In 1979 lanceerde Piaget de Piaget Polo, de meest iconische collectie van het bedrijf. In de loop der jaren heeft de horlogemaker het icoon steeds verder ontwikkeld en verfijnd en daarbij natuurlijk gebruik gemaakt van alle expertise van de horlogemakers en ontwerpers. Het resultaat is de nieuwe Polo Perpetual Calendar Ultra-Thin.

Voor het eerst krijgt het model een mechanische eeuwigdurende kalender en komen functie en vorm perfect samen op een smaragdgroene wijzerplaat.

Piaget presenteert het uurwerk voorafgaand aan Watches and Wonders 2023, verwacht dus nog een hoop meer nieuwe releases van het huis. Wat de horlogemakers hier hebben bereikt, is een klein wonder. Want alleen al het technische hoogstandje om de gecompliceerde functie van de eeuwigdurende kalender in het ultraplatte uurwerk van de Piaget onder te brengen, was nogal een opgave.

Kaliber 1255P

De Polo is geïnspireerd op het kaliber 1200 P en wordt aangedreven door het Piaget-kaliber 1255P. Een kaliber van slechts 4 millimeter waardoor het horloge een totale dikte van slechts 8,65 millimeter heeft en een gangreserve van 42 uur.

Daar zien we dus een maanfaseweergave, dag, datum, jaar en schrikkeljaar. Overigens loopt de tijdberekening tot 1 maart 2100, het tijdstip waarop alle eeuwigdurende kalenders iets moeten worden aangepast.

De subvensters op de smaragdgroene wijzerplaat zijn voorzien van verschillende afwerkingen, die, zoals Piaget het formuleert ‘een bijzondere optische aantrekkingskracht uitoefenen in het lichtspel met de Super-LumiNova-indexen’. Qua design grijpt de 42mm stalen kast duidelijk terug naar het design dat door de jaren heen is aangepast, maar nog steeds kenmerken heeft van het origineel uit 1979.

Wapenwedloop

Naast de standaard roestvrijstalen band wordt het horloge ook geleverd met een rubberen band die gemakkelijk kan worden vervangen. De ultradunne Piaget Polo Perpetual Calendar Ultra-Thin is vanaf september 2023 verkrijgbaar voor een prijs van €60.500 euro.

In de horlogewereld is de race om het meest dunne uurwerk al even bezig. In 2018 verlegde Piaget de grenzen van conventionele uurwerken met de Altiplano Ultimate Concept van een flinterdunne 2 mm, waarmee ze op dat moment het wereldrecord behaalde. Vorig jaar maakten ze nog een eerbetoon met de Altiplano Ultimate Concept Tribute.

Naast Piaget zijn ook Bulgari en Richard Mille toegevoegd aan de wapenwedloop voor ’s werelds dunste mechanische horloge. Het huidige wereldrecord gaat naar Richard Mille met de 1,75mm dikke RM UP-01 Ferrari, die deze zomer werd uitgebracht voor $1,75 miljoen. Het volgende merk is aan zet.