Elke twee jaar komt het beste in de horlogerie samen in Monaco voor de Only Watch-veiling. De negende editie van deze tweejaarlijkse samenkomst is op 6 november aanstaande in het Four Seasons hotel in Genève. Op de Only Watch-veiling worden unieke modellen geveild door zo’n 50 van de meest vooraanstaande horlogemerken ter wereld. De opbrengst van de veiling gaat naar research voor de Ziekte van Duchenne (spierdystrofie) en het gebeurt allemaal onder het toeziend oog van prins Albert van Monaco. Armin Strom presenteert hun bijdrage in de vorm van de Gravity Equal Force Only Watch 2021.

Armin Strom is sinds zijn oprichting gespecialiseerd in geskeletteerde horloges. Dan kan je natuurlijk niets anders dan een dergelijk model aanbieden voor Only Watch 2021. Ze doen dit met het Gravity Equal Force-model dat in 2019 is geïntroduceerd.

Constant Force

De Gravity Equal Force is een primeur. Het is ’s werelds eerste automatische horloge met een constante krachtoverbrenging. Het horloge werkt tegen de zwaartekracht, maar zonder tourbillon. Er is een ontkoppelmechanisme toegevoegd aan de hoofdveer dat ervoor zorgt dat er uiteindelijk een constante kracht wordt afgegeven aan de balans. Daarbij draait de hoofdveer in omgekeerde richting. Iets dat de functionaliteit verbetert en de slijtage vermindert.

Mede-oprichter van Armin Strom, Serge Michel, over het Only Watch horloge: “Het is geweldig om deel uit te maken van iets dat zoveel bijzondere horlogemerken samenbrengt. Voor een merk als de onze, dat zich elke dag richt op innovatieve en uitdagende horloges, dagen we onszelf graag uit om iets te creëren dat de naam Only Watch waardig is.”

Oranje Boven

Het Zwitserse familiebedrijf schenkt een absoluut uniek Gravity Equal Force-model ter ondersteuning van de veiling. Voor Only Watch 2021 kozen ze bij Armin Strom voor oranje accenten die extra aandacht vestigen op de diepte en het detail van de geskeletteerde mechaniek.

Wat toch wel het meest opvalt bij de Gravity Equal Force zijn de oranje gecoate bruggen van koper en de met de hand afgewerkte, oranje gecoate roestvrijstalen wijzers. Deze highlights vormen een opvallend contrast met de zwarte plaat van het uurwerk.

Voutilainen

Een plaat met een zwart guillochepatroon op het uurwerk dat met de hand is gemaakt door de beroemde horlogemaker Kari Voutilainen, een goede vriend van de Armin Strom-oprichters. De off-center grijs getinte wijzerplaat van saffier – een primeur voor het merk – biedt een onbelemmerd zicht op het innoverende uurwerk en benadrukt nog weer eens de focus van Armin Strom voor transparantie als de kern van hun missie.

Het horloge is gehuisvest in een klassiek ogende roestvrijstalen kast van 41mm met een zwarte stoffen band met oranje stiksels. Wat het gecompliceerde horloge dan weer een sportieve touch geeft.

Biel

Deze speciale versie van de Gravity Equal Force – geproduceerd in de gelimiteerde oplage van (uiteraard) één – werd in-house ontworpen en geproduceerd in Biel. Zoals elk Armin Strom-horloge is het uurwerk twee keer geassembleerd. Na de eerste assemblage werd het uurwerk nauwgezet gedemonteerd en elk afzonderlijk onderdeel werd gereinigd, gedroogd, opnieuw in elkaar gezet en gesmeerd voordat het nauwkeurig werd geregeld, getest en terug in de kast geplaatst.

Op 6 november om 14.00 uur wordt het horloge geveild. De verwachte opbrengst ligt tussen de CHF16.900 en CHF25.000. Voor de Lezers van Horloge.info en Watching magazine komen we trouwens met een bijzondere uitnodiging. Meer daarover in de maand voor Only Watch 2021. Stay tuned!