De Zwitserse horlogemarkt groeit opnieuw

2017 was beter dan verwacht

De Rolex Air-King werd in 2017 gepresenteerd en met open armen omtvangen door juweliers en consumenten

2017 was een verrassend jaar voor de Zwitserse horloge-industrie, 2017 was namelijk beter dan algemeen door experts werd verwacht. Nadat de cijfers twee jaar lang daalden en een nieuw dieptepunt bereikten, nam de vraag in de tweede helft van het jaar gestaag weer toe. De Zwitserse horlogemarkt groeit opnieuw! de verwachtingen voor 2018 zijn hoog gespannen.

De Tudor Heritage Black Bay surft in vele uitvoeringen op de

De Tudor Heritage Black Bay surft in vele uitvoeringen op de retro-golf die nog steeds aanhoudt. Dit is de laatste variant die tijdens Baselworld 2017 werd gepresenteerd

De Zwitserse horlogemakers kunnen weer lachen. Aan het begin van 2017 stonden de gezichten nog op onweer, maar langzaam maar zeker verdween de frons en kwam de lach weer terug toen bleek dat 2017 een flinke eindsprint bergop inzette en sterk finishte. De redenen voor het herstel zijn te vinden in het feit dat er aan de distributiekant een vermoedelijk krapper voorraadniveau was, maar ook een aantal markten vertoonden tekens van herstel waardoor daar het consumentenvertrouwen toenam.

Onverwacht goed

In cijfers betekent een onverwacht goede 2017 dat de export van Zwitserse horloge-industrie net onder het niveau van 20 miljard CHF bleef steken. Er werd een resultaat van 19,9 miljard CHF geboekt en dat is een stijging van 2,7% ten opzichte van 2016. De trend stabiliseerde zich in het eerste halfjaar (+ 0,3%), terwijl het tweede een aanzienlijke groei kende (+ 4,9%).

De Omega Speedmaster Racing maakte een sterke rentree in 2017

De Omega Speedmaster Racing maakte een sterke rentree in 2017. Dit is de nieuwste variant van de autosport-chronograaf

Alles voor de millennials

De positieve ontwikkeling van 2017 heeft als gevolg dat de positieve dynamiek van de sector wordt meegenomen naar 2018. De ontwikkeling van digitale communicatie- en distributiekanalen en de consumptietypen waar millennials (de millennials worden door de Zwitserse horlogemerken gezien als dé nieuwe doelgroep die koste wat kost voor luxe horloges moet worden geïnteresseerd maar het probleem is dat er eigenlijk geen eenduidige definitie van millennials is behalve dat ze tussen 1980 en 2000 geboren zijn) de voorkeur aan geven, krijgen in 2018 extra aandacht van de horlogehuizen. Met andere woorden; consumenten moeten via digitale kanalen worden ingepakt. De voorspelling is dat 2018 op dezelfde wijze doorgroeit als 2017 in de laatste helft deed.

Ook nieuw in 2017, de Patek Philippe Aquanaut ref. 5168G

Ook nieuw in 2017, de Patek Philippe Aquanaut ref. 5168G. Een horloge waarnaar de vraag groter is dan het aanbod

Azië is dé groeimotor

Een blik op de wereldmarkten laat zien dat Azië (+ 4,8%), dat de helft van alle exportverkopen genereerde, fungeerde als dé groeimotor in 2017 dankzij een zeer goed tweede halfjaar. Europa (+ 2,6%) liet een bescheidener groei zien en vertraagde zelfs licht, maar bleef een belangrijke speler in het herstel. De Verenigde Staten liepen echter geheel uit de pas want het cijfer voor het hele Amerikaanse continent ging met bijna 3% omlaag (-2,7%).

Bron: Federation of the Swiss Watch Industry FH, Switzerland, www.fhs.swiss