Sinds de lancering van de Prospex in 1965, is Seiko’s paradepaardje GMT-vrij gebleven (mechanisch dan). Tot nu. Een nieuw trio werd gelanceerd op basis van de Diver’s Modern Re-interpretation-modellen die hun inspiratie halen uit 1968.

Met behoud van de ontwerptaal van de standaard Prospex-duiker, hebben de nieuwe horloges een vierde GMT-wijzer die langs de bijbehorende 24-uurs binnenring beweegt, om zo een tweede tijdzone te kunnen aflezen.

Noviteit

Tot nu toe waren de enige duikhorloges in het assortiment met mechanische GMT-functionaliteit, afkomstig uit de 5 Sports-collectie. Hoewel een Spring Drive GMT een paar jaar geleden in een gelimiteerde editie opdook in de luxere Prospex LX-lijn.

De drie nieuwe horloges zijn verkrijgbaar in groen, zwart en een gelimiteerde Save the Ocean-lichtblauwe versie. Deze nieuwe Prospex GMT heeft ook een gloednieuw uurwerk: het automatische kaliber 6R54.

200 Meter

Elk van de drie modellen heeft een 42mm stalen kast, met een dikte van 12.8mm. De kast heeft de karakteristieke afschuining langs de bandaanzet, met een relatief korte richel waardoor het horloge comfortabel om de pols te dragen is. Met de kroon op ‘vier uur’, een brede lunette en afwisselend gepolijste en gesatineerde accenten.

Het zijn duidelijk op duiken gerichte modellen, met een schaal van 60 minuten op een keramisch inzetstuk. Natuurlijk is er ook een geschroefde kroon en kastbodem, gemaakt van superhard gecoat staal, met een bolvormig saffierglas en een waterbestendigheid tot 200 meter.

6R54 is hier

Deze horloges markeren dus de eerste keer dat een mechanisch GMT-uurwerk is toegevoegd aan de Prospex-duikhorloges. De GMT-wijzer kan onafhankelijk worden aangepast in stappen van een uur, onderdeel van het nieuwe automatische kaliber 6R54, dat profiteert van een comfortabele gangreserve van 72 uur en tikt op 3 Hz.

De nieuwe Prospex komt met een nieuw ontwikkelde stalen band met superharde coating, voorzien van een vouwsluiting en duikverlenging. De zwarte en groene SPB381 en SPB383 kosten €1.700. De gelimiteerde blauwe uitvoering, de SPB385, kost €1.900.