De Schwarz Etienne Roswell 08 heeft een buitenaards snelle datumwissel

Wat gebeurde er ook weer precies bij Roswell? Daar stortte op 8 juli 1947 (vermoedelijk) iets buitenaards neer. Gelukkig was er een Zwitserse horlogemaker ter plekke in de woestijn van New Mexico want nu is er (eindelijk) de Schwarz Etienne Roswell 08, een horloge met een buitenaards uiterlijk en een hightech datumsysteem aan boord.

Eindelijk weten we wat er in 1947 in New Mexico uit de ruimte stortte en in het woestijnzand terecht kwam, een buitenaards horloge dat we nu te zien krijgen als de Schwarz Etienne Roswell 08. Het is een horloge met een eigen gezicht. Dat gezicht is voor een groot deel te danken aan het hightech, haute horlogerie uurwerk dat omgekeerd in de kast ligt en waarvan de gecompliceerde constructie van de datumaanduiding dominant is.

Het uurwerk van de Schwarz Etienne Roswell 08 ligt omgedraaid in de 45 mm kast

Het fraai vormgegeven, gecompliceerde uurwerk van de Schwarz Etienne Roswell 08 ligt omgedraaid in de 45 mm kast

Prominente haute horlogerie

Grote trots van Schwarz Etienne is het innovatieve datummechanisme dat op de wijzerplaat te zien is. De hightech datumaanduiding tussen 1 en 2 uur geplaatst verspringt razendsnel.  Daarvoor verantwoordelijk is een goed zichtbaar aandrijfsysteem dat is uitgerust met een snelle datuminstellingsfunctie en een veiligheidsmechanisme zodat het niet kapot gedraaid kan worden wanneer het horloge versteld wordt in perioden dichtbij een datumwissel. De naam Roswell 08 verwijst naar de datum van het Roswellincident en daarom staat de datum in de foto ook op ’08’. De tabaksbruine wijzerplaat is grotendeels opengewerkt om het ISE-100.11 kaliber dat de uren, minuten, kleine seconden (op 11 uur) en de datum weergeeft, niet te veel aan het zicht te onttrekken. Goede keuze van Schwarz Etienne want het automatische uurwerk is voorzien van een micro-rotor uitgevoerd in subtiel tabaksbruin en dat ziet er zowel origineel als technisch uit. De combinatie van de gebruikte kleuren en het gecompliceerde uurwerk geven de Roswell 08 een contemporain haute horlogerie uiterlijk.

Buitenaards uit eigen atelier

Schwarz Etienne is misschien niet een heel beroemd horlogehuis, maar zou dat wel moeten zijn. Het merk werd door Paul Arthur Schwarz en zijn vrouw Olga Etienne in 1902 opgericht en tegenwoordig is het onderdeel van Raffaello Radicchi’s onafhankelijk groep horlogehuizen. De zogenaamde verticale integratie bij Schwarz Etienne leidt ertoe dat de balanswielen en -veren in eigen huis worden ontwikkeld en geproduceerd. Niet te zien maar wel prettig om te weten is dat het uurwerk goed is voor vier dagen gangreserve. Het verfrissend ontworpen, stalen 45 mm horloge is waterdicht tot 50 meter en wordt geleverd met een bruine leren band met pistachegroene voering zoals in de afbeelding, of met een oranje voering als gekozen wordt voor een Roswell 08 met oranje details op de wijzerplaat. Welke uitvoering u ook kiest, de band die sluit middels een vouwsluiting. De prijs van de Schwarz Etienne Roswell 08 ligt rond de 15.000 euro. Meer info via www.schwarz-etienne.ch

De achterzijde van de Schwarz Etienne Roswell 08 kleurt buitenaards groen

De achterzijde van de Schwarz Etienne Roswell 08 heeft een buitenaards groene kleur en een dito patroon