan waarderen, zal ook voor deze Hautlence misschien wel gevoelens koesteren. Wie het horloge op zeker zou moeten dragen, en waarvan we bij Horloge.info eigenlijk vinden dat hij een speciale ambassadeur van het horloge zou moeten zijn, is voormalig frontman van de Seks Pistols Johnny Rotten. Als iemand de HL2.3 PUNK kan uitdragen is het wel deze (rijk geworden) bekendste punker aller tijden. Trouwens, hij kan het horloge  met een prijs op aanvraag ook vast betalen; rich punk.De anarchistische Hautlence HL2.3 PUNK

Voor meer informatie: www.hautlence.com