Chopard gaat over op goed goud

L.U.C en de luxe van duurzaamheid

Chopard L.U.C XPS Twist QF Fairmined

Chopard zal vanaf juli van dit jaar als eerste horloge- en juwelenhuis ter wereld voor al haar collecties alleen nog 100% ethisch verantwoord goud gebruiken. Chopard gaat over op goed goud voor de horloges en juwelen en dat past heel goed bij het Zwitserse familiebedrijf dat duurzaamheid al jaren hoog in het vaandel heeft.

In 2014 introduceerde Chopard het eerste L.U.C-horloge in Fairmined Gold. Dat goud is onder gecontroleerde omstandigheden gewonnen, voldoet aan de hoogste internationale sociale en ecologische normen en wordt bij Chopard in eigen huis gesmolten. Het goud van Chopard wordt ingekocht via een van twee mogelijke traceerbare routes: Chopard gaat over op goed goud uit ambachtelijke, kleinschalige mijnen die deel uitmaken van de Swiss Better Gold Assocation (SBGA), met Fairmined en Fairtrade regelingen, óf Chopard gebruikt goud met de Chain of Custody certificering van de Responsible Jewellery Council (RJC). Met de RJC heeft Chopard een partnership. Chopard gaat langdurige samenwerkingen aan met ambachtelijke, kleinschalige mijnen en neemt actief deel aan samenwerkingen om 100% van haar goud via betrouwbare bronnen in te kopen. Het is een langetermijnvisie die de voortrekkersrol van Chopard toont.

Sinds 2014 presenteerde Chopard drie speciale L.U.C-horloges die vervaardigd werden in Fairmined Gold. Vanaf juli van dit jaar is elk nieuw gouden Chopard-horloge als vanzelfsprekend Fairmined, maar tot nu toe waren de duurzame, edelmetalen creaties speciale en gelimiteerde uitgaven. We zetten ze even op een chronologisch rijtje.

2014 – Chopard L.U.C Tourbillon 8 Days Qualité Fleurier Fairmined

Chopard L.U.C Tourbillon Qualité Fleurier Fairmined

Chopard L.U.C Tourbillon Qualité Fleurier Fairmined

 

De 43 mm L.U.C Tourbillon 8 Days Qualité Fleurier Fairmined was het eerste horloge dat geheel in duurzaam goud werd gemaakt. In de kast tikt het met de hand op te winden L.U.C. 02.13-L1 uurwerk uit het eigen uurwerkatelier. De achtdaagse gangreserve wordt gerealiseerd door de Quattro technologie; vier geschakelde en gestapelde veertonnen zorgen voor heel veel kracht en uithoudingsvermogen. In 2000 introduceerde Chopard het eerste horloge met vier veertonnen en dat leverde prijzen op bij vele internationale horloge-awards. De gangreserve-aanduiding is op 12 uur geplaatst en de kleine secondewijzer is op de tourbillon op 6 uur te zien.

2015 – Chopard L.U.C XPS Fairmined

Chopard L.U.C XPS Fairmined

Chopard L.U.C XPS Fairmined

De ethisch en esthetisch verantwoorde 39 mm L.U.C XPS Fairmined model is de tweede Chopard van goed goud. De kast is slechts 7,3 mm hoog en dat mag als ultra-plat worden bestempeld. In de kast tikt een slechts 3,3 mm hoog L.U.C 96.12-L-uurwerk. Dit automatische kaliber met microrotor garandeert 65 uur gangreserve. De gegalvaniseerde wijzerplaat steelt de show. Deze leigrijze wijzerplaat met zonnestraalmotief oogt levend en luxueus en contrasteert warm met de roségouden indexen en spits toelopende dauphine-wijzers. Op 6 uur is de kleine seconde te zien en dat geeft deze dresswatch ook wat extra horologische aantrekkingskracht op de wijzerplaatzijde.

2017 – Chopard L.U.C XPS Twist Qualité Fleurier Fairmined

Goed met een kwinkslag. De kwinkslag van de Chopard L.U.C XPS Twist Qualité Fleurier Fairmined is tweedelig. Ten eerste is er de kleine secondeaanduiding die asymmetrisch is geplaatst en ten tweede is er de kroon op 4 uur. In de 40 mm kast tikt het kaliber L.U.C 96.09-L. Dat automatische uurwerk met microrotor is COSC-gecertificeerd en zo verfijnd afgewerkt en versierd dat het is ‘gedecoreerd’ met het Fondation Qualité Fleurier kwaliteitszegel. De gangreserve van 65 uur en een tikgetal van 28.800 moeten ook genoemd worden. En dat geldt natuurlijk helemaal voor de dynamische leigrijze wijzerplaat met een gedraaid patroon in subtiel reliëf.

Het automatische uurwerk met microrotor van de Chopard L.U.C XPS Twist QF Fairmined

Het automatische uurwerk met microrotor van de Chopard L.U.C XPS Twist QF Fairmined