De nieuwe Girard-Perregaux Laureato Green Ceramic Aston Martin Edition neemt een vlaggenschipmodel en geeft er een moderne twist aan.

De Zwitserse horlogemaker en de Britse autofabrikant hebben een nieuwe creatie onthuld als onderdeel van hun meerjarige samenwerking.

Dit nieuwe horloge is door het gebruik van keramiek beter bestand tegen krassen en daarmee duurzaam. De horloges zijn gelimiteerd met twee beschikbare diameters. Een 42mm uitvoering met 388 exemplaren en de 38mm met 188 exemplaren.

Sinds 1975

De eerste Laureato, gepresenteerd in 1975, had een achthoekige lunette die rustte op een ronde basis die op zijn beurt rustte op een hoekige tonneau-vormige kast. De nieuwe Laureato Green Ceramic Aston Martin Edition respecteert deze tijdloze elementen, maar gebruikt ultramoderne keramiek voor de band en de kast.

Dit lichtgewicht materiaal bestaat uit zirkoniumoxide en metaaloxide (die het materiaal zijn karakteristieke groene tint geeft). Het door Girard-Perregaux gekozen zirkoniumoxide bestaat uit een uiterst fijn poeder dat bestaat uit microbolletjes met een diameter van enkele fracties van een micron.

Microbolletjes

Waarom zo diep gaan in deze materie? Om het volgende beter te begrijpen. Dankzij het gebruik van een specifiek soort microbolletjes krijgt de bandstructuur een zeer homogeen uiterlijk. Hierdoor kunnen de vakmensen van Girard-Perregaux de keramische componenten afwerken met een mix van gepolijste en gesatineerde oppervlakken.

Het groene keramiek is bijzonder hard, tot zeven keer harder dan staal, en heeft een ongelooflijke weerstand tegen krassen. Een kwaliteit waardoor het oorspronkelijke uiterlijk jarenlang behouden blijft. Bovendien wordt keramiek niet beïnvloed door veranderingen in de omgevingstemperatuur, is licht, hypoallergeen en ongelooflijk glad, wat bijdraagt aan het comfort op de pols.

High Performance

De auto-inspiratie zien we terug in meerdere elementen van het horloge. De lichtgewicht en functionele geskeletteerde ‘baton’ uur- en minutenwijzers zijn een verwijzing naar de kracht en lichtheid van de Aston Martin-bolides . De wijzerplaat van het horloge heeft een gerasterd ontwerp, een ruitpatroon dat dan weer terug te vinden is op het ‘AM’-logo (1921-1926) en op de gewatteerde stoelen van de high-performance voertuigen van het merk.

Patrick Pruniaux, CEO van Girard-Perregaux: “Het ontwerp van de Laureato was vanaf het begin onderscheidend maar samenhangend, met scherpe, geometrische lijnen gecombineerd met een clean karakter. Dezelfde ingrediënten zijn terug te vinden in de nieuwe Laureato Green Ceramic Aston Martin Edition, verrijkt door de toevoeging van een interessant en zeer eigentijds materiaal.”

Côtes de Genève

Beide versies van de Laureato Green Ceramic Aston Martin Edition hebben een automatische uurwerk aan boord. Het 42mm-model wordt aangedreven door het GP01800-kaliber, terwijl de 38mm-versie wordt aangedreven door het GP03300-kaliber. Beide zijn het in-house uurwerken en ze kunnen worden bewonderd door de transparante saffieren achterzijde van de kast, aangevuld met een gegraveerd Aston Martin-logo.

Waardoor je een indrukwekkende mix ziet van afwerkingen. Van perlage en afschuining tot spiegelglans en sunburst-decoratie. De bruggen zijn dan weer versierd met het Côtes de Genève-motief. Ten slotte hebben de uurwerken een gangreserve van minimaal 46 uur (38mm) en 54 uur (42mm).

De Girard-Perregaux Laureato Green Ceramic Aston Martin Edition kost €24.300 voor de 42mm uitvoering en €23.500 voor de 38mm.