Het opnieuw uitvinden van de meest alomvertegenwoordigde complicatie, dat verdient wat pagina’s, niet? Armin Strom deed dit met de datum-complicatie in de Orbit en we ondervroegen Armin Strom mede-oprichter en meester horlogemaker Claude Greisler. Eindelijk heeft hij met de Orbit zijn langgekoesterde droom in vervulling laten gaan. Een Armin Strom sporthorloge.

Armin Stroms eerste sporthorloge om precies te zijn. Een stalen kast en band met een keramische lunette. Een typisch klassiek sportief model. Althans, dat zou je zeggen. Kijk even verder en je ziet het unieke van het horloge, de indicatie op de keramische lunette.

In plaats van de lunette te gebruiken voor een GMT bijvoorbeeld, wordt deze gebruikt voor de datum. “We wilden de look van het sporthorloge herontwerpen, door een nieuwe functie toe te voegen aan de keramische lunette,” vertelt meester horlogemaker en Armin Strom mede-oprichter Claude Greisler.

Opnieuw uitgevonden

Armin Strom heeft de meest voorkomende complicatie opnieuw uitgevonden door ’s werelds eerste op een ring gebaseerde datumsysteem te ontwikkelen voor zijn nieuwe Orbit. De datumfunctie van het nieuwe Orbit-uurwerk wordt bestuurd door een volledig in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd kolomwielmechanisme waarmee de datumfunctie op aanvraag kan worden geactiveerd en gedeactiveerd.

Bovendien is dit het eerste horloge van Armin Strom met een geïntegreerde stalen band. Met een simpele druk op de knop op de kastflank bij ‘tien uur’, kan de datumfunctie worden in- en uitgeschakeld. Eenmaal geactiveerd, springt de in het midden gemonteerde datumwijzer naar de huidige datum, aangegeven door de grote wijzer met rode pijl naar de respectievelijke dag van de maand 1-31 te wijzen.

Voor Greisler was de Orbit een welkome toevoeging. “Ik ben een groot fan van sport- of sportieve horloges. De meeste van mijn vintage horloges hebben een stalen band. Van mijn kant was er al lange tijd de wens om een sportmodel toe te voegen. Bijvoorbeeld als klassieke duiker of één met een GMT-functie.”

Oprichter en CEO Serge Michel geloofde echter sterk in het toevoegen van een datum-functie in de Gravity Equal Force. Greisler stond niet enorm te springen, maar ze begonnen met wat ideeën te spuien. “Een datum vindt de ene helft interessant en de andere helft van horloge-liefhebbers ziet er weinig in. Toch zijn we met concepten aan de slag gegaan. Uiteindelijk werd het óf heel klein óf te oversized. Dat laatste kennen we al van een aantal andere bekende merken, die ook al werken met off-center wijzerplaten. Uiteindelijk werden Michel en ik het eens over een datum in de Orbit.”

Mechanisch Vernuft

Dit werd dus een pointer date. Eén maar: tijdens een gedeelte van de maand ligt de wijzer altijd over de tijd. Hiervoor kwam een pusher om de datum in en uit te schakelen. Heb je ‘m niet nodig, dan staat de wijzer met rode tip handig op ‘twaalf uur’.

Greisler: “Daarbij is het ook gewoon erg leuk om mee te spelen. Net zoals een chronograaf starten en stoppen ook nog altijd onweerstaanbaar is. Ik heb de precieze cijfers niet, maar ik geloof dat 95 procent van de chronograaf-gebruikers de functie nauwelijks functioneel gebruikt. Niet dat dit uitmaakt, je waardeert nog steeds het mechanisch vernuft en daar gaat het om.”

Retrograde

Met als resultaat iets onderscheidends. Transparant, innovatief, maar ook nog steeds traditioneel voor wat betreft de techniek. Een retrograde-datum is niet nieuw, een retrograde-datum met een aan/uit-functie wel.

Voor Greisler was het al snel duidelijk dat het horlogevak het moest worden. Onlangs was de begeesterde horlogemaker nog in Nederland. Op de Vakschool Schoonhoven om de studenten Uurwerktechniek een Masterclass te geven.

“Ik werd sterk beïnvloed door mijn grootouders. Ze werkten ook in de horloge-industrie en via hen ontdekte ik de schoonheid van horlogemaken sinds mijn vroege jaren. Net als Serge ben ik opgegroeid in Burgdorf waar de heer Armin Strom zijn eigen werkplaats had, net naast de winkel van mijn ouders. Zoals je je kunt voorstellen, heb ik geruime tijd door het raam staan staren om te zien hoe hij aan de uurwerken werkte.”

Strom stond bekend om geskeletteerde horloges. Maar het geskeletteerde was niet enkel om oppervlakkig indruk te maken. Het was om de ‘mechaniek te laten zien’. “Om te laten zien met wat voor iets bijzonders wij bezig zijn. Waarom zou je dat verbergen?!”

Porsche vs. Ferrari

De horlogemaker heeft ervaring in zowel de Duitse als het Franse gedeelte van de Zwitserse horloge-industrie. De meester horlogemaker omschrijft het Duitse gedeelte als Porsche – prestaties en techniek – en het Franse gedeelte meer als Ferrari, wat meer sierlijk en sterke emotie. Hij ziet ‘Armin Strom als een mix tussen de twee’.

Een ander voorbeeld en een persoonlijk hoogtepunt van Greisler is de geüpdatete Mirrored Force Resonance. Oorspronkelijk geïntroduceerd in 2016, maar nu met een nieuwe kast, uurwerk en wijzerplaat.

Het horloge zette destijds een nieuwe standaard als het ging om precisie en regulariteit. Als drager zie je de synchronisatie van de twee balanswielen visueel. Het principe van resonantie zorgt voor een meer regelmatige tijdwaarneming door twee balanswielen te synchroniseren die tegelijkertijd in tegengestelde richtingen oscilleren.

Met Armin Strom is een gepatenteerde resonantiekoppelingsveer in staat om sneller en langer een resonantietoestand te bereiken en te behouden dan enig ander resonantiesysteem in de horlogemakerij – waardoor de weerstand tegen schokken en positionele snelheidsvariaties toeneemt. Daarbij is de stalen kast nu slanker met een diameter van 43mm en een hoogte van 11.55mm en heeft ‘ie meer elegante lugs.

“De nieuwe versie van de Mirrored Force Resonance is een downsize van de oorspronkelijke uitvoering. Na vijf jaar wilden wij het uurwerk wat aanpassen en uitbrengen met een kleinere diameter. Het opwindmechanisme is aangepast en verbeterd net zoals de bruggen bijvoorbeeld. Zoveel kleiner als dunner, waar we nog meer laten zien van het bijzondere uurwerk.”

Eer

Resonantie is het sleutelwoord hier. Resonantie betekent dat je twee uurwerken in één horloge hebt die elkaar synchroniseren. Dit fenomeen zorgt voor een veel grotere consistentie en precisie.

Abraham-Louis Breguet, met de tourbillon, en de velen die volgden, waren altijd op zoek naar verbetering van de tijdwaarneming. “Als Armin Strom hebben we de oplossing gevonden voor resonantie in een polshorloge, iets dat velen al eerder hadden geprobeerd maar niet voor elkaar hadden gekregen. We hadden een idee en hebben er meer dan drie jaar aan gewerkt. We gingen naar lucht- en ruimtevaartingenieurs om het veersysteem uit te vinden. Het was een uitdaging en een paar keer hebben we zelfs overwogen om het project stop te zetten. Er was natuurlijk wat geluk bij betrokken, maar ook veel hard werken. Het was een eer om te werken aan een oplossing van een probleem waarmee veel beroemde horlogemakers mee worstelde. Abraham-Louis Breguet was ervan op de hoogte, maar moest het uiteindelijk opgeven omdat hij niet dezelfde technologie voorhanden had als wij. Een mijlpaal in mijn carrière.”

Daar ligt ook de reden waarom Armin Strom de mechaniek laat zien aan de voorzijde van de Mirrored Force Resonance. Net zoals het kolomwiel, de micro-rotor en de veerton. “We denken vanaf het eerste moment na over het uurwerk. We bouwen het uurwerk niet om het design van het horloge heen, het start allemaal met het uurwerk en is een onlosmakelijk onderdeel van het geheel.”

De Mirrored Force Resonance is een traditioneel gemaakt uurwerk op een moderne en unieke manier. Volgens Greisler een schoolvoorbeeld van wat Armin Strom is. “Dat maakt het niet makkelijker, want werkelijk alles moet er piekfijn uitzien. Je ziet bij ons elk radertje en schroefje, omdat het uurwerk onderdeel is van de wijzerplaatlook. Er mag niets zitten van een minuscuul krasje of wat dan ook op zelfs maar het kleinste schroefje.”

Avontuurlijker

Bij Greisler en het gehele team plukken ze de vruchten van het harde werk, want de horloges vinden gretig aftrek. In een überhaupt sterke markt zoals hij zelf omschrijft. “Wat mij trots maakt is wat we in korte tijd hebben behaald. Sinds 2009 zijn we opnieuw begonnen. We doen alles in eigen huis. We kopen materiaal in, maar maken vervolgens alles zelf. Alles onder één dak. Dat we nu in relatief korte tijd al op dit niveau zitten, dat maakt mij trots. Als er problemen zijn dan hoeven we niet tig lagen door om problemen op te lossen. Dezelfde dag hebben we een vergadering en komen we met een oplossing. We werken met een klein, jong en dynamisch team en dat werkt verfrissend.”

Ook voelt Greisler dat onafhankelijke horlogemakers het nu bijzonder goed doen. Waarom? De kwaliteit is volgens hem ‘groot’. De grote onafhankelijke merken kunnen zich qua professionaliteit moeiteloos meten met de grote merken, aldus de meester horlogemaker.

Authenticiteit

Daarbuiten hebben mensen meer oog gekregen voor ambacht en iets authentieks. Niet een merk dat het puur van een populaire merkambassadeur moet hebben. “Wie is er oprecht met mechaniek bezig? Die doen het ’t beste. Ook heb je een jonger wordende doelgroep die geïnteresseerd is in jonge merken. En soms avontuurlijker is.”

Mensen zijn dus op zoek naar iets onderscheidends, naar kleine innovatieve bedrijven om zich als drager ‘te onderscheiden van de rest’. “Ik zie dit trouwens breder dan enkel de horloge-industrie, ook in andere zaken. Van koffie en bier tot aan andere gebruiksproducten. De consument neemt niet meer genoeg met wat het op de billboards ziet.”