Horloges met minutenrepetitie zijn zeer gecompliceerd, die met een Westminster carillon in de kast nóg gecompliceerder, maar repetitiehorloges die op ieder uur slaan, zijn het zeldzaamst. Niet gecompliceerder dus, maar wel veel minder voorkomend. Misschien daarom heeft Louis Moinet een dergelijk horloge gebouwd. De Louis Moinet Ultravox klinkt ieder uur en natuurlijk zorgt die naam dat iedereen onmiddellijk het nummer “Vienna” van Ultravox in zijn hoofd hoort.
“The music is weaving
Haunting notes, pizzicato strings
The rhythm is calling
Alone in the night as the daylight brings
A cool empty silence
The warmth of your hand and a cold grey sky
It fades to the distance”
“The image has gone only you and I
It means nothing to me
This means nothing to me
Oh, Vienna”
*Vienna by Ultravox, 1980
De Louis Moinet Ultravox is een zeldzame complicatie die elk uur doet weerklinken en wel met een zeer ongebruikelijk ontwerp. Het slagmechanisme is open en boot zichtbaar en dat onthult de complexiteit Tweehonderd jaar geleden werden de klokken en zakhorloges van Louis Moinet – hij werd dit jaar 250 jaar geleden geboren – met een slagmechanisme gekocht door prominenten. Ter ere van de 250e geboortedag van de naamgever heeft meesterhorlogemaker Eric Coudray een horloge gebouwd dat teruggrijpt op creaties uit het rijke verleden van het horlogehuis.
Uitvinder voor keizers, tsaren en presidenten
Gedurende zijn hele leven maakte Louis Moinet, de uitvinder van de Compteur de Tierces chronograaf, die dateert uit 1816, een groot aantal opvallende klokken voor onder andere Napoleon Bonaparte, de Russische Tsaar Alexander I en presidenten van de Verenigde Staten waaronder Thomas Jefferson en James Monroe. Kloken die de uren sloegen. Net als de Ultravox dus. Het horloge smeedt een verbinding tussen het verleden en de toekomst; tussen Louis Moinet zelf en de horlogemakers van Ateliers die nu zijn roem herstellen. In tegenstelling tot veel andere merken heeft Ateliers nog steeds een zeer groot aantal klokken van Louis Moinet in eigen huis. Sommigen van hen bevinden zich op het terrein van Ateliers in Saint-Blaise, Neuchâtel, terwijl anderen zich nog bijvoorbeeld het Witte Huis en de Hermitage in Sint-Petersburg bevinden.
“Een tovenaar!”
“Doordat we tastbare erfgoed in ons bezit te hebben, hebben we een Hour Strike ontworpen die inspiratie haalt uit het verleden van Louis Moinet, terwijl het horloge ook onbetwist is geworteld in de eenentwintigste eeuw”, legt Jean-Marie Schaller, CEO van Louis Moinet uit. “Louis Moinet was een wetenschapper; een man van precisie die werd gemotiveerd door vakmanschap. Met dat in gedachten besloten we alle mechanica van deze grande complication bloot te leggen.”Daarvoor verantwoordelijk is horlogemaker Eric Coudray, winnaar van de Gaïa-prijs – en, in de woorden van Jean-Marie Schaller, “een tovenaar!” De Ultravox draagt ??dan ook met recht de naam van deze meester.
Kenmerkend “Moinet Blue”
De opengewerkte Ultravox onthult het volledige slagmechanisme. Dit vereiste de constructie van een speciale platine om de talrijke componenten van gecompliceerde uurwerk te besturen. Het is afgewerkt in het kenmerkende “Moinet Blue” van het merk. Hetzelfde blauw wordt gebruikt voor de hamer, duidelijk zichtbaar op 12 uur, die de voorbijgaande uren slaat tegen een gong die te zien is rond de omtrek van de wijzerplaat. De Ultravox is vanaf het najaar verkrijgbaar als een gelimiteerde oplage van 28 stuks met een rosé gouden kast van 46,5 mm en een prijs die rode de 130.000 euro ligt.
De Latijnse naam “Ultravox”, ofwel de “krachtige stem” in het Latijn, is een knipoog naar zowel het geluid van het slagmechanisme als naar de neoklassieke invloeden die te vinden zijn in vroegere creaties van Louis Moinet. Moinet maakte nogal eens klokken waarin figuren zoals Minerva, Julius Caesar en Cicero te zien waren. Leuk feitje natuurlijk, maar ik hoor nog steeds “Vienna” in mijn hoofd.
Voor meer informatie: www.louismoinet.com