Breitling Navitimer 8

Nieuw uiterlijk, vertrouwde naam

De nieuwe Breitling Navitimer 8 met in de kast B01 manufactuur chronograafuurwerk

Lang verwacht en eindelijk gekomen; Breitlings nieuw CEO Georges Kern vulde zijn Instagram met vele teasers, de Aziatische markt ging ons al voor, maar nu was eindelijk Europa aan de beurt om in Zürich de nieuwe Breitling Navitimer 8 collectie te zien, te voelen en te proberen.

Het is onmogelijk over de nieuw Navitimer 8 te praten zonder het eerst over Georges Kern te hebben. Hij maakte IWC sexy, promoveerde mede vanwege zijn successen in Schaffhausen naar het directiepluche van de Richemont Group, maar toen vertrok hij plotseling zeer kort na zijn aanstelling om vervolgens bij Breitling weer op te duiken. Waarom deze move? De beknopte analyse van horloge.info van deze is move is dat bij Richemont was Kern altijd ‘slechts’ een loonslaaf in dienst van grote baas Johan Rupert en de aandeelhouders, terwijl hij bij Breitling niet alleen de kapitein van het schip is, maar ook nog eens mede-eigenaar en dus is een toekomstig succes van Breitling ook een puur persoonlijk succes is dat rechtstreeks op zijn conto kan worden geschreven. Tot zover de psychologie van de koude grond en kijken we nu naar de Navitimer 8 collectie, de eerste serie Breitlings die uit de koker van Kern komen.

Géén rekenliniaal, tóch Navitimer

Een overzicht van de Breitling Navitimer 8 collectie

Een overzicht van de Breitling Navitimer 8 collectie met v.l.n.r. de Automatic, de Day-Date, de Navitimer 8, de Unitime en de Chronograph

De Navitimer 8 collectie is gedurfd en tegelijkertijd zeer behouden en dus ook commercieel waarschijnlijk zeer interessant. Gewaagd is het gebruik van de historische naam Navitimer die onder horlogekenners meteen het beeld oproept van een rekenliniaal op de wijzerplaat en een smalle gekartelde lunette die de wijzerplaat op subtiele wijze omlijst. De Navitimer 8 heeft géén rekenliniaal en de kartelrand van de lunette is geïntegreerd in een breder exemplaar. De Navitimer 8 is een nieuwe familie die naast de bestaande Navitimer komt te staan en deze niet gaat vervangen.

Navitimer 8 en Navitimer 8 Chronograph

De eerste indruk van de Navitimer 8 modellen is dat ze wel wat weghebben van de oude Top Time al heeft de nieuweling een forsere lunette. Het topmodel is de Navitimer 8 (verwachte prijs ronde de 7.500 euro) met een contrasterende ‘Panda’ wijzerplaat heeft, afwisselende gesatineerde en gepolijste oppervlakken, een datumvenster op 4:30 uur en in de 43 mm kast het eigen, automatische en COSC-gecertificeerde B01 chronograafuurwerk.

De contrasterende wijzerplaat en de afwisselend gesatineerde en gepolijste oppervlakken betekenen dat in de 43 mm kast het Calibre B01 uit eigen atelier tikt

De contrasterende wijzerplaat en de afwisselend gesatineerde en gepolijste oppervlakken betekenen dat in de 43 mm kast het Calibre B01 uit eigen atelier tikt

Een wijzerplaat in één kleur en geheel gesatineerd; dit is de Navitimer 8 Chronograph met Valjoux uurwerk

Een wijzerplaat in één kleur en geheel gesatineerd; dit is de Navitimer 8 Chronograph met Valjoux uurwerk

De Navitimer 8 Chronograph (verwachte prijs 5.500 euro) heeft ook een 43 mm kast, maar deze is geheel gesatineerd en een wijzerplaat in één kleur waarin een dag/datum-aanduiding opduikt. De kastmaat van 43 mm is bescheiden naar Breitling maatstaven maar zeker niet klein te noemen en zeker groot genoeg voor het leeuwendeel van chronograaf-liefhebbers wereldwijd; dat was natuurlijk ook precies de bedoeling.

Navitimer 8 Automatic, Day-Date & Unitime

Een Navitimer zonder chronograaffunctie; Kern doet het gewoon en het instapmodel van de collectie is de Navitimer 8 Automatic met drie wijzers en een datumaanduiding op 6 uur. Met blauwe wijzerplaat heeft het horloge wel wat weg van de IWC Pilot Mark XVIII in Le Petit Prince-uitdossing maar misschien ziet alleen de spijkers op laag water zoekende horlogejournalist dat. Ontwerper Guy Bove (ex-IWC en ex-Chopard) baseerde zijn ontwerp losjes op het 768 pilotenhorloge uit de archieven van het horlogehuis. In de 41 mm kast tikt het automatische chronometerkaliber Calibre 17 dat is gebaseerd op een ETA 2824-2 basis. Een stapje hoger staat de Navitimer 8 Day-Date met dagvenster op 12 uur en de datum op 6 uur. Het uurwerk in dit 41 mm model is ook ETA-gebaseerd en heet nu Calibre 45. De 43 mm Navitimer 8 Unitime is een wereldtijdenmodel met designverwijzingen naar een Breitling uit de jaren ’50, dat is uitgerust met Calibre B35, hetzelfde manufactuur-uurwerk dat ook terug te vinden is in bijvoorbeeld de Bentley 05 en de Galactic. De prijzen van dit trio beginnen rond de 3.600 euro, maar wanneer de gehele collectie in veel verschillende kleur- en materiaaluitvoeringen rond juni verschijnt, zullen we de vastgestelde prijzen alsnog melden.

Vintage inspiratiemateriaal van Breitlings nieuwe designer Guy Bove

Vintage inspiratiemateriaal voor Breitlings nieuwe designer Guy Bove; zoek de overeenkomsten met de nieuwe Navitimer 8